Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınmaları

Özürlüler devlet memuriyetine yılda üç kez yapılan sınavla girmektedir. Sınav duyuruları Devlet Personel Başkanlığınca yayınlanmakta olup, yazılı ve sözlü sınavlar, sınavı açan kamu kurumunca yapılmaktadır. Devlet Personel Başkanlığınca bu konuda yapılan açıklamayı görmek için tıklayın.

Haber Giriş : 05 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

5.6.2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan "2004/2 sayılı Devlet Memurluğuna Alınma Hakkında Tebliğ" esas alınarak düzenlenmiştir.

"2. Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınmaları

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 53 üncü maddesinin ikinci fıkrasında; "Kurum ve kuruluşlar bu Kanuna göre çalıştırdıkları personele ait kadrolarda % 3 oranında özürlü çalıştırmak zorundadır." hükmüne yer verilmiştir.

Diğer taraftan, 27.7.1983 tarih ve 18117 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Sakatların Devlet Memurluğuna Alınma Şartları ile Hangi İşlerde Çalıştırılacakları Hakkında Yönetmeliğin 2 nci maddesinde; "Sürekli olarak çalışma gücünden en az % 40 oranında yoksun olduğunu, Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelikte belirlenen sağlık kuruluşlarınca verilecek resmi sağlık kurulu raporu ile belgeleyenler bu Yönetmelik hükümlerinden yararlanırlar." hükmü, 7 nci maddesinde; "Sakatlar için ayrılan kadrolara 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 41 ve 48'inci maddelerinde belirtilen şartlar dikkate alınarak sınavla atama yapılır." hükmü, 8 inci maddesinin birinci fıkrasında; "Kurumlarca, sakatlara tahsis edilen boş kadrolara, ilk defa Devlet memuru olarak atanacaklar için açılan sınavla eş zamanlı veya özürlü açığı bulunduğu sürece her yılın Nisan-Mayıs, Temmuz-Ağustos, Ekim-Kasım dönemlerinden bir veya bir kaçında sınav yapılır." hükmü, üçüncü fıkrasında ise; "Sakatlar için dönemler itibariyle yapılacak sınavlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 46 ve 47 nci maddeleri gereğince Devlet Personel Başkanlığınca duyurulur." hükmü yer almaktadır.

Yukarıdaki hükümler çerçevesinde, özürlü vatandaşlarımızdan kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memur olarak istihdam edilmek isteyenlerin, özürlü kontenjanı kapsamındaki kadrolar için ilan edilecek sınavlara başvurmaları ve ilgili kurum veya kuruluşça yapılacak sınavda başarılı olmaları gerekmektedir."


YUKARIDAKİ TEBLİĞ HÜKMÜNE GÖRE

1- Özürlülerin gireceği sınav duyuları Devlet Personel Başkanlığınca her yılın Nisan-Mayıs, Temmuz-Ağustos, Ekim-Kasım dönemlerinde yapılmaktadır.

2- Yazılı ve sözlü sınavlar ise sınavı yapan kamu kurumlarınca yapılmaktadır.

3- Özürlülerin Devlet Personel Başkanlığınca yayımlanan ve sitemiz "Özürlü İlanları" kategorisine eklenen ilanları takip etmesi gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber