İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Memur olunurken, kasdi suçlardan dolayı alınan cezalar toplanır mı?

Ayrı suçlardan dolayı 6+7+8 ay ceza alındığında, bu cezalar toplanarak 657 sayılı Kanununun 48. maddesi hükmü uygulanamaz.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 09 Ekim 2017 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Memur olunurken, kasdi suçlardan dolayı alınan cezalar toplanır mı?

SORU: Kasten işlenen bir suçtan 1 yıl ve üstü ceza alan memur olamamaktadır. Bu husus zaten 657'de yazıyor. Kişi hakkında 3 maddeden ceza verilsin, bunlarda 6+7+8 ay cezalar olsun. Bunlar toplanıp 21 ay olduğu için memur olamaz mı? Yoksa suçların gerçek içtimasi geregi her suç bağımsız mıdır? Not: Suçlar yüz kızartıcı değil ve kasten olsun.

CEVAP: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Genel ve Özel Şartlar" başlıklı 48. maddesi aşağıdaki gibidir.

"Devlet memurluğuna alınacaklarda aşağıdaki genel ve özel şartlar aranır.

A) Genel şartlar: 1. Türk Vatandaşı olmak, 2. Bu Kanunun 40 ncı maddesindeki yaş şartlarını taşımak, 3. Bu Kanunun 41 nci maddesindeki öğrenim şartlarını taşımak, 4. Kamu haklarından mahrum bulunmamak 5.Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahküm olmamak. 6. Askerlik durumu itibariyle; a) Askerlikle ilgisi bulunmamak, b) Askerlik çağına gelmemiş bulunmak, c) Askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak, 7. 53 üncü madde hükümleri saklı kalmak kaydı ile görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak. 8. Güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olmak.

B) Özel şartlar: 1. Hizmet göreceği sınıf için 36 ve 41 nci maddelerde belirtilen öğretim ve eğitim kurumlarının birinden diploma almış olmak, 2. Kurumların özel kanun veya diğer mevzuatında aranan şartları taşımak."

Devlet Personel Başkanlığının 26/02/2015 tarihli ve 1408 sayılı görüşünde bir ceza davasından 10 ay, başka bir ceza davasından 5 ay 25 gün hapis cezası alan bir kişi hakkında " ilgili hakkında verilen hapis cezalarının 657 sayılı Kanunun 48/A-5 inci maddesinde sayılan nitelikli suçlar kapsamında yer almaması ve 1 yıldan az süreli olması sebebiyle atamasının yapılmasında herhangi bir engel bulunmadığı mütalaa edilmektedir" şeklinde görüş bildirmiştir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48. maddesinin A bendinin 5. fıkrasında açık bir şekilde "alınan cezaların toplamı 1 yıldan fazla olmak" şeklinde bir ibare bulunmadığından yorum yoluyla memur adaylarının durumunun kötüleştirilmesinin kanunilik ilkesi ile örtüşmeyeceği açıktır. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken bir husus bulunmaktadır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48. maddesinin B bendinin 2. fıkrası "Kurumların özel kanun veya diğer mevzuatında aranan şartları taşımak" şeklindedir. Kurumların özel ve diğer mevzuatında özel bir hüküm konulabilir. Bu durumda söz konusu kurumlarda memur olmak mümkün olmayacaktır. Örnek vermek gerekirse 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun "Adayların nitelikleri" başlıklı 8. maddesi aşağıdaki gibidir

"Taksirli suçlar hariç olmak üzere, üç aydan fazla hapis veya affa uğramış olsa bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı bir suçtan veya kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak veya bu suçlardan veya taksirli suçlar hariç olmak üzere üç aydan fazla hürriyeti bağlayıcı cezayı gerektiren bir fiilden dolayı soruşturma veya kovuşturma altında olmamak."

ÖZET: 657 sayılı Devlet Memurları kanununun 48/A-5 maddesinde sayılan nitelikteki suçlar dışında herhangi bir suçtan dolayı 1 yıldan az hapis cezası alanların devlet memuru olarak atanmaları hk. (26/02/2015-1408)

ÖSYM Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen 2014/2 KPSS atamalarında Bakanlığınız Sosyolog kadrosuna atanmaya hak kazanan ...'ün ibraz ettiği belgelerin incelenmesi sonucu adli sicil kaydı bulunduğu belirtilerek, söz konusu şahsın atamasının yapılıp yapılamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği ilgi yazı ve ekleri incelenmiştir.

İlgi yazı ve eklerinin incelenmesinden, ilgilinin; kamu görevlisine görevi nedeniyle hakaret suçundan Yatağan Sulh Ceza Mahkemesinin 07/12/2007 tarihli ve 2007/407 sayılı Kararı ile 10 ay hapis cezası ile cezalandırıldığı ve bu kısa süreli hapis cezasının 5237 sayılı TCK'nın 50 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi gereğince 10 ay süreyle Yatağan ilçesinde ve köylerinde bulunan bar, birahane, kahvehanelere gitmekten yasaklanma seçenek yaptırımına çevrildiği, ayrıca kasten yaralama suçundan Yatağan Asliye Ceza Mahkemesinin 06/05/2014 tarihli ve 2014/134 sayılı Kararı ile 5 ay 25 gün hapis cezası ile cezalandırıldığı ve bu cezasının TCK'nın 50/1-a maddesi gereğince 52/1 maddesi gözönüne alınarak 3.500,00 TL adli para cezasına çevrildiği anlaşılmaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Devlet memurluğuna alınacaklarda aranacak genel ve özel şartların düzenlendiği 48 inci maddesinin "A) Genel Şartlar" başlıklı bölümünün 5 inci fıkrasında "Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahküm olmamak..." hükmüne yer verilmiş olup, kasten işlenen bir suçtan dolayı 1 yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına çarptırılanlar ile verilen hapis cezasının süresine bakılmaksızın affa uğramış olsalar bile yukarıda sayılan nitelikteki suçlardan hüküm giymiş olanların devlet memuru olamayacakları ifade edilmiştir.

Yukarıda yer verilen hüküm çerçevesinde, ilgili hakkında verilen hapis cezalarının 657 sayılı Kanunun 48/A-5 inci maddesinde sayılan nitelikli suçlar kapsamında yer almaması ve 1 yıldan az süreli olması sebebiyle atamasının yapılmasında herhangi bir engel bulunmadığı mütalaa edilmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber