Ders niteliğinde yönetim görevi karşılığı ek ders ücretinden yararlandırılacaklar

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Mart 2007 17:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Millî Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün Ek ders ücreti konulu 27.02.2007 tarihli ve 2007/19 nolu Genelgesinin Genelgesinin 5.maddesi gereğince;

5- Kararın 10'uncu maddesinde, Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatında görev yapanlardan ders niteliğinde yönetim görevi karşılığı ek ders ücretinden yararlandırılacaklar, merkez ve taşra teşkilatı bakımından ayrı ayrı olmak üzere tek tek unvanları belirtilmek suretiyle sayılmıştır. Bu nedenle, bu maddede belirtilmeyen unvanlı görevde bulunanların, bu madde kapsamında ek ders ücretinden yararlandırılmaları mümkün bulunmamaktadır. Eğitim kurumu yöneticilerine bu madde kapsamında yapılacak ek ders ücreti ödemeleri, aylık karşılığı ders görevlerinden bağımsız olarak değerlendirilecektir.
Bu maddede unvanları sayılan -özelleştirme kapsamında atanmış olanlardan unvanları sayılanlar dâhil- personel bu madde kapsamında ek ders ücretinden yararlandırılacaktır. Örneğin; "şef" unvanlı personelden Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatı ile Bakanlığımıza bağlı diğer eğitim kurumlarında görev yapanlar, bu madde kapsamında ek ders ücretinden yararlandırılacaktır.
Söz konusu maddenin (1) numaralı fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde sayılanlardan 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanun kapsamında özelleştirilen kurumlardan naklen atananlara ödenecek ek ders ücreti ile ilgili olarak, daha önce 8/9/2003 tarihli ve 2003/76 sayılı Genelgede yapılan
açıklama çerçevesinde 4046 sayılı Kanunun değişik 22'nci maddesi doğrultusunda işlem yapılacaktır.
Maddenin (c) bendinin 1'inci alt bendinde; tam gün tam yıl eğitim yapılan okul ve kurum müdür ve müdür başyardımcılarının, bu eğitimin fiilen yapıldığı süre ile sınırlı olmak üzere haftada 30 saat ek ders ücretinden yararlandırılacakları belirtilmiştir.
Bu kapsamda ek ders ücretinden yararlandırılacaklar, ilgili mevzuatı çerçevesinde tam gün tam yıl eğitim kapsamına alınmış eğitim kurumlarının müdür ve müdür başyardımcıları olacaktır. Bu kapsamda yapılacak ek ders ücretleri de yine ilgili mevzuatı gereği tam gün tam yıl eğitim kapsamında yapılan eğitimin fiilen yapıldığı süre ile sınırlı tutulacaktır. Bunun dışındaki mutat eğitim sürelerinde, eğitim kurumunun türü üzerinden yapılan diğer belirlemelere göre ek ders ücreti ödenecek, bu sürelerde tam gün tam yıl eğitim kapsamında ek ders ücreti ödenmeyecektir.
Örneğin; ilgili mevzuatı gereği tam gün tam yıl eğitim kapsamına alınmış bir eğitim kurumunda bu kapsamda yapılan eğitimin 11 Eylül-7 Ekim 2006 tarihleri arasında sürdürüldüğü, bu tarihten sonra ise mutat eğitim faaliyetlerinin devam ettiği varsayıldığında, bu kurumun müdür ve müdür başyardımcısı sözü edilen tarihler arasında 10'uncu maddenin (c) bendinin 1'inci alt bendine göre, 7 Ekim 2006 tarihinden itibaren ise aynı bendin 3'üncü alt bendine göre ek ders ücretinden yararlandırılacaktır.
Aynı maddenin (c) bendinin 2'nci alt bendinde; yatılı ve pansiyonlu okulların müdür ve müdür başyardımcılarının haftada 30 saat ek ders ücretinden yararlandırılacakları belirtilmiştir. Müdür ve müdür başyardımcılarının bu alt bent hükmüne göre ek ders ücretinden yararlandırılmalarında, görev yaptıkları okulun yatılı/pansiyonlu olması yeterli olup, bunun dışında başkaca bir özellik aranmayacaktır.
Müdür yetkili öğretmenlere, görevlerinin başında bulunmaları koşuluyla yarıyıl ve yaz tatillerinde haftada 12 saat, ders yılı içerisinde ise haftada 3 saat ek ders ücreti bu madde kapsamında ödenecektir. Yarıyıl ve yaz tatillerinde görevlerinin başında olmayan müdür yetkili öğretmenlere bu madde kapsamında hiçbir şekilde ek ders ücreti ödenmeyecektir.
Rehber öğretmenlere, görev yaptıkları kurum ayrımı yapılmaksızın haftada 18 saat, rehberlik ve araştırma merkezleri ile özel eğitim okul ve kurumlarında gezerek özel eğitim görevi ve grup gözetimi ve eğitimi görevi verilen engelliler sınıf öğretmenlerine (görme, işitme, zihin engelliler sınıf öğretmenleri) ise haftada 15 saat ek ders ücreti ödenecektir.
Olgunlaşma enstitülerinin öğrenci bulunmayan "Araştırma", "Tanıtım ve Pazarlama" ve "Tasarım" bölümlerinde görev yapan öğretmenlere haftada 15 saat ek ders ücreti ödenecektir. Bu bölümlerde görev yapan öğretmenler, koordinasyon gereği diğer bölümlerde yaptıkları görevlere bağlı olarak ayrıca ek ders ücretinden yararlandırılmayacaktır. Diğer bölümlerde görev yapan öğretmenlerden zaman zaman bu bölümlerde görev yapan öğretmenlere de bu kapsamda ayrıca ek ders ücreti ödenmeyecek ve bu bölümlerde hiçbir şekilde olması gerekenden daha fazla öğretmen görevlendirilmeyecektir.
Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarının bir kısmında "ders yılı" veya "öğretim yılı" kavramlarından bağımsız olarak eğitim faaliyeti yürütülmektedir. Bir başka ifadeyle, bazı eğitim kurumlarında yarıyıl ve yaz tatili uygulaması bulunmamakta, bu eğitim kurumları bütün bir yıl boyunca aynı eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir. Buralarda görev yapmakta olan yönetici ve öğretmenler de yarıyıl ve yaz tatili kullanmayıp yıllık izinlerini genel idare hizmetleri sınıfı personelinde olduğu gibi yıl içinde uygun dönemlerde kullanmaktadırlar.
Bu durumdaki eğitim kurumlarında görev yapmakta olan yönetici ve öğretmenler, izinli ve raporlu oldukları süreler hariç olmak üzere, fiilen görev yaptıkları sürece kendileri için öngörülen ek ders ücretinden "ders yılı" ve "öğretim yılı" kavramlarından bağımsız olarak yararlandırılacaklardır.
Sözü edilen maddenin (2) numaralı fıkrasında; "Bu madde kapsamında ek ders ücretinden yararlandırılanlardan durumları birden fazla özelliğe uyanlara yapılacak aynı nitelikteki ödemede, sadece miktarı fazla olan dikkate alınır." hükmüne yer verilmiştir.
Buna göre, durumları birden fazla özelliğe uyanlara yapılacak aynı nitelikteki ödemelerde sadece miktarı fazla olan dikkate alınacaktır.
Örneğin; yatılı veya pansiyonlu bir Anadolu lisesinde görev yapmakta olan müdür ve müdür başyardımcıları, sadece bu maddenin (1) numaralı fıkrasının (c) bendinin 2'nci alt bendi kapsamında haftada 30 saat üzerinden ek ders ücretinden yararlandırılacaklar, aynı bendin 3'üncü alt bendinde Anadolu lisesi müdür ve müdür başyardımcıları için haftada 25 saat olarak öngörülen ek ders ücretinden ayrıca yararlandırılmayacaklardır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber