İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Akademisyen, kamu kurumlarında geçici süreli görevlendirilebilir mi?

Akademik personel kamu kurumlarında geçici süreli görevlendirilebilir mi ? Görevlendirilirse süresi en fazla ne kadar olur ?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 28 Nisan 2017 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Akademisyen, kamu kurumlarında geçici süreli görevlendirilebilir mi?

SORU:

Merhaba, Ben 8 yıldır öğretim görevlisi olarak görev yapıyorum. Aynı zamanda da çalıştığım il dışında doktora yapıyorum. Doktora yaptığım ilde doktoram bitene kadar (3 yıl var bitmesine) belediye, SGK veya İŞKUR'da geçici görevlendirme istiyorum. YÖK ve personel kanununa baktım, görevlendirmenin süresinin en fazla ne kadar olabileceği yazmıyor. Devlet memurları için en fazla 6 ay diyor ancak akademik personelin görevlendirilmesinde süreden bahsetmiyor. Sorum şu; 3 yıllığına geçici olarak görevlendirilebilir miyim?Şimdiden teşekkür ederim.

CEVAP :

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun "Kamu Kuruluşları ve Vakıflarda Görevlendirme" başlıklı 38 inci maddesinin aşağıda yer alan hükümlerinde;

"Öğretim elemanları; ilgili kurumların talebi ve kendisinin muvafakati, üniversite yönetim kurulunun uygun görmesi ve rektörün onayı ile ihtiyaç duyulan konularda, özlük işlemleri kendi kurumlarınca yürütülmek kaydıyla, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarında geçici olarak görevlendirilebilir. Bu şekilde görevlendirilenlerin, kadrosunun bulunduğu yükseköğretim kurumlarındaki aylık ve diğer ödemeler ile öteki hakları devam eder. Yükseköğretim Kurulu, bağlı birimleri ve Üniversitelerarası Kurul ile Adli Tıp Kurumunda görevlendirilenler hariç olmak üzere bu fıkra uyarınca görevlendirilenler döner sermayeden yararlanamaz.

Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile dernek ve vakıfların yönetim ve denetim organlarında görev yapanlar bakımından ayrıca bir görevlendirme kararı aranmaz. Ancak bu görevler, öğretim elemanının bu Kanundan kaynaklanan mesaisini aksatmayacak şekilde yürütülür.

Yükseköğretim Kurulunun isteği ve ilgili kamu kuruluşunun onayı ile yükseköğretim kurumları veya birimleri, ilgili adli mercilerin talebi ile adli tıp mevzuatı çerçevesinde adli tıp olaylarında ve diğer adli konularda resmi bilirkişi olarak görevlendirilebilirler.

Bu madde uyarınca görevlendirilen öğretim elemanları kendi kurumlarından alacakları aylık ve ödeneklerin yanı sıra, görevlendirildikleri kurumda yürüttükleri görev için birinci derecenin dördüncü kademesinde bulunan bir genel müdürün aylık ve ek gösterge rakamlarının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutarı geçmemek üzere ilgili bakan tarafından tespit edilecek miktarı net olarak ikinci görev aylığı şeklinde ayrıca alırlar. Bunlar görevlendirildikleri kurumlarca kendilerine bu suretle yapılan ödemeleri döner sermayelere yatırmak zorunda değildirler. Bunlara görev yapacakları kurumca bu ödeme dışında başkaca bir ödeme yapılmaz."

İfadeleri bulunmaktadır.

Diğer taraftan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun "Kurumlar arası Geçici Süreli Görevlendirme" başlıklı ek 8 inci maddesinde; "Memurlar, geçici görevlendirme yapmak isteyen kurumun talebi ve çalıştıkları kurumun izni ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında aşağıda belirtilen şartlarla geçici süreli olarak görevlendirilebilir:

a) Yurtdışında görevlendirilen güvenlik görevlileri hariç olmak üzere, memurun görevlendirileceği kurumda göreve ilişkin 4 üncü ve daha yukarı bir dereceden boş bir kadronun bulunması şarttır.

b) Geçici süreli görevlendirilen memurlar, geçici süreli olarak görevlendirildikleri kurumların mevzuatına uymakla yükümlüdür.

c) Geçici süreli olarak görevlendirilen memurlar, yurtdışında görevlendirilen güvenlik görevlileri hariç olmak üzere, aylıkları ile diğer mali ve sosyal haklarını kurumlarından alır. Bu memurların kadroları ile ilişkileri, kendi sınıf ve derecelerindeki terfi ve emeklilik hakları devam eder.

d) Geçici süreli görevlendirme süresi bir yılda altı ayı geçemez. Yurtdışında görevlendirilen güvenlik görevlileri için geçici görevlendirme süresi en çok iki yıldır; gerekli görülmesi halinde bu süre bir katına kadar uzatılabilir.

e) Geçici süreli görevlendirmenin, memurların göreviyle ilgili olması şarttır.

f) Geçici süreli görevlendirmede memurun muvafakati aranır.

Birinci fıkrada belirtilen haller dışında memurlar, kamu yararı ve hizmet gerekleri sebebiyle ihtiyaç duyulması halinde kurumlarınca, Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşü alınarak diğer kamu kurum ve kuruluşlarında altı aya kadar geçici süreli olarak görevlendirilebilir." hükümleri yer almaktadır.

Öte yandan, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu'nun 20 inci maddesinde ise; "Bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri uygulanır." denilmiştir.

Yukarıda yer alan mevzuat hükümleri doğrultusunda sorunuza gelecek olursak;

1- Doktora yaptığınız ilde yer alan bir kamu kurumuna görevlendirilebilmeniz için öncelikle 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 38 inci maddesinde belirtilen şartların oluşması gerekmektedir.

Bunu bir örnekle açıklarsak daha anlaşılır olacaktır:

Öncelikle, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından ihtiyaca binaen görevlendirmenizle ilgili teklifin görevli olduğunuz üniversiteye yapılması gerekmektedir. Daha sonra bu talep ders verdiğiniz akademik birime görüş alınmak üzere Rektörlükçe sorulur. Gelen olumlu/olumsuz görüş Üniversite Yönetim Kurulunda değerlendirilir. Buradan olumlu kararın çıkması ve Rektörün de uygun görmesi halinde görevlendirmeniz yapılacaktır.

2- İlave olarak, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 38 inci maddesinde kamu kurumlarında görevlendirilecek öğretim elemanlarının görevlendirme süreleri ile ilgili özel bir düzenleme yer almamaktadır. Ancak her ne kadar mezkur yasada yer almasa bile bahsettiğiniz üzere üç yıl gibi uzun süreli bir görevlendirme yapılması mümkün olmayacaktır. Çünkü, öğretim görevlileri 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 31 inci maddesine göre en fazla 2 (iki) yıl süre ile atanmaktadırlar.

Görevlendirme sürenizin 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ek 8 inci maddesinde belirtildiği üzere bir yılda altı ayı geçemeyecek şekilde olabileceğini değerlendiriyoruz.

3- Son olarak Öğretim Görevlilerinin haftalık zorunlu 12 saat ders yükü olması ve görevlendirme yapılması halinde eğitim-öğretimde aksamalar yaşanacağından, akademisyenlerin kamu kurumlarında görevlendirmelerinde "hizmet gerekleri açısından" üniversitelerin takdir hakkı olduğunu düşünüyoruz.

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber