İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Kimler İngilizce Öğretmeni Olabilir?

340 nolu Talim ve Terbiye Kurulu Kararında 31.03.2003 tarihinde yapılan değişiklik ile öğretmen atamalarındaki usulde önemli değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliklerden birisi de İngilizce öğretmenliğine yapılacak atamalarda gerçekleşmiştir. Yapılan değişiklik ile İngilizce Öğretmenliği Sertifikası ve KPDS sınavı, İngilizce öğretmenliğine yapılacak atamalarda çok önemli bir noktaya getirilmiştir. Konuya ilişkin olarak hazırladığımız dosyayı görmek için tıklayın.

Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Değişiklik Çerçevesinde Yeni Bir Analiz: "Kimler İngilizce Öğretmeni Olabilir?"

340 nolu Talim ve Terbiye Kurulu Kararında 31.03.2003 tarihinde yapılan değişiklik ile öğretmen atamalarındaki usulde önemli değişiklikler yapmıştır. Bu değişikliklerden birisi de İngilizce öğretmenliğine yapılacak atamalarda gerçekleşmiştir. Yapılan değişiklik ile İngilizce Öğretmenliği Sertifikası ve KPDS sınavı, İngilizce öğretmenliğine yapılacak atamalarda çok önemli bir noktaya getirilmiştir. Hazırladığımız dosyayı görmek için tıklayın.

İngilizce öğretmenliğine yapılacak atamalarda öncelik uygulaması devam edecektir. Ayrıca yeni düzenleme ile İngilizce Öğretmenlik Sertifikasını almadan İngilizce Öğretmenliğine atanabilmenin yolu kapatılmıştır. Bu çerçevede aşağıda (A) fıkrasında birinci öncelik, (B) fıkrasında ise ikinci öncelik açıklanmıştır.

A-) Bu kapsamda İngilizce öğretmenliğine öncelikli olarak, İngilizce Öğretmenliği bölümü mezunları ile tezsiz yüksek lisans programını tamamlayan veya Bakanlık ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) işbirliği ile açılan /açılacak Pedagojik Formasyon Programını başarı ile tamamlayan 1)İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü, 2)Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü, 3)Mütercim-Tercümanlık Bölümü, 4)İngiliz Dil Bilimi Bölümü mezunları atanacaktır.

B-) İngilizce öğretmen açığının yukarıdaki fıkrada belirtilen şekilde karşılanamaması halinde;
YENİ UYGULAMA:
1- Yabancı dille
öğretim yapan yükseköğretim programlarından mezun olup İngilizce Öğretmenliği Sertifikası Programını bitirenler İngilizce öğretmenliğine atanabilecektir. Burada vurgulanması gereken nokta, bölüm mezuniyetinin karar eki çizelge ile sınırlanmamış olmasıdır. Yani, Türkiye'deki herhangi bir üniversitenin yabancı dilde eğitim yapan herhangi bir bölümünden mezun olup İngilizce Öğretmenliği Sertifikası Programını bitirenler İngilizce öğretmenliğine atanabilecektir. Bu uygulama ile İngilizce Öğretmenliği Sertifikası sahibi olan ODTÜ, Boğaziçi, Bilkent gibi yabancı dilde eğitim üniversitelerinden mezun olan herkes İngilizce Öğretmenliğine atanabilecektir.

ESKİ UYGULAMA:
Daha önceki uygulamada, Yabancı dille öğretim yapan HER yükseköğretim programı mezunu İngilizce öğretmeni olamamaktaydı. Sadece Talim ve Terbiye Kurulu Kararı eki çizelgesinde yer alan yabancı dille öğretim yapan yükseköğretim programı mezunları ingilizce öğretmeni olabilmekteydi. Diğer taraftan eski uygulamada bu mezunlar için İngilizce Öğretmenliği Sertifikası aranmamaktaydı.


YENİ UYGULAMA:
2-
Eğitim Fakülteleri, Fen Fakülteleri, Edebiyat Fakülteleri ve Fen-Edebiyat Fakültelerinin alan öğretmenliği bölümlerinden mezun olup ?Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS)? nda (B) ve daha yukarı düzeyde puan alanlardan İngilizce Öğretmenliği Sertifikası Programını bitirenler, İngilizce öğretmenliğine atanabilecektir. Eski uygulamaya nazaran bir sınırlamaya gidilmiştir.

ESKİ UYGULAMA: Daha önceki uygulamada, Talim ve Terbiye Kurulu Kararı eki çizelgesinde yer alan bölüm mezunlarından mezun olup, "İngilizce Öğretmenliği Sertifikasına" sahip olanlar öğretmen olarak atanabilmekteydi. Yeni düzenleme ile İngilizce öğretmenliğine atanabilecek bölüm mezunları sınırlanmıştır.

Tezsiz yüksek lisans programı veya Pedagojik Formasyon Programının hangi üniversitelerde açılacağına ilişkin bilgilerin ilgili üniversite Rektörlüklerinden edinilmesi gerekmektedir.


Yukarıda yer verilen değerlendirmeler, 31.03.2003 tarihinde değişiklik yapılan 340 nolu Talim ve Terbiye Kurulu Kararının 4. maddesinin (d) bendinde yer alan "İngilizce öğretmen açığının İngilizce öğretmenliğine kaynak olarak belirlenen ek çizelgedeki yükseköğretim programlarından mezun olanlar ile karşılanamadığı durumlarda, bu dersin öğretmenliğine, yabancı dille öğretim yapan yükseköğretim programlarından mezun olup İngilizce Öğretmenliği Sertifikası Programını bitirenler ile Eğitim Fakülteleri, Fen Fakülteleri, Edebiyat Fakülteleri ve Fen-Edebiyat Fakültelerinin alan öğretmenliği bölümlerinden mezun olup ?Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS)? nda (B) ve daha yukarı düzeyde puan alanlardan İngilizce Öğretmenliği Sertifikası Programını bitirenler,
atanırlar"
hükmü bağlamında yapılmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber