Eşi sınırda asker olanların nakil talebi karşılanamıyor

Eşi Suriye sınırında asker olmasına rağmen, aile birlikteliği sağlanamayanlar için tedbir alınmalı

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 01 Şubat 2018 14:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Eşi sınırda asker olanların nakil talebi karşılanamıyor

BKK ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına Dair Yönetmeliğin 9. maddesi şu şekildedir:

"İlgili mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı, mülki idare amirliği hizmetleri sınıfı, jandarma hizmetleri sınıfı, sahil güvenlik hizmetleri sınıfı ve emniyet hizmetleri sınıfına giren memurlar, Türk Silahlı Kuvvetlerine mensup subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar ile hakim ve savcıların görev süresiyle sınırlı olmak üzere atandıkları yere, memur olan eşinin atanmasında mevzuatı uyarınca yürürlüğe konulan norm kadro sayılarına ilişkin hükümler uygulanmaz."

Bu maddeye örneğin eşi asker olan bir memur, asker eşinin görevli olduğu yere norm kadro sayısı sınırlaması olmaksızın atanmalıdır.

Ancak bu düzenleme kurumiçi nakilleri kapsamaktadır.

Oysaki, kamuda hem belediyelerde hem il özel idarelerinde de üniversitelerde çalışanlar bulunmaktadır.

Başka bir ilde teşkilatı olmayan bu kurum çalışanları örneğin eşleri Hatay'da görevli olduğunda, Hatay'da çalışmış oldukları kurumun teşkilatı olmadığı için nakil isteyememektedir. Bu halde kurumlararası nakil için tek tek o ilde teşkilatı olan bakanlıklara başvurmak zorunda kalmaktadır.

Aşağıda bir ziyaretçimizin memurlar.net whatsapp hattın attığı mesajı yayınlıyoruz.

"Ben devlet memuruyum eşim asker İslahiye de görev yapmakta ben de tayin için 2 kuruma başvurdum 6 aydır nakil bekliyorum. Asker, polis eşlerine atama önceliği deniliyor ama gerçekte öyle değil nakil için verilen sayılarının kısıtlı olması nedeniyle referans önceliğine önceliğine göre atama yapılıyor
Aile birliği kanunu uygulanmıyor. Benim gibi üst mevkilerden tanıdığı olmayan mağdur ediliyor
Şuan da eşim ülkesi için savaşıyor hiç korkmadan ama torpilimiz olmadığı için atama yapılmıyor
Böyle zorunlu göreve giden asker polis eşleri tayin için Başbakanlık Devlet Personele bir dilekçeyle başvuruda bulunsa gidilmek istenilen yerde bulunan kurumların boş kadrolarına direk atama yapılsa yada kurumlara verilen nakil alım sayısı dışında atamamız yapılsa gerçekten öncelik bizlerin olsa mağduriyetimiz giderilse..."

Eşi sınır hattında çalışan bu Devlet memuru baştan sona haklı değil midir?

Bu durumdaki bir memura, üstelik Anayasa'nın öngördüğü aile birlikteliğini sağlamak amacıyla, Hatay Islahiye'deki kurumlara tek tek başvur, boş kadro var mı yok mu öğren, sonra kurumlar arası nakil için başvur, karşı kurumun seni istemesini sağla, sonra çalıştığın kurum muvafakat versin, sonra atama işleminin tekemmül etmesi için bekle demek eziyet değil midir!

Mesaj yazan Devlet memurunun da belirttiği gibi, hali hazırdaki sistemde torpili olan naklini hemen yapabiliyor. Ama kendisi 2017 yazından beri Hatay'a nakil olmak için uğraşıyor.

Sorunun çözümü için, aile birlikteliğinin sağlanmasından sorumlu bir kamu kurumunun, bu kurumun da Devlet Personel Başkanlığı olarak belirlenmesi, en uygunu olacaktır.

Bu konuyu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın dikkatlerine sunuyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber