Sendika başkanı Budak, KPSS'siz ve mülakatlı alımı savundu

PTT'nin dahil olduğu Basın, Yayın ve İletişim Hizmetleri kolunda örgütlü Birlik Haber Sen Başkanı, PTT'nin özel şirket olduğunu, başarılı olması için KPSS'nin kalkması gerektiğini ve mülakatla personel alması gerektiğini söyledi

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 13 Kasım 2017 13:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sendika başkanı Budak, KPSS'siz ve mülakatlı alımı savundu

Memur Sen'e bağlı Eğitim Bir Sen, okullara yönetici atamalarında liyakate vurgu yapan bir rapor yayımlarken, yine aynı konfederasyona bağlı Birlik Haber Sen, PTT'nin KPSS ile personel almaması gerektiğini, mülakatla personel alması gerektiğini söyledi.

Bu açıklamanın temelinde öyle sanıyoruz ki, mahkeme kararıyla iptal edilen PTT personel alım süreci bulunuyor. Hatırlanacağı üzere Danıştay, sadece mülakatla personel aldığı için PTT'nin personel alımlarının iptaline karar vermişti.

PTT, yaşanan sorunu aşmak için çözüm geliştiriyor. Ancak bu çözüm en az iptal edilen süreç kadar adaletsiz olacak gibi.

PTT'nin de aralarında olduğu hizmet kolunda yetkili sendika olan Birlik Haber Sen başkanı Ömer Budak dün şu açıklamayı yapabilmiştir.

"Memur-Sen Konfederasyonuna bağlı Birlik Haberleşme ve İletişim Çalışanları Sendikası (Birlik Haber-Sen) Genel Başkanı Ömer Budak, PTT'nin 2005'ten itibaren büyük bir atılım içine girdiğini, buna bağlı olarak personel ihtiyacının günden güne arttığını ifade etti.

Türkiye genelinde hizmet veren, şu an 40 bin kişinin çalıştığı PTT'de 100 bin çalışanın olması gerektiğini kaydeden Ömer Budak, "Bir kişi, iki-üç kişinin işini yapıyor. Bir gişe memuru 300'e yakın işlem yapıyor, posta dağıtıcısı dört-beş mahalleye birden bakıyor. Burada insanüstü bir gayret var. Bu nedenle PTT'ye en kısa zamanda alımların başlaması lazım." dedi.

"PTT AŞ'ye alımlarda KPSS kalkmalı"
Budak, PTT AŞ'nin anonim şirkete dönüştürülen bazı kurumlar gibi işe alımlarda kendi sınavını yapması gerektiğini belirtti.

PTT'nin, Kamu Personel Seçme Sınavı'nın (KPSS) kapsamından çıkarılması gerektiğini kaydeden Ömer Budak, alımların liyakata dayalı mülakatla yapılabileceğini söyledi.

İşe alınacak personelin KPSS'den yüksek puan almasının işi yapabilecek nitelikte olduğunu göstermediğini kaydeden Budak, "Örneğin bir postacı KPSS'den 100 almış, fakat fiziki olarak engelleri var. Boyu 150 santimetre veya kalça çıkığı var. Bu kişi posta dağıtıcılığı yapamaz ama mülakat olmazsa KPSS'si 100 olduğu için kimse bu kişiye 'Seni almıyorum' diyemez. Onun için mülakat olmalı." diye konuştu.

Birlik Haber-Sen Genel Başkanı Budak, PTT'nin ciddi oranda kar eden bir şirket haline geldiğini ve 1 milyar lira ciroya ulaştığını belirterek, "Bu şirketin çok daha büyümesi, dünyadaki şirketlerle yarışması, içerideki liyakatlı çalışanlarla sağlanır. Onun için kurum yöneticisi, başarılı çalışanı tespit edip işin başına getirecek, başarısı doğrultusunda görev verecek, başarısız olursa görevden alacak. Şu an PTT'de bu sistem yok. Her şey sınavla." değerlendirmesinde bulundu."

DEĞERLENDİRMELER

1- PTT'nin özel bir şirket statüsünde olduğu doğrudur. Ancak nihayetinde hem kamu kaynağı hem de kamu gücü kullanmaktadır. PTT'nin KPSS ile personel alımı yapmamasını istemek, bu kurumun, geçmiş dönemlerde arpalık gibi kullanılan KİT'lere dönmesini sağlar.

2- Liyakatli yani göreve uygun kişileri seçmeyi sadece Genel müdürün takdirine bırakmayı savunmak bir sistem önerisi değildir. Hali hazırda mülakat sadece ve sadece kayırmacılığa hizmet etmekte ve torpil çarkının bir dişlisi olarak çalışmaktadır. Genel ortam bu şekilde iken, mülakatla alımı savunmak, "ben adaletsizliği istiyorum" demektir. Bu ise bir sendika başkanına yakışmamaktadır.

3- Hele ki mülakatlı alımı savunmak için boy kilo sorununu öne sürmek konudan bihaber olak demektir. Zira zaten PTT alımlarında boy kilo şartı bulunmaktadır.

4- Derdimiz, bir göreve meşrebine, mezhebine, cemaatine, bakmadan liyakatli adam seçmek olmalıdır. Hali hazırdaki konjoktürde bunun yolu KPSS'yi kaldırmak ve mülakatı yaygınlaştırmak değildir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber