İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Ana sınıfı öğretmenlerinin nöbetinde tereddütler giderildi

Ana sınıfı öğretmenlerine fiili olarak nöbet görevi verilip verilemeyeceği, verilecekse nasıl verileceği konusunda tereddütler giderildi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 10 Nisan 2017 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ana sınıfı öğretmenlerinin nöbetinde tereddütler giderildi

26.07.2014 Tarihli ve 29072 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Müdür yardımcısı ve öğretmenlerin nöbet görevi" başlıklı 44. maddesi 2. fıkrasındaki; "(2) Bağımsız anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıfı öğretmenleri kendi devrelerinde ve etkinlik saatleri dışındaki zamanlarda nöbet tutarlar." hükümleri okul öncesi öğretmenlerinin kendi devrelerinde ve etkinlik saatleri dışındaki zamanlarda nöbet tutacaklarını öngörmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün "Müdür Yardımcıları ve ana sınıf öğretmenlerinin nöbet görevi" başlıklı 04.10.2016 tarih ve 10710346 sayılı yazısındaki; "Anaokulu ve uygulama sınıfı öğretmenleriyle birlikte ana sınıfı öğretmenlerine de 19 Eylül 2016 Pazartesi gününden itibaren kendi devrelerinde nöbet görevi verilecek ve sekizinci fıkrada belirtilen sürelerde nöbet görevini fiilen yerine getirmiş olmak kaydıyla haftada iki saat ek ders ücreti ödenecektir." açıklamaları ile bu nöbet görevinin Yönetmeliğin "Müdür yardımcısı ve öğretmenlerin nöbet görevi" başlıklı 44. maddesi 8. fıkrasındaki sürelerde fiilen yerine getirilerek ek ders ödeneceği açıklanmıştır.

Yönetmeliğin "Müdür yardımcısı ve öğretmenlerin nöbet görevi" başlıklı 44. maddesi 8. fıkrasındaki; "(8) Nöbet görevi, ilk ders başlamadan 30 dakika önce başlar, son ders bitiminden 30 dakika sonra sona erer. Ancak bu süre, okulun özelliğine göre öğretmenler kurulu kararıyla 15 dakikadan az olmamak kaydıyla kısaltılabilir." hükümleri ise nöbet görevinin ilk ders başlamadan 30 dakika önce başlayıp son ders bitiminden 30 dakika sonraki süreleri kast etmektedir.

Bu yazıya rağmen hala ana sınıfı öğretmenlerine fiili olarak nöbet görevi verilip verilemeyeceği, verilecekse nasıl verileceği konusunda tereddüte düşülmesinden hareketle Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün "Müdür Yardımcıları ve ana sınıf öğretmenlerinin nöbet görevi" başlıklı 01.11.2016 tarih ve 12229882 sayılı yazısı ile Ankara Valiliğine yazmış olduğu görüş yazısı tüm tereddütleri ortadan kaldırmıştır.

Bu görüş yazısında; "Yukarıda sözü edilen Yönetmelik maddesi hükümleri açık olup anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıfı öğretmenlerinin aralıksız olarak yürüttükleri 6 saat süreli eğitim etkinliklerinden yarım saat önce ve yarım saat sonrasında tutacakları nöbetle o günkü nöbet görevini yerine getirmiş sayılacakları Bakanlık Makamınca onaylanan ve Başbakanlıkça uygun görülerek Resmi Gazete'de yayımlanan bir hükümdür." açıklamasında bulunularak Yönetmeliğin "Müdür yardımcısı ve öğretmenlerin nöbet görevi" başlıklı 44. maddesi 8. fıkrasındaki nöbet görevinin ilk ders başlamadan 30 dakika önce son ders bitiminden 30 dakika sonra tutacakları nöbetle okul öncesi öğretmenlerinin nöbet görevini yerine getirmiş sayılacakları açıklanmıştır.

İşte o görüş yazısı,

06 Mart 2017 tarihinde yayınladığımız "Okul Öncesi Öğretmenleri nöbet talep dilekçesi" başlıklı haberimizde site olarak bu görüş yazısından haberimiz olmadan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Müdür yardımcısı ve öğretmenlerin nöbet görevi" başlıklı 44. maddesi 2. fıkrasındaki hükümlerinden hareketle Bakanlık görüş yazış ile birebir örtüşen görüş beyan ederek dilekçe örneği yayınlamıştık.

İlgili linkteki dilekçe örneğimiz yukarıdaki yazıları ekleyerek yenilenmiştir.

Okul Öncesi Öğretmenleri nöbet talep dilekçesini bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız.

Bu görüş yazısına göre okul öncesi öğretmenleri olarak okul müdürlüklerine dilekçe ile başvurarak nöbet görevi talep ediniz eğer bu talebiniz reddedilirse sitemize bu talep dilekçeniz ve red yazısını göndermeniz halinde bu okul müdürlükleri sitemizden ifşa edilecektir.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber