İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Öğretmenlerin il içi özür sorunu artarak devam ediyor

Öğretmenlerin il içi özür sorunu artarak devam ediyor

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 07 Şubat 2018 15:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Öğretmenlerin il içi özür sorunu artarak devam ediyor

MEB İl içi ve İller arası özür grubu atamasını yapmış ve iller arasında yerleşemeyen öğretmenleri il emrine atamıştır.

Ardından MEB tarafından bir yazı yayımlanmış ve bu yazı ile ilgili; "MEB'den il içi özürler için faydasız yazı" başlığıyla bir değerlendirme memurlar.net tarafından yapılmıştı.

Bakanlık özrü olan her öğretmeni resen il emrine atadı. Bu atamayı yaparken elbet ki eşler, çoluk çocuk ayrı kalmasın, sağlık ya da engel özrü olanlar mağdur olmasın diye yapmıştır. Burada tamamen iyi niyet söz konusudur.

Bakanlığın açıkladığı verilere bakıldığında;

İller arası yer değiştirmesi gerçekleştirilemeyen 965, il içinde ise 14428 öğretmen var.

Buradaki temel sorunlar şöyle;

Duyuruya bakıldığında il emrine atama olacağına ilişkin bir hüküm söz konusu değil. Böyle olunca atama döneminde duyuruya çıkıldığı andan itibaren il/ilçe emri talepleri olmuştur.

Bu taleplere atama ve tercih döneminde kayıtsız kalınmış fakat tercihlere atamalar yapıldıktan sonra il emri uygulaması söz konusu olmuştur. Aynı durumun Eylül 2017 de ilçe emri olarak gerçekleştiğini hatırlatmakta fayda var.

İl emrine atanan öğretmenler valiliklerce boş kadrolara dağıtılacak fakat öyle örnekler var ki gerçekten düşündürücü.

Öğretmen il içinde boşalacak yerleri de istiyorum şeklinde 41. Madde talebinde bulunmuş ve ataması tercihlerine olmayınca eşinden 250km mesafedeki bir yere yapılmış. Şimdi il emrine atanan öğretmenlerden bir kısmı belki daha yakın bir yere atanacaklar. Bu durumda her şart altında eşi ile aynı ilde çalışmak isteyenler haksızlığa uğratılacaktır, üstelik daha yüksek puana sahip oldukları halde. Çünkü daha yüksek puana sahip olmasalar zaten atamaları olmayacaktı.

Bir başka sorun ise; 41. Maddeyi istememiş yani beni ilde boş bulunan yere atamayın, tercihlerimden birine atarsanız kabul ediyorum yoksa istemiyorum diyen öğretmenlerin de ataması il emrine yapılmış.

Bu durumda olup il emrine atananların bir kısmı da yukarıda belirttiğimiz 250km uzağa atanan öğretmenden daha avantajlı kurumlara atanabilirler.

Yani ben tercihim dışında hiçbir yer istemiyorum diyen avantajlı her şeye rağmen ildeki boşluklara beni gönderin diyen dezavantajlı.

Bir sorun da "ben zaten 41. Tercihe göre istememiştim neden il emrine verildim" diye mağduriyetini bildirenler var. Yani bu öğretmenler evet ben özrümün olduğu yere gitmek istiyorum ama 250km de uzağa gitmek istemiyorum olursa tercihlerime olsun demişler. Buna rağmen atamaları İl emrine yapılmış.

İl içi özrü mağdurları:

Tabii ki birike birike 14bini aşan il içi mağdurları var. Onlar da haklı olarak il emrine verilenler bizim istediğimiz yerlere gidecekler bizler ise yine mağdur olacağız diyorlar.

Buradaki temel sorunlar ve önerilere bakacak olursak;

1- İl içi mağdurlarına çözüm bulun bakanlık emrinin gereği valiliklerce hassasiyetle ele alınarak değerlendirilmelidir.

2- İl emri ya da ilçe emri olacaksa bu duyuruda mutlaka belli olmalıdır. İl/ilçe emri yapmayacağız denilip ardından bu uygulamaya gidilerek yukarıdaki mağduriyetlere yol açılmamalıdır.

3- İptal talebinde bulunan ve dilekçe gönderen;

- 41. Maddeyi istemediğim halde atamam yapıldı diyenlerden talepte bulunanların atamaları iptal edilmelidir. Bunun bir zorunluluk olduğunu düşünüyoruz.

- 41. Maddeyi talep ettim ama atamam uzak yere oldu gerekçesiyle iptal istiyorum diyen,

- Özür atamasının iptalini talep ediyorum diyen

Öğretmenlerin atama iptal taleplerini mutlaka değerlendirmeli ve bir an önce sonuçlandırmalıdır.

Hatta bunun için daha önce de önerdiğimiz gibi bürokrasiyi azaltmak adına MEBBİS üzerinden bir iptal butonu açarak okulun onayı sonrasında talepler bakanlığa düşmeli ve gerçekleştirilebilir.

Öğretmenler ise;

Durumlarını değerlendirerek iptal istiyorlarsa bir dilekçe ile başvurmaları ve başvuruya cevap gelinceye kadar ilişik kesmemeleri yararlarına olacaktır.

MEB'de kuralsızlık kural haline almaktadır.

Bu da en önemli sorunlardan biridir. Buna sebebinin bürokratlardan ziyade siyasilerin olduğunu düşünüyoruz. Yani söz yerinde ise emir demiri kesmektedir. Bu da ardı sıra mağduriyetler yaratmaktadır.

Gelinen noktada gelecek atamalarda il emri olmayacak denilse bile inandırıcılığı olmayacak bu nedenle ilde boş olan yerleri istiyorum (41. madde) tercihine olumlu yaklaşılmayacak, il emri uygulanmaması halinde ise haklı tepkiler oluşacaktır.

Hali hazırda il dışı özür atama talebi azalmakta iken ( sözleşmeli alım ve 4 yıl bir yerde çakılı kalmaya dayalı olarak) MEB'in il içi özür atamaları için; özellikle çok uzak, ya da ulaşımı çok zor atamalarda öğretmenlerin akşam çoluk çocuklarının yanlarında olabilecekleri şekilde tedbirler alması gerekmektedir.

Maksut BALMUK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber