Yaş grubunu istifa ederek bekleyecek öğretmen ziyaretçimizin soruları ve cevaplar

1997 yılında öğretmen olan ve yaş grubunu istifa ederek beklemek isteyen öğretmenin soruları ve cevaplar

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 17 Ekim 2017 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yaş grubunu istifa ederek bekleyecek öğretmen ziyaretçimizin soruları ve cevaplar

SORU: Merhaba 2_10_1975 doğumluyum 10-11-1997 de öğretmen oldum, eşimin isinden dolayı yurtdışına gitmemiz gerekiyor. Dilekçe ile emekli olabilir miyim, yaşı beklemek zorunda mıyım, emekli ayligimi hizmet yılına göre mi alırım yaşı mı bekleyerek almak daha avantajlı mi olur öğrenmek istiyorum. Ayrıca tazminatımı da yaşı bekleyerek mi alabilir miyim?

CEVAP: Sorunuz özelinde durumunuzu değerlendirmekteyiz:

Memurluk görevine başlama tarihinize göre emeklilik yaş grubunuzun 54 yaş olduğunu söyleyebiliriz.

Kadın memurların emekli olabilmesi için 20 hizmet yılını + Kademeli Yaş grubunu (sizin için 54 yaş grubu) tamamlaması gerekmektedir.

YAŞ GRUBUNU BEKLEMEK İÇİN İSTİFA EDEBİLİRSİNİZ

Memurlar emeklilik için gereken hizmet sürelerini tamamladıktan sonra yaş gruplarını beklemek üzere görevlerinden ayrılabilirler. Bu istifa şekli memur için bir kayba yol açmaz.

ANCAK YAŞ GRUBUNU BEKLEMEK İÇİN İSTİFA EDENLER ŞUNA DİKKAT ETMELİ

Ancak, önemli olan bir husus var. Memurlar yaşı beklemek üzere görevlerinden ayrıldıktan sonra işçi, esnaf gibi bir işte çalışmaya başladıklarında birleştirilen hizmet süreleri kapsamına girerler. Çalışan kişilerin şayet işçi, esnaf gibi çalışmaları 1260 gün ve daha fazla olursa, son 7 yıllık hizmet içerisinde yarıdan fazlası memurluk hizmeti olmayacağından, memur olarak emekli olamazlar. Memur olarak emekli olmak isteyenlerin bu çalışma süresine dikkat etmeleri gerekir.

YAŞ GRUBU İÇİN İSTİFA EDENLER EMEKLİ İKRAMİYESİNİ HEMEN ALAMAZ

Memurlar, işçilerde olduğu gibi görevlerinden ayrıldıklarında emekli ikramiyelerini alamazlar. Ne zaman emekli aylığı bağlanmışsa bağlandığı tarihteki memur maaş katsayısı uygulanmak suretiyle emekli aylığı alabilirler.

Emekli aylığı bilfiil çalışılan hizmet süresine orantılı olarak ödenir. 20 hizmet yılı varsa 20 hizmet yılı 20 yıl 1 ay ise bu hizmete göre, 20 yıl 5 ay ise bu hizmete göre ödenir.

YAŞ GRUBU DIŞARDA BEKLEMEK VEYA BEKLEMEMEK KİŞİSEL DURUMA GÖRE DEĞİŞİR

Hizmet yılını doldurup emeklilik yaş grubunu beklemek bir tercihtir. Beklenmesi veya beklenmemesi şeklinde kesin bir görüş olmaz. Emekli aylığı mecburi olarak yaş grubunu tamamladığında bağlanacağından bir avantaj veya dezavantajlı genel bir durum olmaz, bu durumları tercih edenlerin kişisel durumlarında değişiklik ortaya çıkarır.

YAŞI BEKLEYEREK EMEKLİ OLMAK MAAŞI ARTIRIR

Yaşı bekleyerek emekli olmak ile yaş grubunu çalışarak doldurmak hem emekli aylığı bağlanacak hizmet süresini/aylık bağlama oranını ve hem de emekli ikramiyesi ödenecek hizmet süresini artıracağından ve bu süre içerisinde emekli aylık tutarlarından daha fazla ödenmekte olan görev maaşlarının da alınması devam edeceğinden avantaj sağlar.

Yaşı beklemeden istifa ederek emeklilik talep tarihini beklemek, bu süre içerisinde görev maaşından mahrum kalmak, ayrıca emekli aylık oranının ve emekli ikramiyesi tutarının az olması durumunu ortaya çıkarır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber