Özel sektördeki hizmet süreleri, 4/B'linin yıllık izninde değerlendirilir mi?

Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar yapılan değişiklik nedeniyle, 217'e tabi resmi kamu kurumları dışında geçirilen hizmet süreleri, 4/B'linin yıllık izninde dikkate alınmamaktadır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 26 Ocak 2018 10:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Özel sektördeki hizmet süreleri, 4/B'linin yıllık izninde değerlendirilir mi?

SORU : Gunaydin 4/B'ye atanan birisinin senelik izin hesaplanmasında özel sektörde çalışılan süre değerlendiriliyor mu? Bu konuda DPB yazısı var. Özel sektörde sigortali çalışılan sürenin senelik izin hesabında dikkate alınacağına dair. Tarih 2007 ama. Bu halen geçerli midir?

CEVAP: 28.06.1978 tarihli ve 16330 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan "Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar"ın 9. maddesi aşağıdaki şekildedir.

"Madde 9- 160 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinde sayılan kurumlarda ( ) Sosyal Güvenlik Kurumlarına prim ödemek suretiyle geçen hizmet süresi, bir yıldan on yıla kadar olan personele yirmi gün, on yıldan fazla olanlara otuz gün ücretli yıllık izin verilir."

657 sayılı Kanunun ek 27 nci maddesinde 13/12/1960 tarihli ve 160 sayılı Kanunun 4 üncü maddesine yapılan atıflar, 217 sayılı KHK'nin ilgili maddesine yapılmış sayılır denilmektedir. Dolayısıyla sözü edilen 4 üncü madde, 217 sayılı KHK'nin 2 nci maddesi olarak dikkate alınmalıdır.

217 sayılı KHK'nin 2. maddesi aşağıdaki şekildedir.

"Kapsam:
Madde 2 - Bu Kanun Hükmünde Kararname kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşları şunlardır:
a) Genel bütçeye dahil dairelerle, katma bütçeli idareler ve bunlara bağlı kuruluşlar,
b) İl Özel İdareleri ve belediyeler, bunların birlikleri ve bunlara bağlı iktisadi müesseseler, işletmeler,
c) İktisadi devlet teşekkülleri, kamu iktisadi kuruluşları ve bunların müesseseleri, bağlı ortaklıkları ve iştirakleri,
d) Kamu Kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları dışında kalan ve kamu fonu kullanan, özel kanunlarla veya bunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan kamu kuruluşları ve bu nitelikteki bankalar ve bunların en az sermayesinin yarısından fazlasına iştirak suretiyle kurdukları müessese, ortaklık ve iştirakler,
e) Döner sermayeli kuruluşlar ile özel kanunlarla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları.
Askeri kurum ve kuruluşların 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile ek ve değişikliklerine tabi personeli bu Kanun Hükmünde Kararnamenin kapsamı dışındadır."

22/11/2010 tarihli ve 2010/1169 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile metindeki "ve" ibaresi çıkarılmıştır.(...kurumlarda ve Sosyal Güvenlik Kurumlarına...)

Devlet Personel Başkanlığının 25/05/2010 tarihli bir görüşünde "657 sayılı Kanunun 4/B maddesi kapsamında istihdam edilen personelin; bir yıllık hizmet süresini doldurması halinde yıllık izne hak kazanacağı, sözleşmelerinin bütçe yılı ile sınırlı olması sebebiyle yıllık izinlerinin bir sonraki yıla aktarılamayacağı ve Sosyal Güvenlik Kurumlarına prim ödemek suretiyle özel sektörde geçen hizmet sürelerinin yıllık izne esas hizmet süresinde değerlendirilmesi gerektiği mütalaa edilmektedir" şeklinde görüş bildirmiştir.

22/11/2010 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile madde metninden "ve" ibaresinin çıkarılmasının ardından 217 sayılı KHK'nin 2. maddesinde sayılan kurumlardaki hizmetlerin dışında özel sektörde geçen hizmetlerin 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/b maddesine göre istihdam edilen personelin yıllık izin hesabında dikkate alınması mümkün görünmemektedir. Kamu kurum ve kuruluşlarının sözleşmeli personel sözleşmelerinde de söz konusu değişiklik işlenmiştir.

Konunun Devlet Personel Başkanlığınca yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir. Mevzuat değişikliğinin ardından Devlet Personel Başkanlığının değişiklikten önceki görüşlerinin geçerliliğinin kalmadığı görüşündeyiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber