Danıştay, en karmaşık dosyayı sonuçlandırıp internet sitesinden yayımlandı. PMYO öğrencisi atıldığıyla kaldı

Danıştay İdari Dava Dairelerinin verdiği karar, Danıştay Başkanlığının web sitesinden yayımlandı. İşte oldukça karmaşık olan davanın serencamı..

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 26 Nisan 2018 00:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Danıştay, en karmaşık dosyayı sonuçlandırıp internet sitesinden yayımlandı. PMYO öğrencisi atıldığıyla kaldı

Danıştay İdari Dava Dairelerinin verdiği karar, Danıştay Başkanlığının web sitesinden yayımlandı. İşte oldukça karmaşık olan davanın serencamı..

Bayburt polis meslek yüksek okulundaki bir öğrenci hakkında, suç işlemek amacıyla örgüte üye olduğu gerekçesiyle, yargılama yapılmaktadır.

Polis Akademisi Başkanlığı da, PMYO yönetmeliğinde yer alan "Hakkında devam etmekte olan bir kovuşturma bulunmamak veya kovuşturması uzlaşma ile neticelenmemiş olmak" hükmü uyarınca, öğrenciyi okuldan çıkarmıştır.

Öğrenci, okuldan çıkarılma işlemine dava açmış, dava sırasında, hakkındaki yargılama sonuçlanmış ve beraat etmiştir. Ankara 3. İdare Mahkemesi de bu beraat kararı üzerine, okuldan çıkarılma işlemini iptal etmiştir.

Polis Akademisi kararı temyiz etmiştir. Danıştay 8. Dairesi 2012 yılında yaptığı temyiz incelemesinde, yönetmelikte yer alan hüküm gereğince, öğrenci hakkında kovuşturma yapıldığı için, okuldan çıkarılma işleminde yanlışlık bulunmadığına karar vermiş ve Ankara 3. İdare Mahkemesi kararını bozmuştur.

İdare mahkemesi bozma kararına uymamış ve eski kararında ısrar etmiştir. Israr nedeniyle dosya bu kez Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun (İDDK) önüne gelmiştir. Danıştay İDDK, 2014 yılında verdiği kararda, Danıştay 8. Dairesini haklı bulmuş ve Ankara 3. İdare Mahkemesinin ısrar kararının bozulmasına karar vermiştir.

Ankara 3. İdare Mahkemesi, 2015 yılında, Danıştay İDDK'nın bu bozma kararı üzerine, davanın reddine karar vermiş yani, öğrencilikten çıkarma işleminin hukuka uygun olduğunu belirtmiştir.

Ancak bu kez, öğrenci Ankara 3. İdare Mahkemesi kararını temyiz etmiştir. Danıştay 8. Dairesi, öğrencinin temyiz istemini görüşürken, sadece Danıştay İDDK'nın bozma kararına uyulup uyulmadığına bakmak yerine işin esasına girmiş ve öğrencilikle ilişiğin kesilmesini gerektiren yönetmelik hükmünün yürürlükten kaldırıldığı gerekçesiyle Ankara 3. İdare Mahkemesinin "bozma-red" kararını bozmuştur.

Ankara 3. İdare Mahkemesi ise bu bozma kararına uymamış, Danıştay İDDK'nın kararı üzerine verdiği bozma-red kararında ısrar etmiştir.

Dosya bir kez daha Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun önüne gelmiştir. Danıştay İDDK 2018 yılında verdiği kararda, Danıştay 8. Dairesinin sadece, Danıştay İDDK'nın verdiği bozma kararına uyulup uyulmadığı yönünde inceleme yapabileceğini, davanın esasına giremeyeceğini belirtmiştir. Bu nedenle de Danıştay 8. Dairesinin verdiği kararı bozmuştur.

15 üyeli Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 6 üyesi bu karara şerh koymuştur. 3 üye davacının temyiz isteminin incelenmeksizin reddi gerektiği gerekçesiyle karara şerh koymuştur. 3 Danıştay üyesi ise yönetmelik değişikliği yapılarak yönetmelik maddesi yürürlükten kaldırıldığı için adalet ilkesi gereğince davacı öğrenci lehine karar veren Danıştay 8. Dairesi kararı doğrultusunda dosyanın sonuçlandırılması gerektiğini vurgulamıştır.

Özetle, 8 yılın sonunda, yönetmelik değişikliği yapılarak kısıtlayıcı hüküm yürürlükten kaldırılmış ve yapılan yargılamada öğrenci beraat etmiş olmasına rağmen, nihayetinde öğrenci PMYO'dan çıkarılmakla kalmıştır.

İşte 25 Nisan 2018 tarihinde, Danıştay'ın internet sitesinde yayımlanan karar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber