MEB, yönetici atamalarına ilişkin yeni bir duyuru yayımladı

Haber Giriş : 13 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İLGİ: a) Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği.
b) Millî Eğitim Bakanlığının B.08.0.PGM.0.23.01.04/4-842/24286 (2004/23) sayılı Genelgesi.

İlgi (a) Yönetmeliğin yürürlüğe girmesine bağlı olarak ilgi (b) Genelge ile uygulamaya yönelik açıklamalar yapılmıştır.

Uygulamadan alınan geri bildirimlerden; duyuru ve atama yetkisi valiliklerde bulunan okul ve kurum yöneticiliklerine yapılacak atamalara ilişkin duyurulara bazı adayların branşları nedeniyle başvuruda bulunamadıkları ya da başvurularının kabul edilmediği anlaşılmıştır. Bu nedenle aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Talim ve Terbiye Kurulunun çeşitli dönemlerdeki kararlarına bağlı olarak, mezuniyetleri itibarıyla bazı branşlardaki öğretmenlerimiz hem ilköğretim okullarına, hem de orta öğretim kurumlarına atanabilmişlerdi. Ancak yürürlükteki uygulamaya göre öğretmenlerimiz Talim ve Terbiye Kurulunun 31/03/2003 tarih ve 4 sayılı Kararla Değişik 01/06/2000 tarih ve 340 sayılı Kararı gereğince mezuniyetlerine bağlı olarak durumlarına uygun okullara atanabilmektedirler.

Ancak söz konusu uygulamayla, daha önceki düzenlemelere bağlı olarak eğitim kurumlarımıza yönetici olarak atanmış olan yöneticilerin başka bir eğitim kurumuna yer
değiştirme suretiyle ya da daha üst kademelerdeki yöneticilik görevlerine atanma isteğinde bulunduklarında; ilgi (a) Yönetmeliğin 6'ncı maddesinde yer alan ?atanacağı kuruma branşı itibarıyla öğretmen olarak atanabilecek nitelikte olmak? şartına bağlı olarak başvurularının alınmasında tereddütler yaşandığı tespit edilmiştir.

İhtiyaca ve atandığı dönemin mevzuatına uygun olarak yöneticilik görevlerine atanmış olanların kazanılmış haklarını korumak yönetim hukukunun gereği ve idarenin görevlerindendir.

Konuyu bir örnekle açıklamak gerekirse; Fizik bölümü mezunu olduğu halde atanmış olduğu dönemin mevzuatına göre ilköğretim okullarından birine Fen Bilgisi öğretmeni olarak atanan bir öğretmen bu okula yönetici olarak atanabilmiştir. Bugün itibarıyla ilgili Fizik bölümü mezunu olduğu için sadece ortaöğretim okullarına atanabilmektedir. Oysa bu durumda olan bir yöneticinin kazanılmış hakkın korunabilmesi bakımından aynı tür bir başka okula da yönetici olarak atanabilmesi gerekecektir.

Bu örnekten hareketle, atamaya esas branşları atama kararnamelerinde;
1) Türkçe/Türk Dili ve Edebiyatı,
2) Fen Bilgisi/Fizik, Fen Bilgisi/Kimya, Fen Bilgisi/Biyoloji,
3) Sosyal Bilgiler/Tarih, Sosyal Bilgiler/Coğrafya,
4) İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri/Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi,
5) Matematik/İlköğretim Matematik öğretmenliği

şeklinde düzenlenmiş olan yönetici ya da yönetici adayları kazanılmış hakları çerçevesinde İlköğretim Okullarına ve Ortaöğretim kurumlarına branşları itibarıyla atanabileceklerinden, bu durumda olan yönetici veya yönetici adaylarının yapılan duyurulara başvuruda bulunabilmeleri ve diğer şartları taşımaları kaydıyla her iki tür okul ve kurumlara atanabilmelerinde bir sakınca olmayacağı değerlendirilmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber