İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Kamu Görevlileri Etik Kurulu, emeklilerin toplanma yeri olmamalı!

Diğer bağımsız kurulların aksine, Kamu Görevlileri Etik Kurulunun etkisiz ve verimsiz bir şekilde çalışmasının nedeni, kurumun çalışma yapısından kaynaklanıyor

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 01 Haziran 2017 10:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kamu Görevlileri Etik Kurulu, emeklilerin toplanma yeri olmamalı!

Türkiye'de son 15 yılda hayata geçen en önemli yeni kurumsal yapılar arasında, Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu, Kamu Denetçiliği Kurumu'nun yanı sıra Kamu Görevlileri Etik Kurulu da bulunuyor.

Ancak, Başbakanlık bünyesinde faaliyet gösteren Kamu Görevlileri Etik Kurulu'nun verimli bir çalışma sergilemesi mümkün görünmüyor.

Kurulun web sitesinde yayımlanan kararlara baktığımızda, ele alınan karar sayısının bir elin parmakları kadar olduğu görülmektedir. Tıklayınız.

Bu derece az karar alan bir yapının Türkiye'ye bir faydası dokunamaz.

Bu nedenle Kurul yapısının değiştirilmesi gerekmektedir.

Peki neler yapılabilir?

1- Kurulun 11 üyesi; eski bakanlar, emekli yüksek yargı üyeleri, eski belediye başkanı, eski rektörler, eski müsteşar ve büyükelçiler, eski üst kademe yöneticilerinden oluşmaktadır. Böyle bir yapıda Kurulun yaş ortalamasının 65'ten aşağı düşmeyecektir. zaten Kurulun yapısı çok yaşlı olduğu için Kanuna "Ancak üyeler, ciddi bir hastalık veya engellilik nedeniyle iş görememeleri veya atamaya ilişkin şartları kaybetmeleri halinde, atandıkları usule göre süresi dolmadan görevden alınır" maddesi bile yazılmıştır.

Kanunda değişiklik yapılarak, çok üst düzey kamu görevlileri arasından atama yapılmasını zorunlu kılan hükümler değiştirilmelidir. Kurum gençleştirilmelidir.

2- Kanuna göre Kurul ayda dört defa toplanmaktadır. Her gün bir etik ihlalin yaşandığı ülkemizde, günde 4 defa toplanılması gerekirken ayda 4 defa toplanılması verimsizliğin bir diğer nedenidir.

3- Kurul, tüzel kişiliği olan ayrı bir yapıya dönüştürülmeli, personeli ve bütçesi olmalıdır. Şuanki haliyle, emeklilerin, ayda 4 kez, Başbakanlıkta toplandığı bir yapı görünümündedir.

4- Kurul Başkanının, Kamu Denetçiliği Kurumu gibi medya önüne çıkması, vatandaşları böyle bir kurum olduğundan haberdar etmesi ve yılda bir iki kez çalıştay düzenlemesi gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber