Bilgi edinme dilekçesindeki bir ifadeden dolayı Uyarma cezası aldı, ceza 4,5 yıl sonra iptal oldu

Niğde Üniversitesinde görev alan bir akademisyen, dekanla yaşadığı tartışma sonrasında tutulan tutanağı edinmek için yazdığı bilgi edinme başvurusunda yer verdiği bir ifadeden dolayı uyarma cezası aldı. Ceza 4,5 yıl sonra iptal oldu

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 18 Aralık 2017 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bilgi edinme dilekçesindeki bir ifadeden dolayı Uyarma cezası aldı, ceza 4,5 yıl sonra iptal oldu

Niğde Üniversitesinde, akademik kurul toplantısında, toplantıya katılan dekan ile akademisyen arasında tartışma yaşanmıştır. Bu tartışma üzerine de tutanak tutulmuştur.

Tutanağı bilgi edinme hakkı kapsamında talep eden akademisyen dilekçesinde, dekanın kurul toplantısı sırasında "Başkan benim, istediğime katıldı yazdırırım istediğime yazdırmam, onların zaten oyu belli, ben onlara izin verdim, beğenmiyorsan işte kapı çık dışarı, zaten hiçbir iş yapmıyorsun" dediğini iddia etmiştir. Bilgi edinme talebinde yer alan bu ifadelerin doğru olup olmadığı konusunda soruşturma açılmış ve kuruldaki üyeler aksi yönde beyanda bulununca, bilgi edinme dilekçesi veren akademisyene 16.6.2013 tarihinde "Uyarma" cezası verilmiştir.

Uyarma cezasının iptali için açılan davada, mahkeme heyeti soruşturmacı ile akademisyen arasında, başka bir davada husumet olduğu ve cezanın taraf olan dekan tarafından verilmesini gerekçe göstererek, cezayı 2014 yılında iptal etmiştir.

Üniversite bu kez, husumeti olmayan bir soruşturmacı tayin etmiş ve Rektör kararıyla Uyarma cezası vermiştir.

Bu cezanın iptali için açılan davada ise idare mahkemesi, hukuka aykırılık bulmamıştır.

Davalı akademisyen, Bölge İdare Mahkemesine itirazda bulunmuştur. Üst mahkeme, dekan ile davacı arasında bir tartışma yaşandığının açık olduğunu ve davacının iddia ettiği ifadelerin zayıf ve dolaylı da olsa söylenmiş olabileceği şeklinde değerlendirmede bulunmuştur. Bölge İdare Mahkemesi bu nedenle, bilgi edinme dilekçesinde yazılan ifadelerin "hak arama özgürlüğü" ve bağlantılı olarak "şikayet ve bilgi edinme hakkı kapsamında" olduğuna karar vererek 4,5 yıl sonra Uyarma cezasını iptal etmiştir.

İŞTE MAHKEME KARARI

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber