AİHM'e gitmeden önce hangi makamlara başvurulmalı?

Adalet Bakanlığı, İnsan Hakları Daire Başkanlığı, AİHM kararı çerçevesinde bir açıklama yaptı.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 13 Haziran 2017 14:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AİHM'e gitmeden önce hangi makamlara başvurulmalı?

Aşağıda, Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Daire Başkanlığı'nın AİHM'in verdiği karar sonrasında yaptığı açıklama yer almaktadır. Bu açıklamaya göre, son AİHM kararı bağlamında; AİHM'e başvuru yapmadan önce Komisyona, Komisyon kararına karşı idare mahkemelerine, mahkemelerin kararlarına karşı da Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapılması gerekmektedir.

İŞTE ADALET BAKANLIĞININ AÇIKLAMASI

Kanun Hükmünde Kararnameler İle Kamu Görevinden Çıkarılanlara İlişkin AİHM Kararı

15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ/PDY terör örgütü tarafından gerçekleştirilen terörist darbe teşebbüsü sonrası Anayasamıza ve uluslararası yükümlülüklerimize uygun olarak ilan edilen olağanüstü hal kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilenler kamu görevinden çıkarılmıştır.

Kamu görevinden çıkarılanlar tarafından doğrudan AİHM'e çok sayıda başvuru yapılmıştır.

AİHM 08/12/2016 tarihinde açıkladığı Zihni/Türkiye kararında, 672 sayılı KHK ile kamu görevinden çıkarılan başvuranın öncelikle iç hukuk yollarına başvurması gerektiğini belirterek, başvuruyu kabul edilemez bulmuştur.

02/01/2017 tarihli ve 685 sayılı KHK ile Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu (Komisyon) kurulmuştur. Komisyon üyeleri 16/05/2017 tarihinde atanmış ve Komisyon 22/05/2017 tarihinden itibaren çalışmaya başlamıştır.

Bakanlığımızca yukarıda bahsedilen Zihni/Türkiye kararı doğrultusunda, derdest bulunan benzer nitelikteki başvuruların reddedilmesi amacıyla AİHM'e başvuruda bulunulmuştur.

Öğretmen olan ve 672 sayılı KHK ile kamu görevinden çıkarılan başvuranın AİHM'e yaptığı başvuru üzerine Mahkeme 12/06/2017 tarihinde başvuruyu iç hukuk yollarının tüketilmediği gerekçesiyle oybirliğiyle kabul edilemez bularak reddetmiştir. Söz konusu Köksal/Türkiye kararında AİHM, Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonunu yeni bir iç hukuk yolu olarak kabul etmiştir.

AİHM kararı KHK'lar ile kamu görevinden çıkarılanlar açısından emsal teşkil etmektedir.

Kararda; AİHM'e başvuru yapmadan önce Komisyona, Komisyon kararına karşı idare mahkemelerine, mahkemelerin kararlarına karşı da Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapılması gerektiği vurgulanmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber