Ek Derse İlişkin Tespitler

Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan "Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar" kapsamındaki çelişkili uygulamalar devam etmektedir. Bunun en büyük nedeni, Milli Eğitim Bakanlığınca, yeterli bilginin yayımlanmamış olmasıdır. Klüp çalışmaları, tatil günleri, bayram ve idari günler, işletmelerdeki meslek dersi eğitimi gibi konulardaki ek ders tespitleri için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Nisan 2007 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KLÜP ÇALIŞMALARI EK DERS'İ

Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 6'ncı maddesindeki;

?Ek ders görevi MADDE 6- (1) Kapsama dâhil örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görevli olup, aylık karşılığı ders görevini tamamlayan;

(5) Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri ile bölüm, atölye ve laboratuvar şefliği görevi verilen öğretmenler hariç olmak üzere, örgün eğitim kurumlarında ilgili mevzuatında belirtilen sosyal etkinlik faaliyetlerinde danışman öğretmen olarak görevlendirilen öğretmenler ile sınıf veya şube sorumluluğu verilen sınıf/şube rehber öğretmenlerinin bu görevlerinin haftada 2 saati ek ders görevi sayılır. Bu dersler, ders dağıtım çizelgesinde ?Öğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri? adıyla gösterilir. Bu kapsamda aynı kişiye hem danışman öğretmenlik hem de sınıf/şube rehber öğretmenliği görevi verilmesi hâlinde sadece bir görev için ek ders ücreti ödenir.? Hükümlerine göre;

Bazı okullarımızda yukarıdaki 6. maddenin 5. fıkrasında belirtilen sosyal etkinlik faaliyetlerinde danışman öğretmen olarak görevlendirilen öğretmenlerden sadece bir tanesine 2 saati ek ders görevi tahakkuk ettirildiği, gözlenmektedir. Madde metni, "öğretmenler" çoğul takısını kullandığı için, her danışman öğretmene ayrı ayrı 2 saat ek ders görevi verilmesi gerekmektedir.

Ayrıca, özellikle ilköğretim okullarında aynı sınıfın ders programlarında; bir hafta sınıf öğretmenliği, bir hafta kulüp faaliyeti gösterildiğinden, klüp ve sınıf öğretmenleri farklı kişilerse bu kişilere ayda sadece iki hafta üzerinden 2 saat ek ders görevi tahakkuk ettirildiği, gözlenmektedir. Sınıf öğretmenliği ve klüp faaliyetlerinin ders saatine bağlı olarak yapılan bir faaliyet türü olmaması, eğitim öğretimin her anında yapılabilmesi nedeniyle görevli öğretmenlerimize ayın her haftasına 2 saat ek ders görevi verilmesi gerekmektedir.

TATİL GÜNLERİ EK DERS'İ

Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar ve buna müteakip yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün Ek ders ücreti konulu 27.02.2007 tarihli ve 2007/19 nolu Genelgesi'nin 16. maddesindeki;

?16- Kararın 23'üncü maddesinde; ?(1) Bu Kararın 10, 14 ve 21'inci maddelerindeki ek ders saati sayıları haftanın çalışma günlerine eşit olarak dağıtılır. Eşit dağıtılamaması hâlinde kalan ek ders saati sayısı eşit olarak pazartesi ve cuma günlerine eklenir.? hükmüne yer verilmiştir.

Buna göre, yalnızca Kararın 10, 14 ve 21'inci maddelerinde belirtilen görevlilerin ek ders saati sayıları haftanın çalışma günlerine eşit olarak dağıtılacak, bunun dışında kalanların ek ders saati sayıları, öncelikle aylık karşılığı kısmı değerlendirilmek üzere o hafta okuttukları derslerin tamamı üzerinden belirlenecektir.

Şöyle ki; sınıf öğretmenliği alan öğretmenleri de dâhil olmak üzere, öğretmenlerin hafta içinde okuttukları dersler aylık karşılığı ders görevlerini doldurdukları saate kadar aylık karşılığı olarak değerlendirilecek, bunun üzerine okuttukları dersler ise ek ders ücreti karşılığında değerlendirilecektir. Yüz yüze eğitim kapsamında aylık karşılığı ders görevini doldurmayan öğretmenlere, yine yüz yüze eğitim kapsamında ek ders ücreti ödenmeyecektir. Bu nedenle, bu durumdaki öğretmenlerin ek ders saatleri önceden belirlenmeyecek, o hafta içinde okuttukları ders saati sayıları esas alınarak hafta sonunda belirlenecektir. Herhangi bir nedenle ders görevini yerine getiremeyen öğretmenin yerine derse girenler de bu görevi öncelikle aylık karşılığı olarak yerine getirecektir.?

Hükümlerinden anlaşıldığı üzere, kişinin kendi inisiyatifi ile sevk, rapor ve izin hallerinde ücretinin kesilmesi söz konusu olmaktadır. Fakat hafta içine denk gelen bayram tatili ve idari tatillerde ne gibi bir düzenleme yapılacağı belirtilmemiştir. Örneğin 23 ve 24 Nisan günleri pazartesi ve Salı günlerine denk gelmekte bu günlerde de ilköğretim okullarına tatil edilmektedir. Bu durumda bir sınıf öğretmeninin bayram töreninde görevli olmaması halinde 12 saat ücretinin kesilmesi söz konusu olabilmektedir. Bu gibi durumlarda sadece o gün alınan ücretin kesilmesi gerekmektedir.

BAYRAM VE İDARİ GÜNLER EK DERS'İ

Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 16'ncı maddesindeki;

?Ders görevinin yapılmış sayılacağı hâller

MADDE 16- (1) Bir öğretim yılında 90 günü geçmemek üzere, bu Karar kapsamında bulunan personelden;

a) Bakanlıkça veya verilen yetki uyarınca valiliklerce yurt içinde düzenlenen her türlü eğitsel gezi, konferans, kurs ve seminerlerde görevlendirilenler; fiilen yerine getirdikleri bu görevleri süresince, görevlendirildikleri tarihte kendilerine verilmiş ek ders görevleri varsa bu görevlerini yapmış sayılırlar ve buna ilişkin ek ders ücretleri kadrolarının bulunduğu kurumca ödenir.

b) İl düzeyinde millî ve mahallî bayramların kutlamaları için kurulan hazırlık komitelerinde görevlendirilenler ile söz konusu bayramların hazırlık çalışmalarına ve törenlerine öğrencilerle birlikte katılan yönetici ve öğretmenler, hazırlık çalışmalarına sınıf veya okul bütünlüğünde katılan öğrencilerin öğrenim gördüğü eğitim kurumlarının yönetici ve öğretmenleri, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar.? Hükümlerine göre;

"Cumartesi ve Pazar günlerine denk gelen bayram törenlerinde görevlendirilen öğretmenlere ne kadar ücret ödeneceği?" "Mesai saatleri içerisinde Öğretmenin görevlendirildiği gün ücreti yoksa o öğretmene ne kadar ücret ödeneceği?" "Örneğin; cumartesi görevlendirilen bir sınıf öğretmenine hafta içi günlük ücreti 3 saat olduğundan, 3 saat ödenmesi mantıklı iken branş öğretmenine ne kadar ödeneceği?" konusunda okullarımızda tereddüde düşülmektedir. Uygulama birliğinin sağlanması için bu konuda açıklama yapılması gerekmektedir.

İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM EK DERS'İ

Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 15'nci maddesindeki;

?İşletmelerde Meslek Eğitimi

MADDE 15- (1) İşletmelerde meslek eğitimi yapılan okul ve kurumlarda görevli yönetici ve öğretmenlerin öğrenci, çırak ve aday çırakların işyerindeki uygulamalı eğitimini izlemek, programa uygunluğunu ve sistemin iş yerindeki işlerliğini sağlamak, meslekî rehberlikte bulunmak üzere yaptıkları bu görevler ek ders görevi sayılır.

(2) Bu dersler, ders dağıtım çizelgelerinde ?işletmelerde meslek eğitimi? adıyla gösterilir ve işletmelerin okul ve kuruma uzaklığı, öğrenci, çırak ve aday çırak sayısı gibi kıstaslar esas alınarak okul ve kurum müdürlüğünce hazırlanacak ve millî eğitim müdürlüğünce onaylanacak programlara göre haftada;

a) Meslekî eğitim merkezlerinde;

1) Büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçelerde 24 saati,

2) Diğer il ve ilçelerde 18 saati,

b) Diğer okul ve kurumlarda;

1) Büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçelerde 20 saati,

2) Diğer il ve ilçelerde 16 saati,

geçmemek üzere okutabilecekleri azamî ek ders saatleri kapsamında verilir.

(3) Okul ve kurumun bulunduğu il veya ilçe merkezinde yeterli sayıda işletme bulunmaması halinde ilgili mevzuatına göre meslek eğitimi ve stajlarını kendi okullarında yapan öğrencilerin eğitiminde görevlendirilen yönetici ve öğretmenlerin ek ders görevleri de bu maddenin birinci ve ikinci fıkraları kapsamında belirlenir.? Hükümlerine göre;

Yukarıda belirtilen 15. maddenin 3. fıkrasında Konusunda okullarımızda tereddüde düşülmektedir. Uygulama birliğinin sağlanması için bu konuda örneklemeli bir şekilde açıklama yapılması ayrıca bu madde hakkında bir yönerge hazırlanılarak hangi durumlarda kaç saat verilebileceği öğrenci, işletme sayısı ve işletmelerin okula uzaklık gibi kriterler belirlenerek örneklemeli bir şekilde belirtilmelidir.

EĞİTİCİ BİLGİSAYAR FORMATÖR ÖĞRETMENLERİNİN EK DERS'İ

Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 7 ve 21'nci maddelerindeki;

?Hizmet içi eğitim faaliyetleri

MADDE 7- (1) Bakanlık veya verilen yetki uyarınca valilikler tarafından açılan hizmet içi eğitim, kurs ve seminerlerde, aday memurların temel ve hazırlayıcı eğitimlerinde ders vermekle görevlendirilenlere, fiilen derse girmeleri kaydıyla haftada 30 saate kadar ek ders görevi verilebilir. Bu faaliyetler için alınacak onayda ek ders görevi verilen personelin adı, unvanı, girecekleri dersler ile saat sayısı gibi hususlar belirtilir.

Geçici görevlendirme

MADDE 21- (1) Bakanlık merkez teşkilâtında Bakan veya yetkili kıldığı makam, taşra teşkilâtında ise Bakan veya valilik onayı ile ilgili mevzuatı uyarınca verilen görevleri yapmak üzere görevlendirilen yönetici ve öğretmenler ile Bakanlığa verilmiş bir görevi yürütmek üzere diğer kurumlarda Bakan onayı ile görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere; 16 ncı maddede belirtilen görevler ile izinli ve raporlu olunan süreler hariç olmak üzere, görevlendirmeye ilişkin onay tarihinden itibaren, Bakanlık merkez teşkilâtındaki görevlendirmeler için 1 yıl, diğer görevlendirmeler için ise her altı ayda yeni bir onay alınmak ve fiilen görev yapmak kaydıyla, yarıyıl ve yaz tatilleri de dâhil haftada 18 saat ek ders ücreti kadrolarının bulunduğu kurumca ödenir. Alınacak onayda görevlendirilecek personelin adı, unvanı, görev süresi ve yapacağı görev ile diğer hususlar belirtilir.

(2) Bu madde kapsamında ek ders ücretinden yararlandırılan personel aslî görevi için öngörülen ek ders ücretinden ayrıca yararlandırılmaz ve öğretmenlerin ilgili müfredatı kapsamında ders okutmak üzere diğer eğitim kurumlarında geçici olarak görevlendirilmeleri bu madde kapsamında değerlendirilmez.? Hükümlerine göre;

Eğitici Bilgisayar formatör öğretmenlerine 18 saat ek ders ücreti ödenmektedir. Bu öğretmenlerimizin mesai saatleri içerisinde kurs düzenlediklerinde ne kadar kurs ücreti ödeneceği konusunda, ayrıca mesai saatleri dışında kurs düzenlediklerinde de ne kadar kurs ücreti ödeneceği Konusunda okullarımızda tereddüde düşülmektedir. Uygulama birliğinin sağlanması için bu konuda örneklemeli bir şekilde açıklama yapılması gerekmektedir.

YARIYIL VE YAZ TATİLLERİNDE STAJ ÇALIŞMALARINDA İŞYERLERİNDE GÖREVLENDİRİLEN ÖĞRETMENLERİN EK DERSİ

Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 8'nci maddesindeki;

?Yetiştirme, okuma -yazma ve uyum kursları

MADDE 8- (1) Bu Kararla belirlenen azamî ek ders görevi ve ek ders görevinden sayılan ders saatleri dışında olmak üzere;

a) Ders yılı içinde;

1) İlgili mevzuatına göre, dönem içinde herhangi bir nedenle derslerin yapılamadığı günler için dönem içinde veya dönem sonunda düzenlenen eğitim faaliyetleri ve yetiştirme programları ile ikinci yarıyıl sonunda bazı derslerden yetersizliği görülen öğrenciler için düzenlenen yetiştirme kurslarında veya programlarında,

2) Tam gün tam yıl eğitim yapılan meslekî ve teknik okul ve kurumlarda bu programlar için,

3) Yurt dışında çalışan vatandaşlarımızın çocuklarının, ortak dil ve kültür birliği bulunan soydaşlarımızın, toplumumuza ve eğitim sistemimize uyumlarını sağlamak amacıyla açılan kurslarda,

4) Okuma-yazma kurslarında,

5) İşsizlikle mücadele projesi çerçevesinde yapılan beceri kazandırma ile ilgili eğitim programlarında,

6) Açık öğretim kurumları öğrencilerinin, örgün eğitim kurumlarında gördükleri yüz yüze eğitim uygulamalarında,

görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere haftada 10 saate kadar,

b) Yarıyıl ve yaz tatillerinde;

1) Eğitim yapılan her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında,

2) (a) bendinin 3 ve 4 numaralı alt bentlerinde sayılan kurslar ile 6 numaralı alt bendinde sayılan eğitim faaliyetlerinde,

görevlendirilen yönetici ve öğretmenlerden alanı atölye, laboratuvar ve kurs öğretmenliği olanlara haftada 44, diğerlerine haftada 30 saate kadar,

ek ders görevi verilebilir.

(2) Bu madde kapsamında belirtilen eğitim faaliyetlerinde cumartesi ve pazar günleri ile yarıyıl ve yaz tatillerinde fiilen yerine getirilen ders görevleri, ek ders ücreti karşılığında verilir.? Hükümlerine ve Millî Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 09 Temmuz 2003 tarih ve 58067 sayılı Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğüne yazdıkları yazı gereğince;

Mesleki ve Teknik Orta Öğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin öğrenim süresine göre 160-300 saat staj yapma zorunluluğu nedeniyle bu stajlarını okulda yaptıkları takdirde bu eğitim faaliyetlerinde, görevlendirilen yönetici ve öğretmenlerden alanı atölye, laboratuvar ve kurs öğretmenliği olanlara haftada 44, diğerlerine haftada 30 saate kadar, ek ders görevi verilebileceği anlaşılmaktadır.

Fakat yarıyıl ve yaz tatillerinde stajlarını işyerlerinde yapan öğrencilerin işyerindeki uygulamalı eğitimini izlemek, programa uygunluğunu ve sistemin iş yerindeki işlerliğini sağlamak, meslekî rehberlikte bulunmak üzere görevlendirilen öğretmenlere ne kadar ücret ödeneceği konusunda Millî Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 09 Temmuz 2003 tarih ve 58067 sayılı Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğüne yazdıkları yazı gerekçe gösterilerek; Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 15'nci maddesi kapsamında ücret ödenmektedir.

Millî Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 09 Temmuz 2003 tarih ve 58067 sayılı Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğüne yazdıkları yazısı incelendiğinde yazının okulda yapılan staj çalışmaları ile işletmede mesleki eğitim kapsamında görevlendirilen öğretmenlere ne kadar ücret ödeneceği konusunda açıklama yaptığı anlaşılmaktadır.

Yukarıdaki yazı ve Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine ilişkin kararda; Yarıyıl ve yaz tatillerinde staj kapsamında görevlendirilin öğretmenlere ne kadar ücret ödeneceği konusunda bir açıklama bulunmamaktadır.

Yaz stajının işletmelerde mesleki eğitim gibi algılanması mümkün bulunmamaktadır. Çünkü işletmelerde mesleki eğitim görevi, eğitim öğretimin devam ettiği zamanlarda mesai saatleri içinde yapılan görev kapsamında olup yaz stajı ise yarıyıl ve yaz tatillerinde yapılmaktadır. Bu nedenle yaz stajının işletmelerde mesleki eğitim kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Uygulama birliğinin sağlanması için bu konuda örneklemeli bir şekilde açıklama yapılması gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber