Cezaevi personeline verilen yıpranma zammı kimleri kapsıyor, maaşlara bir etkisi var mı?

Cezaevi personeline verilen filli hizmet süresi zammı, fiilen çalışan personele verilecektir. Geçmişe yönelik olarak bir düzenleme yapılmamıştır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 08 Eylül 2017 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Cezaevi personeline verilen yıpranma zammı kimleri kapsıyor, maaşlara bir etkisi var mı?

SORU: iyi çalışmalar Tüm Ceza İnfaz kurumu personeli merak etmekte; Son çıkan KHK ile 90 günlük yıpranma payı verildi. bu durum memurların güncel maaşlarına bir etkisi- katkısı olacak mıdır. cevaplarsanız veya bu konuda ana sayfada başlık açarsanız sevinirim.

CEVAP: 694 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Ceza İnfaz Kurumlarında çalışan personele fiili hizmet süresi zammı verilmiştir.

Bu hizmet zammından kimler ne şekilde yararlanacak?

694 sayılı KHK ile getirilen bu düzenleme 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Madde 40 hükmüne eklenmiştir.

Madde 40 hükmünün genel kuralları şu şekildedir:

Madde 40 hükmü meslek grupları olarak 18 grup iken, getirilen bu eklemeyle grup 19 olmuştur.

Madde 40 hükmündeki gruplardan 13 ve 14 üncü sıradakiler hariç (TSK. ve Emniyet personeli hariç) diğer gruplardakilerin fiili hizmet süresi zammından yararlanabilmeleri için kesinlikle işyerleri ile birlikte belirtilen işlerde fiilen çalışması gerekmektedir.

Fiili hizmet süresi zammı gruplardan 13 ve 14 üncü sıradakiler için 8 yılı (TSK ve Emniyet personeli) diğer gruplarda olanlar için ise 5 yılı geçmemek üzere hizmet sürelerine eklenmektedir. Emeklilik yaş gruplarından düşürülmesinde de TBMM. üyeleri için tamamı, diğer gruplarda olanlar için ise yarısı uygulanmaktadır.

Ancak, emeklilik yaş haddi indiriminden yararlanabilmek için ölüm ve maluliyet halleri ile 18 numaraları grupda bulunanlar hariç olmak üzere 10 numaralı grupta bulunanlar için en az hizmet sürelerinin 1800 gün, diğer gruplarda olanlar için ise 3600 gün belirtilen kurumlarda ve işlerde geçmiş olması gerekmektedir.

Yararlanacak personel:

- Ceza infaz kurumu müdürü,

- İdare memuru,

- İnfaz ve koruma başmemuru,

- İnfaz ve koruma memuru,

Ünvanlı kadrolarda bulunanlar;

- Adalet Bakanlığı taşra teşkilatına tahsisli kadro veya pozisyonlarda bulunup ceza infaz kurumlarında görev yapan ve ceza infaz kurumlarında hükümlü ve tutuklularla bilfiil irtibat içinde olan diğer görevliler.

Ceza ve İnfaz Kurumlarında görevli personel özelinde bu kuralların özü şudur:

Ceza infaz kurumlarında belirtilen ünvanlarda çalışanların 694 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra belirtilen işyeri ve işlerde çalıştıkları sürelere karşılık yıpranma paylarını alabileceklerini değerlendirmekteyiz.

Bu çalışmaları karşılığında alacakları fiili hizmet süresi zamları da, memurun emeklilik yaş gruplarından indirim sağlayacaktır.

Toplam fiili hizmet süresi zamlarının tamamı ise hizmet sürelerine eklenecektir. Bu da emekli aylık ve emekli ikramiye tutarlarını artıran olumlu bir durum olmaktadır.

Kararnamenin yürürlük tarihinden önce bu işyeri ve işlerde geçmiş olan süreler için ayrıca bir hak verilmemiş olduğunu görmekteyiz. Ancak, daha önce itfaiye memurları için de aynı şekilde bir düzenleme yapılmış ve bunlar için de geçmiş hizmetlerinin fiili hizmet süresi zamlarının hem hizmet sürelerinin toplamında hem de yaş hadlerinin indirilmesinde geçerli olması açısından bir hüküm konulmamıştı.

Fiili hizmet süresi zammı memurların çalışma sürelerine karşılık verilmektedir. Bu zamdan dolayı memurdan herhangi bir Sosyal Güvenlik Kesintisi yapılmamaktadır. Bunların SGK kesintileri Kurumlar tarafından karşılanmaktadır. Bu durumda fiili hizmet süresi zammının görev maaşlarına bir etkisinin olmayacağını değerlendirmekteyiz.

Sonuç değerlendirmemiz olarak; gerçekten zor bir görevi yapmakta olan ceza infaz kurumu personeli için olumlu bir düzenleme olduğunu söyleyebiliriz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber