527 sayılı Ek gösterge cetvelinin bazı hükümlerinin iptaline ilişkin tartışmalar bu kez Emniyet Genel Müdürlüğünde başladı

Haber Giriş : 16 Nisan 2003 12:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
527 sayılı Ek gösterge cetvelinin bazı hükümlerinin iptaline ilişkin tartışmalar bu kez Emniyet Genel Müdürlüğünde başladı.

Emniyet teşkilatında görevli 1. sınıf emniyet müdürlerine verilen hizmet tazminatının iptali gündeme geldi. Maliye Bakanlığı ve Sayıştay, yaşanan hukuki sorunla ilgili Danıştay'a görüş sorarken, Danıştay'dan olumsuz görüş bildirilmesi halinde 8 yıldır verilen tazminatların geri alınabileceği bildirildi.

1. sınıf Emniyet Müdürlerinin ek göstergeleri, 1995 yılında çıkarılan bir Kanun Hükmünde Kararname ile 3 bin 600 puandan 4 bin 300 puana çıkarılmıştı. Kararname, daha sonra Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesine rağmen, yeni bir Kanun Hükmünde Kararname ile uygulama hayata geçirilmişti.

Sayıştay'ın, denetlemeler sırasında uygulamadaki hukuki aksaklığı tespit etmesi üzerine verilen hizmet tazminatlarının iadesi gündeme geldi. Sayıştay ve Maliye Bakanlığı, konuyla ilgili görüş almak üzere Danıştay'a başvurdu. Konuyla ilgili ilk inceleme Danıştay 1. Dairesi'nde 10 Nisan günü yapıldı. Yaşanan yasal sorunun aşılması için Sayıştay ve Maliye Bakanlığı Danıştay'dan gelecek görüşü beklerken, Emniyet teşkilatında görevli 1. sınıf emniyet müdürleri de Danıştay'ın kararına odaklandı. Danıştay'ın menfi görüş bildirmesi halinde 1. sınıf emniyet müdürlerine 527 sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereği 1995 yılından bu yana ödenen tazminatların geri iade edilmesinin istenebileceği belirtiliyor. 8 yıldır ödenen ve ayda yaklaşık 100 milyon lirayı bulan ek hizmet tazminatlarının iadesinin istenmesi halinde polis müdürleri büyük bir ekonomik yükle karşı karşıya kalacak. Sorunun aşılamaması halinde emekli olan personele yönelik uygulamanın ne olacağı da aydınlığa kavuşmadı. Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri ise sorunun yasal zeminde aşılması gerektiğini, aksi halde ortaya çok karmaşık bir durumun çıkacağını kaydediyorlar.
Habervitrini.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber