MEB'in ana sorunu iller arasında uygulama birliğinin olmamasıdır 3

Öğretmenlerin İl İçi İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Sonuçlarının Açıklanması Özelinde Rehber Öğretmenlerin İl İçi Yer Değiştirmesi İşlemleri Açısından İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin Değerlendirilmesi

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 14 Haziran 2017 09:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MEB'in ana sorunu iller arasında uygulama birliğinin olmamasıdır 3

2017 Yılı öğretmenlerin il içi isteğe bağlı yer değiştirmeleri kapsamında Rehber Öğretmenlerin il içi yer değiştirme işlemleri hakkında mevzuatımızda;

REHBER ÖĞRETMEN YER DEĞİŞTİRMELERİNDE 21. MADDE 74 İL TARAFINDAN UYGULANMAMAKTADIR

18.06.2014 Tarihli ve 29034 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin "Rehberlik alan öğretmeni norm kadrosu" başlıklı 21. maddesi 4. fıkrasındaki; "(4) (Değişik : 17/10/2016 - 2016/9488 K.) Özel eğitim kurumları hariç olmak üzere, bir yerleşim merkezindeki her eğitim kurumunda en az 1 rehberlik alan öğretmeni norm kadrosu doldurulmadan ikinci ve müteakip norm kadrolara öğretmen atanamaz." hükümleri bulunmaktadır.

Bu hükümlere göre göre 1 Rehber öğretmeni olmayan okullar doldurulmadan diğer okullara rehber öğretmen ataması yapılamamaktadır.

2017 Yılı öğretmenlerin il içi isteğe bağlı yer değiştirme kapsamında Rehber Öğretmenlerin il içi Yer Değiştirmesi işlemlerinde Norm Kadro Yönetmeliğinin 21. maddesi 4. fıkrası uygulayan 6 il, uygulamayan 74 il bulunmaktadır.

MEB, İL İÇİ DUYURUSUNDA REHBER ÖĞRETMENLERİN NASIL ATANACAĞINA DAİR BİR UYARIDA BULUNMAMIŞTIR

Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü 2017 Yılı Öğretmenlerin İl İçi İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Duyurusun da Norm kadro yönetmeliğinin 21. maddesi 4. fıkrasındaki kuralı hatırlatan bir uyarıda bulunmamıştır.

Norm kadro yönetmeliğinin 21. maddesi 4. fıkrasındaki bu kuralı Rehber Öğretmenlerin il içi yer değiştirmelerinde uygulayan il milli eğitim müdürlüklerinin sayısı 6 ildir.

Bu 6 il milli eğitim müdürlüğü il içi yer değiştirme sonuçlarını açıkladığı internet sayfalarında "Rehber Öğretmenliği Atamalarında Norm Kadro Yönetmeliğinin 21/4 Maddesine göre yapılmıştır." şeklinde açıklamada bulunmuşlardır.

74 il milli eğitim müdürlüğünün il içi yer değiştirme sonuçlarını açıkladığı internet sayfasında veya inhaların altında 21. madde 4. fıkra hakkında açıklayıcı bir not bulunmamaktadır. Bu nedenle 74 il milli eğitim müdürlüğü 21. madde 4. fıkrayı uygulamıyor istatistiğine alınmışlardır.

MEB,BİLE İLK ATAMADA 21. MADDE 4. FIKRA KURALINA UYMAMAKTADIR

MEB, ilk atamada bile 21. madde 4. fıkra kuralına uymamakta, özür durumu ve il dışı atamalarında da bu kurala uyulmamaktadır.

21. MADDE BİR SÜRE UYGULANDIKTAN SONRA UYGULAMA İMKAN VE KABİLİYETİNİ YİTİRMEKTEDİR

Örneğin; Norm kadro yönetmeliğinin 21. maddesi 4. fıkrasındaki bu kuralı 3-4 yıldan bu yana uygulayan Osmaniye ilinde okullarda hemen hemen birer Rehber Öğretmen bulunmaktadır. Fakat bir kaç okulun Rehber Öğretmeni başka bir ile yer değiştirme suretiyle gittiğinde Rehber Öğretmen il içi atamaları tıkanmaktadır. Şöyle ki bir okulun Rehber Öğretmen kadrosu boş olursa ve orayı hiç bir Rehber Öğretmen tercih etmez ise yer değiştirme işlemleri tıkanmaktadır.

Osmaniye ili örneğinde görüldüğü üzere 21. maddenin bir süre sonra uygulama imkan ve kabiliyetini yitirdiğinden Rehber Öğretmenlerin yer değiştirmeleri tıkanmaktadır.

MEB,REHBER ÖĞRETMEN YER DEĞİŞTİRMELERİNİN SAĞLIKLI OLMASI İÇİN 21. MADDEYİ TEKRAR GÖZDEN GEÇİRMEK ZORUNDADIR

Norm kadro yönetmeliğinin 21. maddesi 4. fıkrasındaki bu kuralının ilk defa Rehber Öğretmen atama işleminde uygulanması sistem tıkanıklığını çözecektir.

Yada sistem bir okulda en az iki Rehber Öğretmen dolmadan 3. ve müteakip kadrolara atama yapılamayacağına dair yeniden düzenlenmeli ve de Rehber Öğretmen norm kadro sayılarının bir okulda en fazla ne kadar bulunabileceğine dair (Örneğin 3 Rehber Öğretmen) bir kriter getirilmelidir.

REHBER ÖĞRETMENLERİN İÇİ ATAMALARINI YÖNETMELİĞE UYGUN OLARAK YAPAN 6 İL BULUNMAKTADIR

Rehber Öğretmenlerin ili yer değiştirmelerinde norm kadro yönetmeliğinin 21. maddesi 4. fıkrasındaki kurala uyarak il içi yer değiştirme listesinden ayrı liste halinde açıklayan 4 il bulunmaktadır.

İşte o iller;

1- Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından sonuçların açıklandığı link için tıklayınız.

2- Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından sonuçların açıklandığı link için tıklayınız.

3- Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından sonuçların açıklandığı link için tıklayınız.

4- Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından sonuçların açıklandığı link için tıklayınız.

Rehber Öğretmenlerin ili yer değiştirmelerinde norm kadro yönetmeliğinin 21. maddesi 4. fıkrasındaki kurala uyarak il içi yer değiştirme listesi ile birlikte açıklayan 2 il bulunmaktadır.

İşte o iller;

1- Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından sonuçların açıklandığı link için tıklayınız.

2- Osmaniye İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından sonuçların açıklandığı link için tıklayınız.

Özetle; Rehber Öğretmenlerin il içi yer değiştirmesi işlemlerinde norm kadro yönetmeliğinin 21. maddesi 4. fıkrasını uygulayan 6 il, uygulamayan 74 il bulunmaktadır.

Ayrıntılı tablo için "MEB'in ana sorunu iller arasında uygulama birliğinin olmamasıdır 2" haberimize bakınız. Verilerin alındığı tarihi 11 Haziran 2017 dir. Bir ilimiz açıklama yapmadığından istatistiki bilgiye dahil edilmemiştir.

HER TÜRLÜ ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME İŞLENMELERİNDE İŞ AKIŞ ŞEMASI OLUŞTURULMASI GEREKMEKTEDİR

Kısaca; "MEB'in ana sorunu iller arasında uygulama birliğinin olmamasıdır 1 Yönetici Adaylarının Puan Sıralamasının Açıklanması Özelinde İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin Değerlendirilmesi" ve "MEB'in ana sorunu iller arasında uygulama birliğinin olmamasıdır 2 Öğretmenlerin İl İçi İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Sonuçlarının Açıklanması Özelinde İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin Değerlendirilmesi" haberlerimizde ve bu haberimizde izaha çalıştığımız konularda il milli eğitim müdürlüklerinde uygulama birliği bulunmamaktadır.

Uygulama birliğinin sağlanması için MEB'in çıkarmış olduğu kılavuz ve duyuruların en ufak bir ihmale yol açmaması için detaylandırılarak açıklaması ve iş akış şeması oluşturması gerekmektedir.

NORM KADRO FAZLASI ÖĞRETMENLERİN YER DEĞİŞTİRME İŞLEMLERİ ANALİZ EDİLİRSE VAHİM BİR TABLO İLE KARIŞILACAKTIR

Ayrıca eğer inceleme imkanımız olursa önümüzdeki dönem norm kadro fazlası öğretmenlerin yer değiştirme işlemlerinde;

1- Eğitim kurumu yöneticilerinin Norm Kadro Modülüne girecekleri alanlar bazındaki ders yükleri,şube sayıları vb. bilgilerin eğitim kurumunda çalışan öğretmenlere (Tebliğ) duyurulup-duyurulmadığı,

2- Norm kadro fazlası öğretmenlerin atama işlemlerinde norm kadro fazlası öğretmenlerin puan durumlarının toplu liste halinde yayınlanıp-yayınlanmadığı,

3- Norm Kadro Açığı Bulunan Kurumlar Listesinin (İhtiyaç Listesi) yayınlanıp-yayınlanmadığı,

4- Norm kadro fazlası öğretmenlerin atama işlemlerinde özür durumlarının dikkate alınıp-alınmadığı,

5- Norm kadro fazlası öğretmenlerin atama işlemlerinde zorunlu hizmet görevlerinin durumlarının dikkate alınıp-alınmadığı,

6- Norm kadro fazlası öğretmenlerin atama işlemlerinde aday öğretmenlerin dikkate alınıp-alınmadığı,

7- İlçe önceliğinin dikkate alınıp-alınmadığı,

"MEB en sonunda norm fazlasının ilçe içinde önceliği vardır dedi"

8- Norm kadro fazlası Rehber Öğretmenlerin ili yer değiştirmelerinde norm kadro yönetmeliğinin 21. maddesi 4. fıkrasındaki kurala uyup-uymadığı,

9-Norm kadro fazlası öğretmenleri bulunduğu ilçeyi tercihe zorlayıp-zorlamadığı,

10- Norm kadro fazlası öğretmenlere istediği ilçeyi tercih etme hakkı verip-vermediği,

11- Norm kadro fazlası öğretmenleri istediği ilçeye İlçe önceliğini de dikkate alarak atayıp- atamadığı,

12- İlçe dışına resen atama yapılıp-yapılmadığı,

13- Yönetmelikler aykırı olarak normu dolu olan okullara norm kadro fazlası öğretmen atayıp bu öğretmenleri normla ilişkilendirerek diğer öğretmenlerin norm kadro fazlası duruma düşmesine neden olup-olmadığı,

14- Yönetmelikler aykırı olarak istifa eden vb nedenlerle görevinden ayrılan okul yöneticisini bulunduğu okula normu dolu olmasına rağmen atayıp normla ilişkilendirerek diğer öğretmenlerin norm kadro fazlası duruma düşmesine neden olup-olmadığı,

Hususlarında değerlendirme yaptığımızda daha vahim bir tablo ile karışılacağımız aşikardır.

Yukarıda izahına çalıştığımız konularda il milli eğitim müdürlüklerinde uygulama birliği bulunmamaktadır. Uygulama birliğinin sağlanması, okul ve kurumlarda yönetim, eğitim ve öğretim hizmetlerinin gerekli ve yeterli personelce yürütülmesi, Personel boyutunda atıl kapasite yaratılmaması, var olan atıl kapasitenin ihtiyaç duyulan okul ve kurumlara yönlendirilmesine zemin oluşturarak verimliliğe dönüştürülmesi için MEB acilen Norm kadro fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri konusunda kapsamlı bir kılavuz çıkarmalıve iş akış şeması oluşturması gerekmektedir.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber