Uzman erbaş nasıl emekli olur?

2001 yılına kadar 771 gün sigorta süresi olan, bu tarihte uzman erbaş olan nasıl emekli olur?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 07 Mart 2018 13:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Uzman erbaş nasıl emekli olur?

2001 yılına kadar 771 gün sigorta süresi olan, bu tarihte uzman erbaş olan nasıl emekli olur?

SORU: Merhabalar.

Uzman erbaş olarak görev yapmaktayım.

15.12.1996 - 05.05.2001 tarihlerinde 771 gün sigortalı olarak çalıştım. Bunu emekli sandığına aktardım. Uzman erbaş olarak 20.07.2001 tarihinde göreve başladım. Öğrenmek istediğim bu şekilde devam edersem;

1- Ne zaman emekli olurum?

2- Bu şekilde meslekten ayrılırsam dışarıdan emekli olabilmek için
a- çalışarak hangi şartlarda emekli olurum?
b- çalışmadan hangi şartlarda emekli olurum?

3- Bu şekilde meslekte çalışıp maaşsız emekliliği hakkettiğim tarih kaçtır?

4- Bu maaşsız emekliliği hakkettiğim tarihten itibaren meslekten ayrılarak maaşlı emekliliği hakkettiğim tarihe kadar bekleyip emekli olabilir miyim?

CEVAP: Uzman erbaş olarak görev yapan ziyaretçimizin sorularının değerlendirilmesi:

Soru 1- Ne zaman emekli olurum? Soru 3- bu şekilde meslekte çalışıp maaşsız emekliliği hakkettiğim tarih kaçtır?

Cevap 1- 3- 2008 yılı Ekim ayından ve 8 Eylül 1999 tarihinden önce göreve başlamış olan erkek memurların emekli olabilmeleri için 25 hizmet yılının + Kademeli Yaş grubunun tamamlanması gerekir.

3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununa göre uzman erbaşlar azami 52 yaşına girdikleri tarihe kadar görev yapabiliyorlar. Bu yaşa girdikten sonra görev yapamıyorlar, ancak 52 yaşına girdiklerinde emekliliği doldurmamışlarsa, isteyenler emekliliği tamamlayana kadar memur olarak Milli Savunma Bakanlığı, MSB ANT Başkanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri (Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı dahil) kadrolarında emekli aylığına hak kazandıkları tarihe kadar Devlet memuru olarak istihdam edilebiliyorlar.

Uzman erbaşların her yılları için 3 ay yıpranma süreleri de vardır, bu süreler hizmetlere eklenir.

Buna göre: verdiğiniz hizmetlere göre uzman erbaşlık görevinizi yapmanız halinde 55 yaş grubuna dahil olursunuz, ancak bu yaş grubunuzdan (doğum tarihiniz belirtilmediğinden) görev süresince yıpranma payınızın tamamı indirilir. Yani yıpranma payınız 5 yıl olursa 50 yaş, 6 yıl olursa 49 yaşa tabi olma gibi.

Soru 2- Bu şekilde meslekten ayrılırsam dışarıdan emekli olabilmek için;
a- çalışarak hangi şartlarda emekli olurum?
b- çalışmadan hangi şartlarda emekli olurum?

Cevap 2- a) Çalışarak sigortalı süreniz, çalışma boyunca yıpranma payınız ve hizmet süreniz ile birlikte öncelikle 25 yıl hizmetiniz olması gerekir. Bunlarla birlikte 15 Mart 2018 tarihi itibariyle hizmet toplamınızı 23 yıl 10 ay 14 gün hesap ediyoruz. Yani 25 yılınızı tamamlamaya yıpranma sürenizle birlikte kısa bir zaman kalmış oluyor. 1 yıl gibi bir zaman sonra hizmet sürenizi tamamlıyor görünüyorsunuz, yaş grubunuzu da tamamlarsanız emekli olabileceğinizi değerlendirmekteyiz. Ancak emekli olmadan veya görevinizden hizmet yılınızı doldurup ayrılmadan önce hem kurumunuza hem de Sosyal Güvenlik Kurumundan hem yaş hem de hizmet süreniz olarak bilgi almanızda da ayrıca fayda görmekteyiz.

b- Çalışmadan kısa sürede emekli olmanız hizmet durumunuz ve yaş grubunuz itibariyle yeterli görünmüyor. Bunun için çalışmadan bir emeklilik durumunuzun olamayacağını, ancak çalışmadan emekli olabilmeniz için 61 yaşınızı doldurmanız durumunda emekli olabileceğini değerlendirmekteyiz.

Soru 4- Bu maaşsız emekliliği hakkettiğim tarihten itibaren meslekten ayrılarak maaşlı emekliliği hakkettiğim tarihe kadar bekleyip emekli olabilir miyim?

Cevap 4- Memurlar emeklilik için hizmet yıllarını tamamladıktan sonra çalışmadan maaşlı emekliliği hak ettikleri tarihe kadar bekleyebilirler. Yaş grubunu da tamamladıklarında emeklilik için müracaatlarını Sosyal Güvenlik Kurumuna yapabilirler. Bu konuda değerlendirmelerimiz sitemizde mevcut olup, ziyaret edilebilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber