Ücret verilmeyen her ek görev, angarya yasağı içinde midir?

Hem Anayasa Mahkemesi hem de Sayıştay, memurlara ücret verilmeksizin verilen görevlerin angarya yasağı kapsamına girmediğine karar vermiştir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 18 Ekim 2017 00:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ücret verilmeyen her ek görev, angarya yasağı içinde midir?

Zaman zaman bazı personel ve mali konulara dair değerlendirmelerde, kamu personelinin verilen görev için ek ücret yoksa Anayasa'da yer alan "angarya yasağı" hükmü üzerinden değerlendirmeler yaptığını görmekteyiz.

Ancak, angarya yasağının ne içerip içermediğine ilişkin olarak Anayasa Mahkemesinin 2014 tarihli önemli bir kararı bulunmaktadır. Söz konusu kararda Anayasa Mahkemesi, şef olarak görev yapan memura, şartları taşımadığı için vekalaten değilde tedviren ilçe tapu sicil müdürlüğü görevi verilmesinin angarya yasağı kapsamında olmadığına karar vermiştir. İlgili karar için tıklayınız.

Yine Sayıştay Temyiz Kurulunun 8.3.2017 tarih ve 42844 nolu tutanak kararında da benzer bir değerlendirme yapılmıştır. Sayıştay heyeti, mezkur Anayasa Mahkemesi kararına atıfla, ek olarak verilen ve ücret ödenmeyen görev için, Anayasa'da belirtilen angarya yasağının söz konusu olamayacağına karar vermiştir.

Hem Anayasa Mahkemesinin hem de Sayıştay'ın bu iki kararı bağlamında, kamu personelinin kendisine verilen her görevde, "makul olmayan, orantısız bir külfet olmadığı sürece", angarya yasağını ileri sürerek değerlendirme yapması yerinde değildir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber