Muhasebe Yetkilisi Sertifika sınavı ne zaman yapılacak?

2016 ve 2017 yılında başvuruları alınan Muhasebe Yetkilisi Sertifika sınavı daha sonra ertelenmişti. Maliye Bakanlığı çalışanları bu sınavın 2018 yılıNda açılıp açılmayacağını merak etmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 29 Mart 2018 00:02, Son Güncelleme : 28 Mart 2018 15:20
Muhasebe Yetkilisi Sertifika sınavı ne zaman yapılacak?

Bilindiği üzere 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Muhasebe Yetkilisi olarak görev yapabilmek için "Muhasebe Yetkilisi Sertifikası" alma şartı getirilmiş olup, Sertifika Eğitimleri ve sonrasında yapılacak Sınav için de Muhasebat Genel Müdürlüğü yetkilendirilmiştir.

Her ne kadar kanun koyucu Sertifika Eğitimlerinin düzenlenmesi için bir süre belirtmemiş olsa da, normal işleyiş çerçevesinde, akla ve mantığa da uygun olarak bu eğitimlerin her yıl düzenlenmesi Muhasebat Genel Müdürlüğü'nden beklenmektedir. Zira ehliyetsiz araç kullanma diyen İdarenin araç kullanmak için ehliyet vermemesi düşünülemez.

Ancak Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü, 2016 yılında ilana çıktığı ve başvurusu onaylanan 350 kişi için düzenlenmesi gereken Muhasebe Yetkilisi Sertifika Eğitimini gerekçe göstermeksizin 2017 yılına ertelemiştir, 2017 yılında da yeniden başvurular alınmış ve muhtemelen bu sefer daha yüksek sayıdaki adayın başvurduğu Sertifika Eğitimi bu yılda da ve yine gerekçe göstermeksizin düzenlenmemiştir.

2018 yılı Nisan ayına yaklaştığımız şu günlerde de Genel Müdürlük çalışanlarından aldığımız bilgiye göre herhangi bir Eğitim planının yakın zamanda olmadığı anlaşılmaktadır.

Peki Sertifika düzenlenmemesi ne gibi sonuçlar doğurmaktadır; Öncelikle Maliye Bakanlığında Uzman ve Müdür Yardımcısı olarak görev yapan personel, 3 yıldır bu Eğitimin düzenlenmemesi nedeni ile Sertifika alamadıkları için Müdürlük Görevde Yükselme Sınavlarına katılamamaktadırlar. Hatta bu personel Vekaleten yürüttükleri Müdürlük görevlerinde Sertifika alamadıkları için sorumluluklarını aldıkları Saymanlık Müdürlüğü yada Malmüdürlüğünün mali haklarından faydalanamamaktadırlar.

Yine çeşitli Kurumlarda fiilen Muhasebe Yetkililiği görevini yürüten ve tüm mali sorumlulukları üstlenen kamu personelleri, sırf Muhasebat Genel Müdürlüğü böyle bir Eğitim düzenlemiyor diye Sertifika alamadıkları için Muhasebe Yetkilisi mali haklarından yararlanamamaktadırlar.

Her İl'de ve her İlçede teşkilatı olan, istediği anda Bölgesel olarak da bu Eğitimleri düzenleme imkanı bulunan bir Genel Müdürlük olarak Muhasebat Genel Müdürlüğü yetkililerinden konuyla ilgili açıklama bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber