İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Annem, vefat eden babam ve dedemin emekli aylığını alabilir mi?

Hem eşinden hem de babadan dolayı iki aylık alınabilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 21 Kasım 2017 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Annem, vefat eden babam ve dedemin emekli aylığını alabilir mi?

Sayın memurlar net yetkilileri. Dedem 2002 yılında vefat etti.Emekli sandığından maaş alıyordu memur emeklisi idi. Babam emekli sandığından memur emeklisi olarak maaş alıyordu.2012 yılında vefat etti. Annem şimdi babamdan kalan emekli maaşının bir kısmını alıyor dedemden dolayı dul ve yetim gibi ikinci bir maaşı alabilirmi. Teşekkür ederim

Hem eşinden hem de babadan dolayı iki aylık alınabilir mi?

Sorunuz özelinde konuyu 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununda bulunan kurallara tabi olan memurlar açısından değerlendirmekteyiz.

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Madde 94 hükmündeki kurallara göre:

Emekli Sandığı kanununa tabi görev yapanlardan iki yönden aylığa hak kazanma halinde aylıkların birinin tercih edilmesi gerekiyor.

Bu sebeple, vefat etmiş memur emeklisi eşinden dul aylığı alan kişiler, memur vefat etmiş babalarından yetim aylığı olarak ayrı bir aylık alamazlar. Yalnızca her iki durumda bağlanacak aylıklarda hangisi yüksekse tercih talebinde bulunabilirler ve yüksek olan aylık kendilerine ödenir, hem dul hem yetim aylıkları ödenmez.

Tercih aylık konusunda Anayasa Mahkemesi kararı da bulunmaktadır. Bu kararda 5434 sayılı Kanun Madde 94 hükmünün uygulanmasında Anayasaya aykırılık görülmemiştir. Bu karar 17 Kasım 1994 tarih ve 22114 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Bu bağlamda: 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu kurallarına göre vefat etmiş olan hem eşinizden hem de babanızdan dolayı iki aylık ödenemez. Sadece yüksek olan aylık tercih edilebilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber