Maaş artışında enflasyon yerine refah payı hedefi olmalı

Maaş artışının herkese göre değişen ve yıllık enflasyon hedefine göre belirlenen keyfi yüzdelik dilimler yerine refah artışını içeren bir şekilde belirlenmesi gerekiyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 25 Nisan 2018 14:27, Son Güncelleme : 25 Nisan 2018 12:30
Maaş artışında enflasyon yerine refah payı hedefi olmalı

Her toplu sözleşme döneminde maaş artışının nasıl olacağı tartışılır.

Kimi zaman taban aylığa zam, kimi zaman yüzdelik zam, kimi zamanda seyyanen zam gündeme gelir.

Özellikle yüzdelik zamlarda, oranlar hedef enflasyona göre belirlenir. Toplu sözleşme metinlerinde de, belirlenen zam oranının 6 aylık dönemler itibariyle ortaya çıkan enflasyonun gerisinde kalması halinde aradaki farkın ödeneceği yönünde hükümler alır. Ancak bu şekildeki bir düzenleme sıfır zam anlamına gelmektedir.

Memurlar.net tarafından, her toplu sözleşme döneminde, zam oranlarının yüzdelik olarak değil, enflasyonu aşan bir şekilde tespit edilmesi yönünde öneriler getirilmiştir. Örneğin genel bir yüzdelik zam yerine "3 aylık enflasyon oranı + artı yüzde 1 zam" gibi... Bu şekilde bir belirleme olmadığı sürece, görünürde memur maaş zam oranı enflasyona göre korunmaktadır ama nihayetinde ortaya sadece sıfır zam çıkmaktadır.

Tüm bunlara karşın yıllardır hep aynı şekilde belirlemeler yapılmaktadır. Üstelik masaya yüzde 20 zam oranıyla oturulmakta, yüzde 4 ile kalkılmaktadır. Bu şekildeki uygulama daha önce de böyleydi, şimdi de değişen bir şey bulunmamaktadır.

Bu nedenle, Kamu Sen Başkanı Önder Kahveci'nin 25 Nisan'da yaptığı 'Artık enflasyona göre maaş artışı belirlenmemeli!' açıklamasını önemsiyoruz.

Umarız bundan sonraki dönemlerde, toplu sözleşme masasına, hedef enflasyona göre zam talep eden bir bakış açısı yerine "artı 1" dahi olsa refah payı içeren bir anlayışla oturulur ve mücadele edilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber