İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Memur emekli olduğunda, ikramiye ve maaş ödemesi aynı günde mi yapılır?

Emekli aylığı ve emekli ikramiyesi hesaplaması fark farklıdır. Bu nedenle, emekli ikramiyesi daha sonra ödenebilmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 06 Nisan 2018 14:04, Son Güncelleme : 03 Nisan 2018 22:57
Memur emekli olduğunda, ikramiye ve maaş ödemesi aynı günde mi yapılır?

SORU: 20.05.1964 doğumluyum 1989 yılı kasım ayında devlet memurluğuna başladım 2009 yılında müstafi olarak görevden ayrıldım..emekli olabilmek için primimi dışardan ve askerlik ödemesi yaparak 7000 e tamamladım ve 26.02.2018 itibariyle emekli oldum..ilk maaşımı 05.03.2018 aldım..e devlet üzerinden evrak takibi yaptığımda en son olarak 26.02.2018 emekli aylığı ve ikramiyesi hazırlandı yazıyor..ilk maaşımda ikramiyem yatmamış..ikramiyemi ne zaman alabilirim

CEVAP: Memur emekli olduğunda emekli aylığını ve emekli ikramiyesini ne zaman alır? Sorunuz özelinde konuyu değerlendirmekteyiz.

Kısa açıklayıcı bilgiler olarak izah etmekteyiz:

Memurlar görevde iken emekli olduklarında ayın 15 inde aldıkları görev aylıkları, memurun hizmetini sonraki ayın 14 üne kadar taşır. Yani 15 Mart 2018 maaşını alan memurun hizmeti 14 Mart 2018 e kadar olan süre olduğundan, emekli memura Sosyal Güvenlik Kurumu 15 Mart 2018 tarihinden itibaren emekli aylığı bağlar.

Emekli aylıkları da her ay olarak ödendiğinden bu memurun emekli aylığı 15 Mart ile 31 Mart arası ayrı, 15 günlük bir aylık, 1 Nisan dahil daha sonraki aylarda ise her ay bazında aylık ödeme günü olarak emekli aylığı ödenir.

Ayın 15 inde aylık başlangıcı olanlar görevlerini yaparken emekli olanlarla ilgilidir. Görevinden ayrılıp çalışmazken aylık talebinde bulunanların aylık başlangıçları ise Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat ettikleri tarihi takip eden ilk ayın 1 inci günü olur.

Yani, bir memur 16 Mart itibariyle emekli olduğunda Sosyal Güvenlik Kurumu bu memurun ilk emekli aylığını 15 Nisan itibariyle ödemeye başlar, daha önce ödeme yapamaz.

Emekli aylık ödemesi bu şekilde olmakla birlikte peki kanunlara göre hak edildiği tespit edilmiş olan emekli ikramiyesi ödemesi yapılması için de emekli olduğu tarihi takip eden aybaşı beklenir mi?

Emekli ikramiyesi, memurun emekli aylığı hesabında esas alınan unsurlara göre belirlenir. Ancak, hem 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununda hem 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda hem de 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda hesaplanmış olan emekli ikramiyesinin emekliye ödemesi için belirli bir süre beklenmesini gerektiren bir hüküm bulunmaz.

Emekli ikramiyesinin ödenmesi Sosyal Güvenlik Kurumunun emeklilik işlemlerini sonuçlandırma hızına bağlı bir işlem olduğunu değerlendirmekteyiz.

Ayrıca, emekli aylık ve emekli ikramiye tutarları farklı hesaplamalara göre bulunan tutarlar olduğundan, ayrı ayrı ödeme gerektiren bir işlem olduğunu söyleyebiliriz. Yani emekli ikramiyesi emekli aylık tutarına katılmış şekilde ödenmez. Emekli ikramiyesi aylık tutarından hariç olarak ayrıca ödenmesi gerekir.

Bu konuda Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat etmenizi tavsiye edebiliriz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber