Bir KPDK toplantısı daha, formaliteyi tamamlamaktan öteye gidemedi

28 Kasım 2017 tarihinde yapılan KPDK toplantısı, formaliteyi tamamlamaktan öteye gidemedi

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 29 Kasım 2017 14:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bir KPDK toplantısı daha, formaliteyi tamamlamaktan öteye gidemedi

2017 yılının ikinci KPDK toplantısı dün yapıldı.

Toplantıya katılan Çalışma Bakanı ve sendika temsilcilerinin görüşlerini açıklaması ile son bulan KPDK toplantısı, kanunda yazan formalitenin yerine getirilmesinden başka bir işlev görememektedir.

Oysaki, 4688 sayılı kanunda, KPDK toplantısı; toplu sözleşme konuları ile kurumsal konular dışında kalan ve kamu personel sistemini ilgilendiren genel nitelikli konuların değerlendirileceği bir ortam olarak görülmüştür.

Uygulamada ise sendika başkanları ve Çalışma Bakanı, görüşlerini belirtmekte ve toplantı sona ermektedir. Hiçbir karar alınmamakta, hiçbir ortak çalışma grubu oluşturulamamaktadır.

Çözüm geliştirmeyen, üretmeyen bu toplantı formatının değiştirilmesi gerekmektedir.

Örneğin, Kamu Personel Danışma Kurulu, Kanunda yer aldığı üzere, kamu personel sistemini ilgilendiren genel nitelikli bir konu olarak, tek başına, kamuya nasıl bir sistemle personel alınmalı başlığını ele alabilirdi. Bu konu, toplu sözleşme konusu kapsamı dışındadır. Kurumsal bir konu da değildir. Tam da KPDK'nın ele alacağı bir konudur. Ama KPDK'da sadece görüşler ifade edilmektedir. Oysaki, ortak çalışma grupları oluşturulup konu etraflıca ele alınsa, ortaya kamu yararı bağlamında çok daha hayırlı bir sonuç çıkabilecektir.

Yeter ki iş yapılmak istensin, çözüme kavuşturulacak çok konu var.

Formaliteleri yerine getirerek "mış gibi yapmaktan" vazgeçmeliyiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber