Et ithalatında sektörden öneri: Besi hayvanı artsın

Ucuz et için düğmeye basan bakanlık, üreticiyi desteklemek için de birçok proje yürütüyor. Sektör temsilcileri ise; kalıcı çözümün ancak 2 milyon besilik hayvan ithaliyle sağlanacağını savunuyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 14 Kasım 2017 08:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Et ithalatında sektörden öneri: Besi hayvanı artsın

Arzu Kurum

Et fiyatlarında kalıcı çözüm arayan hükümet bu konuda peşi sıra hamleler ortaya koyuyor. İlk önce karkas et ithalatı, sonrasında fiyatların düşürülmesi, son olarak da bu kapsamda ette ithalatı bitirecek 10 ilde Besi Organize Sanayileri (OSB) kurulması için düğmeye basıldı.

SÜRDÜRÜLEBİLİR POLİTİKA LAZIM

Bütün bu uygulamaları olumlu olarak değerlendiren sektör temsilcileri ise; sektörde ithalatın bitirilmesinin kesin çözümünü dışardan 1,5-2 milyon besilik hayvan ithal edilerek sağlanabileceğini savunuyor. Temsilciler, süt fiyatlarının arttırılarak hem süt hem de ette sürdürülebilir bir politika uygulanması gerektiğine işaret ediyor.

1,5 MİLYON HAYVANA İHTİYAÇ VAR

Türkiye'de besi hayvan sayında büyük bir sıkıntı yaşandığını dile getiren Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (ETBİR) Üyesi Mustafa Bılıkçı, Türkiye'nin şuanda ihtiyaç duyduğu sayının en az 5,5 milyon hayvan olduğu bilgisini paylaştı. Bılıkçı, "2016 TÜİK verilerine baktığımız zaman 1 milyon 300 tonluk tüketim söz konusu. Bu noktada bir denge sağlamak için 1,5 milyon gibi bir besi hayvanına ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.

SÜT FİYATLARI YÜKSELTİLMELİ

Türkiye'de tüketilen etin yüzde 30'unun son yıllarda dışardan ithal edildiğini hatırlatan ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan ise; "6-7 milyon hayvanın kesildiğini düşündüğümüzde 1,5-2 milyon hayvan dışardan almamız gerekiyor. Alınması gereken asıl önlem süt fiyatları arttırılarak; içerde süt ve et üretiminin sürdürülebilir hale getirilmesi" değerlendirmesinde bulundu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber