Derse branş öğretmeni girdiğinde sınıf öğretmenine hangi görevler verilebilir?

İlkokullarda Yabancı Dil ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri, alan öğretmenlerince okutulduğunda sınıf öğretmenleri bu ders saatlerinde yönetimce verilen eğitim ve öğretim görevlerini yapar. Bu görevlerin genel çerçevesi, 2010/28 sayılı genelge ile belirtilmiş olup, okulların bu Genelgeye uyması gerekmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 07 Şubat 2018 10:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Derse branş öğretmeni girdiğinde sınıf öğretmenine hangi görevler verilebilir?

İlkokullarda Yabancı Dil ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri, alan öğretmenlerince okutulduğunda sınıf öğretmenleri bu ders saatlerinde yönetimce verilen eğitim ve öğretim görevlerini yapar.

26.07.2014 Tarihli ve 29072 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Öğretmen" başlıklı 43. maddesi şu şekildedir:

"3) İlkokullarda bütün derslerin sınıf öğretmenlerince okutulması esastır. Ancak Yabancı Dil ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri okulun kadrolu alan öğretmenlerince okutulur. Okulda kadrolu alan öğretmeni bulunmaması durumunda; bu dersler aynı eğitim bölgesinde, yoksa diğer eğitim bölgelerindeki kadrolu alan öğretmenlerince okutulur. İhtiyacın kadrolu alan öğretmenlerince karşılanamaması durumunda, bu dersleri okutmak üzere, mezun olduğu yükseköğretim programı itibarıyla atamaya esas olan alana öğretmen olarak atanabilme şartlarını taşıyanlar ek ders karşılığı görevlendirilebilir. Bu şekilde de ihtiyacın karşılanamaması durumunda bu dersler yükseköğrenimlerini söz konusu alanlarda yapan sınıf öğretmenleri veya sınıf öğretmeni olup bu alanda hizmet içi eğitim sertifikası almış öğretmenler tarafından ders değişimi yolu ile de okutulabilir. Bunun da mümkün olmadığı durumlarda bu dersler sınıf öğretmenince okutulur.

4) İlkokullarda Yabancı Dil ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri, alan öğretmenlerince okutulduğunda sınıf öğretmenleri bu ders saatlerinde yönetimce verilen eğitim ve öğretim görevlerini yapar."

Bu hükümlere göre, derslere branş öğretmenlerinin girmesi ile sınıf öğretmenlerinin boş geçen bu ders saatlerinde yapması gereken görevlere ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı 2010/28 nolu Genelge yayınlamıştır. Bu genelgeyi "MEB'den sınıf öğretmenine yeni görevler genelgesi" haberimizde yayınlamıştık.

Fakat bu genelge Uygulama İmkanı/Alanı Kalmayan Genelgelerin Yürürlükten Kaldırılması Hakkında Milli Eğitim Bakanlığınca yayımlanan 2017/26 Genelge kapsamında yürürlükten kaldırılmıştır.

Fakat sitemize iletilen bilgilere göre bu öğretmenlere yönetmelikte yer alan "Sınıf öğretmenleri bu ders saatlerinde yönetimce verilen eğitim ve öğretim görevlerini yapar." hükmü genişletilerek farklı görevler verildiği görüldüğünden tereddütlere mahal vermeyecek şekilde yeni bir genelge çıkartılarak bu hükmün açıklanması gerekmektedir.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber