İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Paraşütçü olarak görev yapan subayın itibari hizmet zammı, emekliliğe nasıl etki eder?

TSK'da subay olarak çalışan ve paraşütçülük yapan bir kamu personelinin, fiili hizmet süresi ile itibari hizmet süreleri, emekliliğine nasıl etki eder?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Aralık 2017 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Paraşütçü olarak görev yapan subayın itibari hizmet zammı, emekliliğe nasıl etki eder?

SORU: Merhaba, ben 1978 doğumluyum, 1996 yılında Harp Okuluna başladım, 2000 yılında subay olarak mezun oldum. 12 sene hizmet ettikten sonra 2012 yılında istifa ettim ve 1 yıl sonra 2013 yılında tekrar kamuda çalışmaya başladım. Benim merak ettiklerim şu konular:

1. 1996 yılında çalışmaya başladım diye kabul ediyorum, buna ilave olarak 12 sene çalışma sonunda yıpranma sürem ne olur?

2. 8 sene paraşütçülük yaptım, bunun da bir yıpranması olduğunu biliyorum, bu süre nasıl dahil ediliyor?

3. 4 yıldır da kamuda çalışıyorum, bu durumda maaşsız ve maaşlı emeklilik tarihleri ve yıpranmaların dahil edilmesi (yaş ve yıldan düşülmesi mi, çalışma süresinin arttırılarak ikramiyenin artması şeklinde mi) konularında bilgi verirseniz sevinirim.

Teşekkür ederim.

CEVAP: Durumunuzu değerlendirmemiz:

2008 yılından önce memur olmanız nedeniyle hakkınızda uygulanacak olan kurallar, 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu kurallarıdır.

Emeklilik yaş grubunuz 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Geçici Madde 205 hükmünde belirtilmiş olan yaş gruplarına göre tespit edilir.

HARP OKULUNDAKİ SÜRE İÇİN FİİLİ HİZMET ZAMMI OLMAZ

TSK. mensupları fiilen subay, astsubay olarak göreve başladıkları tarihten itibaren hizmet sürelerinin her yılına 3 ay fiili hizmet süresi zammı eklenir. Harp okulunda geçen süre için fiili hizmet süresi zammı uygulanmaz.

FİİLİ HİZMET SÜRESİ HERŞEYE ETKİ EDER

Fiili hizmet süresi zammı hem emeklilik hizmet süresinin erken tamamlanmasına, hem de emeklilik yaş grubunun daha öne alınmasına, hem de emekli aylığının artmasına, emeklilik ikramiye süresinin artmasına katkı sağlar.

Bitirilmiş olan Harp okulu süresi memurluk süresi olarak sayılır ve hizmet sürelerine eklenir.

İTİBARİ HİZMET SÜRESİ SADECE EMEKLİ AYLIK ORANINI YÜKSELTİR

Paraşütçülük yıpranması, yani itibari hizmet süresi zammı uygulaması bazı meslek grupları için uygulanır. Bu husus 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Madde 35, 36 ve 37 hükümlerinde belirlenmiştir. Bu kurallara göre, paraşütçülük hizmet süresi olanlara fiili hizmet süresi zammından ayrı olmak üzere bu görevle sınırlı olmak üzere her yıl 6 ay ilave itibari hizmet süresi zammı uygulanır. İtibari hizmet süresi zammı sadece emekli aylık oranının yükselmesine katkı sağlar, başkaca bir faydası bulunmaz. Bu konularda değerlendirmelerimiz sitemizde mevcut olup ziyaret edilebilir.

Bu bağlamda sorularınızın cevaplarını istifa ettikten sonra tekrardan TSK. haricinde memurluk hizmetine başlamış olma yönüyle değerlendirmelerimiz:

Soru 1) 1996 yılında çalışmaya başladım diye kabul ediyorum, buna ilave olarak 12 sene çalışma sonunda yıpranma sürem ne olur?

Cevap 1- 4 yıllık Harp okulu süresi emeklilik hizmet sürenizi tamamlamaya katkı sağlar. 2000 yılı ile 2012 yılı arasında tam olarak 12 yıl TSK. da görev yaptığınızı belirttiğiniz sürenin fiili hizmet süresi zammı 3 yıl olur, yani bu sürede 15 yıl hizmet yapmış olursunuz.

Soru 2) 8 sene paraşütçülük yaptım, bunun da bir yıpranması olduğunu biliyorum, bu süre nasıl dahil ediliyor?

Cevap 2- 8 sene paraşütçülük yapmış olduğunuz sürenin her yılı için 6 ay itibari hizmet süresi zammınız hizmetinize eklenir, ancak bu ekleme 25 hizmet yılınızı tamamlamada, emeklilik yaş grubunun tespitinde, emekli ikramiyesinde değerlenmez, sadece emekli aylık oranınızın artmasına katkı sağlar.

Soru 3) 4 yıldır da kamuda çalışıyorum, bu durumda maaşsız ve maaşlı emeklilik tarihleri ve yıpranmaların dahil edilmesi (yaş ve yıldan düşülmesi mi, çalışma süresinin arttırılarak ikramiyenin artması şeklinde mi) konularında bilgi verirseniz sevinirim.

Cevap 3- Kesin olarak hesaplama için görev yapılan sürelerin ay ve gün olarak bilinmesi gerekir. Ancak yıl olarak verilen bilgilere göre 54 yaş grubu emeklilik yaş grubu olur ve 3 yıl fiili hizmet süresi zammı bu yaştan düşüldüğünde kesin emeklilik yaş grubunuz 51 yaş olur. 51 yaş ve 25 hizmet yılınız olduğunda maaşlı emeklilik hakkınız olur, şayet yaştan önce hizmet yılınızı tamamladığınızda da maaşsız sadece hizmet yönüyle emeklilik koşullarından birisini tamamlamış olursunuz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber