İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Akademik teşvik'te bazı sorunlar çözüm bekliyor

2017 yılının sonlarına yaklaştığımız günlerde Akademik Teşvik Ödeneği başvuruları geliyor. İlgili yönetmelikte bazı sorunlar çözüm bekliyor !

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 30 Kasım 2017 10:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Akademik teşvik'te bazı sorunlar çözüm bekliyor

AKADEMİK TEŞVİĞİ ELEŞTİREN DE VAR MEMNUN OLAN DA !

Bilindiği üzere, 14 Kasım 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6564 sayılı Kanunun 2 nci maddesi ile 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu'nun ek 4 üncü maddesi gereğince, yıl içerisinde yapılan bilimsel faaliyetler üzerinden hesaplanan puana karşılık "Akademik Teşvik Ödeneği" öğretim elemanlarına 12 ay boyunca ödenmektedir.

"Bazı kesimlerce" ahbap çavuş (danışman-asistan/öğrenci) ilişkisiyle yapıldığı iddia edilen makale sayılarını arttırdığını ve "turistik-niteliksiz" kongreleri çoğalttığından akademik teşvik ödeneğinin kaldırılması istenirken, bilimsel üretkenlik anlamında öğretim elemanlarında motivasyon kaynağı olduğundan devam etmesi yönünde görüş bildiren bir kesim de bulunmaktadır.

Yani verilen bu ödenekten memnun olan da var yanlış bir uygulama diyerek kaldırılsın diyen de !

YÖK GÖRÜŞLERİ TEMMUZ AYINDA TOPLADI

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı bu yılın Temmuz ayı içerisinde, yaklaşık iki yıldır uygulanmakta olan akademik teşvik ödeneği hakkında yükseköğretim kurumlarının görüş ve önerilerini istemiştir.

Üniversiteler tarafından gelen raporlar üzerinden nasıl bir değerlendirme yapıldı veya yönetmelikte nasıl bir düzenleme yapılacağını yada yapılacak mı bilmiyoruz. Ancak, uygulama gördüğümüz sorunları/önerileri kısaca maddeler halinde aşağıda sıralayarak ilgililerinin dikkatine sunalım :

1- Akademik Teşvik Ödeneği Yönetmeliğinin ekinde yer alan Faaliyet ve Puan Tablosunun (8) numaralı Tebliğler başlığında yer alan özet bildiriler ile tam metin bildiriler arasında puanlama açısından bir farklılaşmaya gidilebilir. Mevcut uygulamada her ikisinin de puan olarak değeri aynıdır. Konuyu geçen yıl 04 Ocak 2017 tarihli haberimizde gündeme getirmiştik.

2- Yükseköğretim kurumları uygulama birlikteliği olması amacıyla akademik teşvik başvurusu için hazırlanacak dosyada bulunması zorunlu evrakları detaylı bir şekilde açıklayan bir kılavuz hazırlanabilir.

3- Yükseköğretimde bilimsel etkinliklerin niteliğini yerlere düşüren ve sadece akademik teşvikte tebliğ puanını 30 yapmak için gidilen turistik ve ticari kaygılı kongrelerin önünü kesecek düzenlemeler mutlaka yapılmalıdır.

4- Proje faaliyet türü alt faaliyetler detay bölümünde yer alan "Ar-Ge niteliğindeki projeler" ifadesinin anlaşabilmesini sağlamak için yönetmelikte Ar-Ge tanımlanmalıdır. Özellikle üniversiteler tarafından desteklenmiş Bilimsel Araştırma Projelerinin (BAP) Ar-Ge niteliği taşıma/taşımama durumları farklı uygulamalara yol açmaktadır.

5- Sosyal Bilimler temel alanının çalışma alanı ve konuları düşünüldüğünde; patent, atıf alma ve proje yapabilme olanakları göz önünde bulundurularak, bu alana özgü olarak yayın faaliyet türü maksimum puanı 30 ile sınırlı tutulmamalı 50'ye çıkarılmalıdır.

6- Üniversitelerde öğretim yardımcıları statüsünde görev yapmakta olan "Uzmanlar" için akademik teşvik puanı hesaplanırken çarpan katsayısının aynı sınıfta yer aldığı araştırma görevlileri ile eşitlenmelidir.

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber