Malulen emekli ile normal emekli arasında maaş farkı olur mu?

Malulen emekli olan memurun emekli maaşında bir düşme olur mu?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 08 Temmuz 2017 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Malulen emekli ile normal emekli arasında maaş farkı olur mu?

İyi çalışmalar, kamuda VHKİ olarak 25 yıl 10 ay hizmet sürem var.2015 yılında geçirdiğim rahatsızlıktan sonra %62 engelli sağlık kurulu raporum var.(Raporum henüz yeni, 5 ay kadar önce yeniledim)Normal emekli olmama yaşa takıldığım için 3 yıl daha var.Benim öğrenmek istediğim yaşımı beklemeden malulen emekliliğe başvurum halinde emekli maaşımda bir düşme olurmu?Bu konuda ilgili birimleri aradığım halde kendilerine bir türlü ulaşamadım.Derecem 1/4'ü 2200 ek göstergem var.Bilgilendirme yapılırsa sevinirim.

Durumunuzu 2008 yılı Ekim ayından önce memur olarak çalışmaya başlamış olmanız nedeniyle 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu kuralları çerçevesinde değerlendirmekteyiz.

Normal hizmet süresini, yani 20 veya 25 yılını ve emeklilik yaş grubunu tamamlayanlara emekli aylığı olarak aylık bağlanır. Bu aylık bağlama işlemlerinde memurun hizmet süresi, görev ünvanı, derece ve kademesi, ek göstergesi gibi unsurlar dikkate alınır.

Malulen emeklilikte ise en az 10 yıl hizmetin olması yeterli olmaktadır. Malulen emeklilikte yaş grubunu tamamlamak zorunlu değildir. Bu aylık bağlama işlemlerinde de, normal emeklilik aylık bağlama işlemlerinde esas alınan hizmet süresi, görev ünvanı, derece ve kademesi, ek göstergesi gibi unsurlar dikkate alınır.

Normal emeklilik ile malulen emeklilik aylık bağlanması sisteminde hiçbir fark bulunmamaktadır.

Örnek olarak; Sizin durumunuzla, yani 25 yıl 10 ay hizmeti olan 1 inci derece 4 üncü kademe 2200 ek göstergesi olan bir memur bugün için normal emekli olduğunda 2116 TL. aylık, 25 yılına da ikramiye alacak olduğunda 67067 TL. alacaksa:

Aynı durumda size bağlanacak olan malulen emekli aylığı da 2116 TL. 25 yılınıza da ikramiye ödenecek olduğunda da 67067 TL. olacaktır.

Her iki durumda da bir fark olmaz.

Emeklilik yaş grubunun tamamlanması ile malulen emeklilik arasında bağlantı bulunmaz.

Ancak, normal emekli olan bir memurla hizmet, derece kademe, ek gösterge, görev ünvanı, tahsil vb. gibi durumlarla aynı olmayan malul sayılan memura bağlanacak aylık ve hizmet süresinden dolayı emeklilik ikramiyesi farklılık gösterir.

Emeklilik yaşınızı bekleyip emekli olmanız durumunda ise hizmet süreniz artacağından, bu süre kadar emekli aylık oranınız artar, emekli ikramiyesi ödenecek yıl artar. Başka bir dezavantajlı durum olmaz.

Ayrıca, hatırlatma olarak; memurların malul olup olmadığına Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu karar vermeye yetkili merciidir. Malulen emekli olma tercihiniz olursa Kurumunuz tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna sağlık raporlarınızın gönderilmek suretiyle malul olup olamayacağınızın kararının öğrenilmesi gerektiğini söyleyebiliriz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber