Kamu personelinin takım elbise giymesi zorunlu mudur?

Kamu personelinin takım elbise giymesi zorunlu mudur?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 08 Kasım 2017 10:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kamu personelinin takım elbise giymesi zorunlu mudur?

SORU: Memurların takım elbise giymesi zorunlu mudur?

CEVAP: Kamu personelinin kıLık kıyafetine dair hususlar, Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan "Kamu Kurum ve Kurumlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelikle" düzenlenmiştir.

YÖNETMELİKTE YER ALAN HÜKÜMLER

Bu yönetmeliğin erkeklerin kıyafetini düzenleyen ilgili bölümü şu şekildedir:

"b. Erkekler; Elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı giyilir. Sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez. Bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur. Kulak ortasından aşağıda favori bırakılmaz. Saçlar, kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir, temiz bakımlı ve taranmış olur. Hergün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz. Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez. Üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir. Kravat takılır, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmez. Hizmet gereğine uygun olarak verilmişse tek tip elbise giyilir. Bina içinde gömleksiz, kravatsız ve çorapsız dolaşılmaz."

YÖNETMELİKTE TAKIM ELBİSE İFADESİNİN GEÇTİĞİ YER

Takım elbise ifadesi sadece Yönetmeliğin 12. maddesinde şu şekilde yer almaktadır:

"12. Madde: Merkezde ve taşrada protokole dahil olan bayan ve erkek kamu görevlileri resmi kutlama törenlerine koyu renk takım elbise ile katılırlar."

YAZ DÖNEMİ KIYAFET GENELGESİNDE YER ALAN HÜKÜM

Diğer taraftan yaz deönmi kıyafetlerini düzenleyen Başbakanlık Genelgesinde

" 1. Bölgelerin iklimi ve çalışma ortamları dikkate alınarak, 15 Mayıs - 15 Eylül tarihleri arasında makam odalarına giriş ve çıkışlar dahil olmak üzere ceket giyme ve kravat takma zorunluluğunun kaldırılması," ifadesi yer almaktadır.

GİYECEK YARDIMI YÖNETMELİĞİNDE TAKIM ELBİSE YARDIMI YAPILAN KADRO UNVANLARI

Konuyla ilgili bir diğer husus da "Memurlara Yapılacak Giyecek Yardımı Yönetmeliğin"de düzenlenmiştir. Bu yönetmeliğin eki I sayılı cetvelinde büro hizmetlerinde çalışan bir kısım kamu personeline takım elbise yardımı yapılması öngörülmüştür. Takım elbise yardımı yapılan unvanlar şu şekildedir: İtfaiye, Zabıta, Bando, Orkestra Personeli, Muhafaza Memuru, Kolcu, Gemi Adamı, Koruma ve Güvenlik Görevlisi, Gümrük Sahasında Görevli Gümrük Memurları, Bekçi, Şoför

DEĞERLENDİRME

Yukarıdaki mevzuat hükümleri bir bütün olarak değerlendirildiğinde;

1- Yönetmelikte açık olarak erkek memurların takım elbise giymesini zorunlu olarak öngören bir hüküm yer almamaktadır. Takım elbise giyilmesi gerekiyor ifadesi sadece bir yorumdur.

2- Koyu renk takım elbise ile protokol törenlerine katılınmasının yönetmeliğe yazılmasına rağmen diğer durumlar için yönetmelikte takım elbise ifadesinin yer almaması, takım elbise giyme zorunluluğu olmadığını göstermektedir. Zaten giyim yardımı yönetmeliğinde takım elbise yardımı yapılması öngörülen unvanlar büyük çoğunlukla resmi kıyafet taşıyan kamu personelidir. Bu bağlamda, kamu personelinin takım elbise giyme zorunluluğunun olmadığını değerlendiriyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber