MEB, 4 farklı unvanda uyguladığı hizmet süresi hesabını teke indirmelidir

Bu haberimizde; Öğretmenlerin, zorunlu yer değiştirmeye tabi olmayan personelin yani eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı dışında kalan personelin, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı, İlçe Milli Eğitim Müdürü ve Şube Müdürlerinin ve Maarif Müfettişlerinin yer değiştirme işlemlerinde il içi ve il dışı yer değiştirmeye esas sürelerin ve bu sürelerin hesabında kullanılan tarihleri araştırdık.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 25 Ocak 2018 10:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MEB, 4 farklı unvanda uyguladığı hizmet süresi hesabını teke indirmelidir

A- ÖĞRETMENLERDE ZORUNLU, İL İÇİ VE İL DIŞI YER DEĞİŞTİRMEYE ESAS YILIN HESABINDA 30 EYLÜL TARİHİ ESAS ALINMAKTADIR.

İl İçi ve İl Dışı Yer Değiştirme Süresi ve Yer Değiştirme Süresine Esas Tarih

17.04.2015 Tarihli ve 29329 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "İsteğe bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 52. maddesi 1. fıkrasındaki; "(1) Öğretmenlerden yer değiştirme yapılacak yılın 30 Eylül tarihi itibarıyla kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunda üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar il içinde, bulundukları ilde üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar ise iller arasında yer değiştirme isteğinde bulunabilir. Üç yıllık çalışma süresinin hesabında il içinde yer değiştirecekler bakımından kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunda, iller arasında yer değiştirecekler bakımından ise bulunduğu ilde fiilen öğretmen veya ikinci görev kapsamında eğitim kurumu yöneticisi olarak geçirilen süreler dikkate alınır." hükümlerine göre; öğretmenlerde il içi ve il dışı yer değiştirmeye esas 3 yılın hesabında 30 Eylül tarihi esas alınmaktadır.

Zorunlu Çalışma Yükümlülüğüne Bağlı Yer Değiştirme Süresi

Öğretmenler Yönetmeliğin "Zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanları ve süreleri" başlıklı 42. maddesindeki; " (1) Bakanlık öğretmen kadrolarında 6/5/2010 tarihinden sonra göreve başlayanlar:

a) Birinci hizmet bölgesindeki illerin;

1) 4 üncü hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 7 yıl,

2) 5 inci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 6 yıl,

3) 6 ncı hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 5 yıl,

b) İkinci hizmet bölgesindeki illerin;

1) 4 üncü hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 6 yıl,

2) 5 inci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 5 yıl,

3) 6 ncı hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 4 yıl,

c) Üçüncü hizmet bölgesindeki illerin;

1) 4 üncü hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 5 yıl,

2) 5 inci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 4 yıl,

3) 6 ncı hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 3 yıl,

çalışmakla yükümlüdür.

(2) Zorunlu çalışma yükümlülüğü, 4, 5 veya 6 ncı hizmet alanlarından birinde ya da birkaçında yerine getirilebilir." hükümlerine göre; öğretmenler zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirme işlemlerineesas süreler bulunmaktadır.

Zorunlu Çalışma Yükümlüsü Olanların Zorunlu Çalışma Yükümlülüğüne Bağlı Resen Yer Değiştirme Süresi

Yönetmeliğin "Zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 43. maddesi 1. fıkrasındaki; "(1) Zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenlerden yer değiştirme yapılacak yılın 30 Eylül tarihi itibarıyla 1, 2 ve 3 üncü hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında ayrı ayrı veya toplam adaylık dahil üç yıl görev yapanlar, zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarına, tercihlerine ve hizmet puanlarına göre atanır; başvuruda bulunmayanlar ile tercihlerine atanamayanların atamaları Bakanlıkça resen yapılır." hükümlerine göre; öğretmenlerde zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı resen yer değiştirmeye esas 3 yılın hesabında 30 Eylül tarihi esas alınmaktadır.

Zorunlu Çalışma Yükümlüsü Olanların Zorunlu Çalışma Yükümlülüğüne İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Süresi

Yönetmeliğin "Zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmeler" başlıklı43. maddesi 2 fıkrasındaki; "(2) Zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenlerden mazerete bağlı zorunlu çalışma yükümlülüğü ertelenenler ile adaylıkları kaldırılanlar, zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarına yer değiştirme isteğinde bulunabilir. Bunlardan hizmet puanlarının yetersizliği veya alanlarında ihtiyaç bulunmaması gibi nedenlerden dolayı tercihlerine ataması yapılamayanlar bulundukları yerde görevlerine devam eder." hükümlerine göre; öğretmenlerden istekli olanlar adaylıkları kaldırılanlar, zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarına yer değiştirme isteğinde bulunabilir.

Zorunlu Çalışma Bölgesinde Olanların Zorunlu Çalışma Bölgelerine İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Süresi

Yönetmeliğin "Zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 43. maddesi 4 fıkrasındaki; "(4) Mazerete bağlı yer değiştirmeler hariç olmak üzere zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenlerden zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumunda en az 3 yıl süreyle görev yapanlar, il içindeki ya da diğer illerdeki zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarına yer değiştirme isteğinde bulunabilir." hükümlerine göre; öğretmenlerden zorunlu hizmet bölgesinde 3 yıl süreyle görev yapanlar il içi yada il dışında zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarına yer değiştirme isteğinde bulunabilir.

B- ZORUNLU YER DEĞİŞTİRMEYE TABİ OLMAYAN PERSONELİN YER DEĞİŞTİRME İŞLEMLERİ

12.10.2013 tarihli ve 28793 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmelik kapsamında yer alan ve taşra teşkilatında;

a) Şef, uzman (GİH), sivil savunma uzmanı, sayman, ayniyat saymanı, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, veznedar, ayniyat memuru, ambar memuru, mutemet, memur, santral memuru, koruma ve güvenlik görevlisi, daktilograf, usta öğretici, şoför, hizmetli aşçı, teknisyen yardımcısı, bekçi, kaloriferci, terzi,

b) Mimar, mühendis, grafiker, kütüphaneci, programcı, tekniker, teknisyen, avukat, veteriner hekim, psikolog, biyolog, sosyal çatışmacı, fizyoterapist, hemşire, veteriner sağlık teknisyeni, laborant, film yapımcısı, makyajcı, fotoğrafçı, kameraman, Kadrolarında görev yapan ve adaylığı kaldırılan personelin,

Zorunlu yer değiştirmeye tabi olmayan personelin yani eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı dışında kalan personelinin yer değişikliği işlemleri 12.10.2013 tarih ve 28793 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkındaki Yönetmelikle yapılmaktadır.

Bu yönetmelikte 13.01.2018 tarih ve 30300 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan değişiklikle eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı dışında kalan personelinin yer değişikliklerinde il dışı için 5 yıl olan şart 3 yıla indirilmiş ve il içi yer değişikliği işlemlerinde yer değiştirmeye esas yılın hesabında kullanılan 31 Mayıs tarihi ile il dışı yer değişikliği işlemlerinde yer değiştirmeye esas yılın hesabında kullanılan 30 Haziran tarihi 30 Eylül olarak değiştirilmiştir.

İşte bu değişikliklerle öğretmenlerde olduğu gibi zorunlu yer değiştirmeye tabi olmayan personelin yani eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı dışında kalan personelinin il içi ve il dışı yer değişikliklerinde 3 yıl şartı getirilmiş ve 3 yılın hesabında 30 Eylül tarihi esas alınmaktadır.

1- İL İÇİ YER DEĞİŞTİRMEYE ESAS 3 YILIN HESABINDA 30 EYLÜL TARİHİ ESAS ALINMAKTADIR.

Yönetmeliğin "İl içi isteğe bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 32. maddesi 1. fıkrasındaki; "(1) Bölge hizmetine bağlı yer değiştirme yükümlülüğü bulunanlar hariç, bu Yönetmelik kapsamında bulunan personelden bulundukları kurumda 30 Eylül tarihi itibarıyla kesintisiz en az üç yıl görev yapanlar, yer değiştirmek üzere başvuruda bulunabilirler." hükümlerine göre; zorunlu yer değiştirmeye tabi olmayan personelin yani eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı dışında kalan personelinin, il içi isteğe bağlı yer değiştirme işlemlerinde yer değiştirmeyeesas 3 yılın hesabında 30 Eylül tarihi esas alınmaktadır.

2- İL DIŞI YER DEĞİŞTİRMEYE ESAS 3 YILIN HESABINDA 30 EYLÜL TARİHİ ESAS ALINMAKTADIR.

Yönetmeliğin "İller arası isteğe bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 33. maddesi 1. fıkrasındaki; "(1) Bölge hizmetine bağlı yer değiştirme yükümlülüğü bulunanlar hariç, bu Yönetmelik kapsamında bulunan personelden bulundukları ilde Bakanlık teşkilatı kadrolarında 30 Eylül tarihi itibarıyla kesintisiz en az üç yıl görev yapanlar, iller arasında, yer değiştirmek üzere başvuruda bulunabilirler."hükümlerine göre; zorunlu yer değiştirmeye tabi olmayan personelin yani eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı dışında kalan personelinin, iller arası isteğe bağlı yer değiştirme işlemlerinde yer değiştirmeyeesas 3 yılın hesabında 30 Eylül tarihi esas alınmaktadır.

C- İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜR YARDIMCISI, İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ VE ŞUBE MÜDÜRLERİ YER DEĞİŞTİRME İŞLEMLERİ

12.10.2013 tarihli ve 28793 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmelik kapsamında yer alan ve taşra teşkilatında; il milli eğitim müdür yardımcısı, ilçe milli eğitim müdürü ve il/ilçe milli eğitim şube müdürü kadrolarında asaleten görev yapmakta olanlar, bu Yönetmelik kapsamında yapılacak bölge hizmetine bağlı yer değiştirmeye tabi tutulmaktadırlar.

Yönetmeliğin "Bölge hizmeti süreleri ve puanları" başlıklı 28. maddesi 1. fıkrasındaki;

(1) Yöneticilerin bölge hizmeti süreleri ve puanları aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Hizmet Bölgesi

Bölge Hizmeti Süresi (Yıl)

Bölge Hizmeti Puanı (Yıl)

5

2

14,4

4

2

12

3

4

10,8

2

4

9,6

1

6

6

Hükümlerine göre; il milli eğitim müdür yardımcısı, ilçe milli eğitim müdürü ve il/ilçe milli eğitim şube müdürü kadrolarındaki yöneticilerin bölge hizmetine bağlı yer değiştirme işlemlerinde yer değiştirmeyeesas süreler bulunmaktadır.

1- BÖLGE HİZMETİNE BAĞLI YER DEĞİŞTİRMEYE ESAS YILIN HESABINDA 31 MAYIS TARİHİ ESAS ALINMAKTADIR.

Yönetmeliğin "Bölge hizmetine bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 29. maddesi 1. fıkrasındaki; "(1) Bölge hizmetine bağlı yer değiştirmelerde halen bulunulan yöneticilik kadrosunda asaleten geçirilen süreler esas alınır. Hizmet süresine veya isteğe bağlı olarak diğer hizmet bölgelerine yer değiştirme suretiyle ataması yapılan yöneticilerin bölge hizmeti süresi 28 inci maddenin birinci fıkrasına göre yeniden başlar. Bölge hizmetine bağlı yer değiştirmelerde hizmet bölgesindeki sürenin tamamlanması esastır. Bölge hizmeti süresini 31 Mayıs itibarıyla tamamlamış olanların yer değiştirme işlemleri, Haziran ayında sonuçlandırılır. Yer değiştirme işlemlerinin takvimi, başvuruya ilişkin işlemler ve diğer hususlar Bakanlıkça hazırlanacak kılavuz ile duyurulur." hükümlerine göre; il milli eğitim müdür yardımcısı, ilçe milli eğitim müdürü ve il/ilçe milli eğitim şube müdürü kadrolarında asaleten görev yapmakta olanlar, bölge hizmetine bağlı yer değiştirme işlemlerinde yer değiştirmeyeesas yönetmeliğin 28. maddesindeki yılınhesabında 31 Mayıs tarihi esas alınmaktadır.

2- İSTEĞE BAĞLI YER DEĞİŞTİRMEYE ESAS YILIN HESABINDA 30 HAZİRAN TARİHİ ESAS ALINMAKTADIR.

Yönetmeliğin "Yöneticilerin isteğe bağlı yer değiştirmeleri" başlıklı 31. maddesi 1. fıkrasındaki; "(1) Halen bulundukları bölgede o bölge için öngörülen bölge hizmeti süresinin en az yarısını 30 Haziran tarihi itibarıyla tamamlayanlar, aynı veya alt hizmet bölgelerindeki münhal kadrolara yer değiştirmek suretiyle atanmak üzere başvuruda bulunabilirler.

(2) Bu maddeye göre isteğe bağlı yer değiştirme talebinde bulunanlar, Bakanlıkça belirlenen ve durumlarına uygun kadrolar arasından en fazla on tercihte bulunurlar.

(3) İsteğe bağlı yer değiştirme talebinde bulunan yöneticilerin atamaları, Temmuz ayında tercihleri dikkate alınarak, yer değiştirmeye esas puan üstünlüğüne göre yapılır. Yer değiştirmeye esas puanın hesabında 30 Haziran tarihi esas alınır ve puanların eşitliği halinde sırasıyla yöneticilikteki hizmet süresi ile Bakanlıkta geçen toplam hizmet süresi dikkate alınır.

(4) Bu madde kapsamında yapılan atamalar, Bakanlığın internet sitesinde duyurulur." hükümlerine göre; il milli eğitim müdür yardımcısı, ilçe milli eğitim müdürü ve il/ilçe milli eğitim şube müdürü kadrolarında asaleten görev yapmakta olanlar, isteğe bağlı bağlı yer değiştirme işlemlerinde yer değiştirmeyeesas yönetmeliğin 28. maddesindeki yılınhesabında 30 Haziran tarihi esas alınmaktadır.

D- MAARİF MÜFETTİŞLERİ YER DEĞİŞTİRME İŞLEMLERİ

24.05.2014 Tarihli ve 29009 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Denetim Başkanlığı ile Maarif Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliğinin "Hizmet bölgeleri" başlıklı 33. maddesindeki; "(1) Bu Yönetmelik kapsamındaki müfettişlerin atama ve yer değiştirmelerine esas olan hizmet bölgeleri ve puan değerleri, ekonomik ve sosyal yönden gelişmişlik düzeyi ile hizmet gereklerinin karşılanması bakımından birbirlerine benzerlik gösteren illerin gruplandırılması suretiyle Ek-3 Formunda düzenlenir." hükümleri,

Yönetmeliğin "Hizmet bölgeleri ve hizmet puanı" başlıklı 34 .maddesindeki; "(1) Bölge hizmeti; birinci ve ikinci hizmet bölgelerinde beşer yıl, üçüncü ve dördüncü hizmet bölgelerinde dörder yıl, beşinci hizmet bölgesinde üç yıldır." hükümlerince Maarif Müfettişlerinin belirtilen sürelerde bölgelerde hizmet yapmaları gerekmektedir.

1- ZORUNLU ÇALIŞMA SÜRESİNİ TAMAMLAYANLARIN YER DEĞİŞTİRMEYE ESAS YILIN HESABINDA 1 EYLÜL TARİHİ ESAS ALINMAKTADIR.

Yönetmeliğin "Zorunlu çalışma süresini tamamlayanların yer değiştirmeleri" başlıklı 37. maddesi 3. fıkrası 1. cümlesindeki; "(3) Bulundukları hizmet bölgesi için öngörülen bölge hizmetini ilgili yılın 1 Eylül tarihi itibarıyla tamamlayacak olanların görev yerleri, bölge hizmetini yapmadıkları hizmet bölgelerinden birine olacak şekilde değiştirilir." hükümlerine göre; Maarif Müfettişlerindenzorunlu çalışma süresini tamamlayanların yerdeğiştirme işlemlerinde yer değiştirmeyeesas yönetmeliğin 34. maddesindeki yılınhesabında 1 Eylül tarihi esas alınmaktadır.

2- BULUNDUKLARI İLDE SEKİZ YIL SÜRE İLE GÖREV YAPANLARIN YER DEĞİŞTİRMEYE ESAS 8 YILIN HESABINDA 1 EYLÜL TARİHİ ESAS ALINMAKTADIR.

Yönetmeliğin "Bulundukları ilde sekiz yıl süre ile görev yapanların yer değiştirmeleri" başlıklı 38. maddesi 1. 2. ve 3. fıkrasındaki; "(1) Hizmet bölgelerinin tamamında bölge hizmetini tamamlamış olan müfettişlerin, aynı ilde kesintisiz çalışma süreleri sekiz yıldan fazla olamaz.

(2) İlgili yılın 1 Eylül tarihi itibarıyla bulundukları ilde kesintisiz sekiz yıl süre ile görev yapan müfettişlerin görev yerleri, bulundukları ilin dahil olduğu hizmet bölgesindeki duyurusu yapılan diğer illerden birine ya da istemeleri halinde bulundukları hizmet bölgesinin dışındaki duyurusu yapılan diğer hizmet bölgelerindeki illerden birine olacak şekilde değiştirilir. Bu madde kapsamında yer değiştirme isteğinde bulunmayan müfettişler, yer değiştirme isteğinde bulunanlardan tercihlerinden birine atanamayan müfettişler ile aylıksız izinli oldukları sürede yer değiştirme başvurusunda bulunmayan müfettişlerin görev yerleri, bulundukları hizmet bölgesindeki illerden birine olacak şekilde Bakanlık tarafından re'sen değiştirilir.

(3) İkinci fıkradaki sekiz yıllık sürenin hesabına maarif müfettişleri başkanlığı ve maarif müfettişleri başkan yardımcılığı görevlerinde geçen süreler de dahil edilir. Maarif müfettişleri başkanı ve maarif müfettişleri başkan yardımcılığı görevlerini yürütenlerden ilgili yılın 1 Eylül tarihi itibarıyla bulundukları ilde sekiz yıllık çalışma süresini dolduranların görev yerleri de bu madde kapsamında değiştirilir." hükümlerine göre; Maarif Müfettişlerinden bulundukları ilde 8 yıl süre ile görev yapanların yer değiştirme işlemlerinde yer değiştirmeye esas 8 yılın hesabında 1 Eylül tarihi esas alınmaktadır.

3- İSTEĞE BAĞLI YER DEĞİŞTİRMEYE ESAS 2 YILIN HESABINDA 1 EYLÜL TARİHİ ESAS ALINMAKTADIR.

Yönetmeliğin "İsteğe bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 39. maddesi 3. ve 4. fıkrasındaki; "(3) Bölge hizmetini tamamlamamış olan müfettişlerden bulundukları ilde ilgili yılın 1 Eylül tarihi itibarıyla en az iki yıllık çalışma süresini tamamlayanlar, bulundukları hizmet bölgesi ile sınırlı olmak kaydıyla duyurusu yapılan illerden en fazla beş il tercih etmek suretiyle elektronik ortamda başvuruda bulunabilirler.

(4) Bu Yönetmelikle belirlenen en az zorunlu çalışma süreleri kadar her hizmet bölgesinde çalışarak bölge hizmetini tamamlayan müfettişlerden bulundukları ilde ilgili yılın 1 Eylül tarihi itibarıyla en az iki yıllık çalışma süresini tamamlayanlar, duyurusu yapılan illerden en fazla yirmi il tercih etmek suretiyle elektronik ortamda başvuruda bulunabilirler." hükümlerine göre; Maarif Müfettişlerinden bulundukları ilde 2 yıl süre ile görev yapanların yer değiştirme işlemlerinde yer değiştirmeye esas 2 yılın hesabında 1 Eylül tarihi esas alınmaktadır.

Öğretmenlerin,zorunlu yer değiştirmeye tabi olmayan personelin yani eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı dışında kalan personelin, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı, İlçe Milli Eğitim Müdürü ve Şube Müdürlerinin ve Maarif Müfettişlerinin yer değiştirme işlemlerinde il içi ve il dışı yer değiştirmeye esas sürelerin ve bu sürelerin hesabında kullanılan tarihler birbirinden farklıdır MEB tüm tarihleri 31 Aralık olacak şekilde değiştirmelidir.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber