Üst Kurullara İlişkin Yasa tasarısı tamamlandı

Haber Giriş : 19 Nisan 2003 12:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Üst Kurullara İlişkin Yasa tasarısı tamamlandı

Üst Kurullar Yasa tasarisi tamamlandi. Yasayla üst kurullara TBMM, hükümet ve kamuoyuna karsi hesap verme ve bilgilendirme mekanizmalari getiriliyor, mali denetimleri Sayistay'a veriliyor.

Üst kurullara çeki düzen veren yeni yasa tasarisi tamamlandi. Yasayla üst kurullarin TBMM, Hükümet ve kamuoyuna karsi hesap verme ve bilgilendirme mekanizmalari kuruluyor, mali denetimleri Sayistay'a veriliyor. Üst kurullarin mali açidan asiri büyümeleri engellenecek, gelirlerinden artan farklarin büyük bir kismi dönem sonunda bütçeye aktarilacak.

5 Nisan'da yapilan Bakanlar Kurulu Toplantisi'nda sunumu yapilan ve bu hafta sonu son halini almasi beklenen yasa tasarisiyla üst kurul üye sayisi yedi ile sinirlaniyor. Tasariya göre üst kurul üyeleri bes yilligina Bakanlar Kurulu tarafindan seçilecek. Kurullara, hiçbir organ, makam, merci ve kisinin emir veremeyecegi ilkesi getirilirken, üst kurul baskan ve üyelerinin süreleri dolmadan, görevlerine son verilemeyecek.

Hazine bonosu alabilecekler

Tasariya göre, üst kurul üyeleri menkullerini, üye olduktan sonraki bir ay içinde elden çikarmazlarsa üyelikten çekilmis sayilacaklar. Üst kurul mensuplari sadece hazine tarafindan çikarilan borçlanmaya iliskin menkul kiymetleri alabilecekler.

Ücretlerin yüksekligi dolayisiyla sik sik gündeme gelen üst kurul üyelerinin maaslari yeni düzenlemeyle Basbakanlik Müstesari'nin aldigi net ücreti geçemeyecek.

Faaliyetleri raporlanacak

Üst kurullarin faaliyetleri hakkindaki yillik rapor, bütçe ve malî denetim raporlari her yilin Mart ayi sonuna kadar Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunulacak. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, hesaplari üst üste iki defa ibraz etmezse ütst kurul baskan ve üyeleri görevden alinmis sayilacaklar.

ÜST KURULLAR: Sermaye Piyasasi Kurumu (SPK), Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Rekabet Kurumu (RK), Bankacilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Telekomünikasyon Kurumu (TK), Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu (EPDK), Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü Içkiler Piyasasi Düzenleme Kurumu, Kamu Ihale Kurumu (KIK), Seker Kurumu.(SK)
Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber