İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

32 yıl önce başladı, 'Parazit Bankası' kurdu

Prof.Dr. Ahmet Özbilgin, 32 yıl önce parazit toplamaya başlayıp 21 farklı türde 3 bine yakın parazitin bulunduğu bankayı kurdu. Türkiye'de tek olan 'Parazit Bankası'nı kuran Prof.Dr. Ahmet Özbilgin, Türkiye'nin parazit hafızasının bu bankada saklandığını söyledi

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 02 Kasım 2017 17:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
32 yıl önce başladı, 'Parazit Bankası' kurdu

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) öğretim üyesi Prof.Dr. Ahmet Özbilgin, 32 yıl önce çalışma yapmak için parazit bulamayınca bu tarihten itibaren parazit biriktirmeye başladı. Prof.Dr. Ahmet Özbilgin'in biriktirdiği parazitlerle MCBÜ Tıp Fakültesi'nde bir 'Parazit Bankası' kuruldu. Türkiye'de tek olan parazit bankasını kuran Prof.Dr. Ahmet Özbilgin, dünyada sadece 4 parazit bankası olduğunu söyledi. Çalışma yapmak isteyen öğretim üyelerinin ilgisini çeken parazit bankası, National Geographic belgesellerine de konu oldu.

ARAŞTIRMACILAR ONA BAŞVURUYOR

Parazit bankasıyla parazitlerin ilk günkü gibi orijinal haliyle saklanabildiğini ve parazitlerin DNA yapıları korunarak hastalıkları oluşturan enzim ve salgıları bozulmadan korunduğunu kaydeden Prof.Dr. Ahmet Özbilgin "Parazitlere kolay ulaşamıyordum. Çalışma yapmak için parazit biriktirmeye başladım. İlk başladığımda tek elimde tek parazit vardı. O zamandan itibaren parazit çeşidini güçlendirerek bu bankayı kurduk. Parazit bankasından iki bölümde yararlanılıyor. Araştırma için kullanılıyor. Araştırmacılar bu bankadan aşı, tedavi için ilaç, tanı kitleri için bankadan aldıkları parazitlerle çalışıyorlar. Birçok uzmanlık öğrencisi tarafından materyal olarak kullanılıyor" dedi.

TÜRKİYE'NİN PARAZİT HAFIZASI BURADA SAKLANIYOR

Bankanın Türkiye'de tek olduğunu ifade eden Prof.Dr. Ahmet Özbilgin şöyle devam etti:

"Türkiye'nin parazit hafızası bu bankada saklanıyor. Hastaya tanı koyulduktan sonra aldığımız parazitleri özel ortamlarda belirli ilaçlarla karıştırıyor ve çok özel ortamlarda sıvı azot tankında saklıyoruz. Parazitler sıvı azot tankında çok uzun yıllar canlılıklarını sürdürüyor. Özellikle aşı, ilaç, tanı için isteyen kişilere bu parazitler kullanılıyor."

EN ÇOK BAĞIRSAK PARAZİTİ VAR

En çok bağırsak parazitlerine rastladıklarını ve bankada boyutları oldukça büyük olan bağırsak parazitlerini sakladıklarını kaydeden Prof.Dr. Ahmet Özbilgin, ülke için en önemli risk faktörlerinden birinin sıtma hastalığı olduğunu söyledi. Prof.Dr. Ahmet Özbilgin şöyle devam etti:

"Ülkemizde birçok kişide bağırsak paraziti bulunuyor. Çocukluk çağında birçok çocukta bağırsak paraziti bulunuyor. sağlık Bakanlığı'nın sıtma savaşı yöntemleri ile yerli vaka artık görünmüyor. Ama yur tdışından turist ya da çalışmaya gelen kişiler, kamyon şoförleri ile sıtma bulaşabilir. Sıtmayı yayan sineklerin tamamı ülkemizde bulunduğundan en önemli risklerden birisi sıtma."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber