Hak ve hukuka tecavüz var. Adalet güncellenmeli!

Milli Eğitim Bakanlığı 1 Nisan'da şube müdürlüğü sınavı açtığını duyurmuşken diğer taraftan 76. maddeye dayanarak kadroları doldurmaya başladı.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 13 Mart 2018 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hak ve hukuka tecavüz var. Adalet güncellenmeli!

MEB Merkez Teşkilatı çalışanlarının son yıllarda en sık Duyduğu Madde: 76. Maddedir.

MEB yetkilileri ülkemizin içinde olduğu durumdan faydalanarak bu madde kapsamında sınavla atanması uygun görülen genel İdare kadrolarına (şef, sayman, şube müdürü) sınavsız ve keyfi atamalar yapmaktadırlar. Eskiden bir elin parmaklarını geçmeyen bu türden atamaların sayısı artık 100'lü rakamlarla ifade edilmeye başlanmıştır.

657 sayılı Devlet Memuru Kanununun 76. maddesinde memurların bulundukları kadro derecelerine eşit veya 68. maddedeki esaslar çerçevesinde daha üst kadrolara naklen atanabilecekleri öngörülmüştür. Bu madde idareye taktir yetkisi tanıyan mevzuat hükümlerinden biridir. 76. maddenin idareye taktir yetkisi tanıması şüphesiz idarenin bu konuda tamamiyle serbest hareket etmesi anlamına gelmemektedir. Danıştay'ın bu konuda zaman içinde verdiği kararlarda idarenin bu konudaki yetkisinin kapsamını ve sınırlarını önemli ölçüde çizmiş bulunmaktadır.

MEB yetkilileri 1 Nisan 2018 Pazar günü şube Müdürlüğü sınavı yapacağını duyurdu. 28.000 çalışan müracaat etti. Ancak Bakanlık şu an görevlendirme Şube Müdürü olarak Merkez teşkilatında çalıştırdığı (ve bu kişiler şube müdürlüğü sınavına müracaat etmişken) 76. maddeyle asaleten atamalarını gerçekleştirmektedir.

* Bu kişilerin atamasını yapan yetkililer kendileri ile çelişmiyorlar mı?

* Acaba ataması yapılan bu kişiler sınavı kazanamayacağı için mi atanmaktadırlar?

* Ortadaki menfaat bağı (akraba, hemşehri, politik vb) nedir?

* Sınava gece gündüz hazırlanan 28 Bin kişinin suçu nedir?

1 Nisan'daki sınava hazırlanan, ancak torpili, kendisini kayıracak siyasetçi veya yüksek bürokrat bir tanıdığı olmadığı için 76. Madde kapsamında şube müdürlüğüne atanamayan adaylar, hem sınava çalışma motivasyonunu hem de ülkedeki adalete olan inancını kaybetmek üzereler...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber