İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Sağlık Bakanlığı döner sermaye dağıtımında değişiklik

Sağlık Bakanlığı, döner sermayenin dağıtımını düzenleyen yönetmelikte değişiklik yaptı. Yapılan değişikliğe göre, döner sermaye dağıtımında kullanılan yüzde 50 oranı sağlık tesisi bazında ayrıca belirlenebilecek

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 13 Eylül 2017 13:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sağlık Bakanlığı döner sermaye dağıtımında değişiklik

Sağlık Bakanlığı, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna Bağlı Sağlık Tesislerinde Görevli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 8. fıkrasında, 13 Eylül 2017 tarihi itibariyle değişiklik yaptı.

Yönetmeliğin 8. maddesinin birinci fıkrasına eklenen yeni cümle şu şekildedir:

"İhtiyaç halinde Kurum tarafından, 209 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin üçüncü fıkrasında belirlenen oranı geçmeyecek şekilde ve sağlık tesisi bazında veya tüm sağlık tesisleri için bir oran belirlenebilir ve döner sermaye komisyonu veya genel sekreter tarafından bu fıkra kapsamında dağıtılabilecek tutar belirlenirken bu oran dikkate alınır."

Yönetmeliğin 8. maddesi ise şu şekildeydi

"Madde 8 - (1) Döner sermaye komisyonu, dağıtılacak tutarı (karar alınan tutar), sağlık tesisinin o dönemde elde ettiği gayrisafi hasılattan öncelikle Hazine payı, 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (k) bendi gereğince ayrılacak pay ile Bakanlık merkez payı ayrıldıktan sonra kalan miktarın 209 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin üçüncü fıkrasında belirlenen oranın sağlık tesisi kalite katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan miktarı geçmeyecek şekilde belirler. Genel sekreter sağlık tesisi döner sermaye komisyonunca belirlenen dağıtılacak ek ödeme tutarını aynen veya 209 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin üçüncü fıkrasında belirlenen oranın sağlık tesisi kalite katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan miktarı geçmeyecek şekilde kendi belirleyeceği tutar doğrultusunda değiştirerek onaylar ve bu şekilde verilen onay doğrultusunda karar kesinleşir."

Bu maddeye göre, döner sermaye şu şekilde dağıtılmaktadır. Önce dağıtılacak döner sermaye tutarı belirlenmektedir. Bu tutar şu şekilde belirlenmektedir:

- Önce, sağlık tesisinin elde ettiği hasılattan hazine payı, SHÇEK payı ve Bakanlık merkez payı çıkarılmaktadır.

- Kalan miktarın yüzde 50'si alınmakta (209/5. maddede yer alan oran) sonra da bu miktar sağlık tesisi katsayısı ile çarpılmaktadır.

DEĞERLENDİRME

Yapılan değişiklik ile, 209 sayılı Kanunun 5. maddesinde yer alan yüzde 50 oranını, sağlık tesisi bazında daha düşük bir oran olarak belirleme yetkisi Bakanlığa tanınmıştır.

Bakanlık bu yetkiyle örneğin büyükşehirlerdeki hastaneler için daha düşük bir oran belirleyebilir. Bu halde dağıtılacak döner sermaye miktarı düşecektir.

Bakanlığın aldığı bu yetkiyi sağlık tesisi bazında hangi oranda belirleyeceği muhtemelen önümüzde günlerde belli olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber