4/B'linin Ana Sözleşmesinde Üç Düzenleme

Tüm kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan 4/B'li personelin 657'si "7/15754 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı"dır. Söz konusu bu Bakanlar Kurulu Kararında 12 Mayıs 2007 itibariyle 3 değişiklik yapılmıştır. İlk değişiklik geçici görev yolluğuna, ikinci değişiklik sağlık iznine, üçüncü değişiklik ise doğum izni kullandıktan sonra yeniden kamuya dönmeye ilişkindir. Detaylar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Mayıs 2007 00:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GEÇİCİ GÖREV YOLLUĞU DIŞINDA HARCIRAH VERİLMEYECEK

Esasların 4. maddesinde "Görev yeri dışında geçici olarak gönderilenlerin gündelik ve yol giderleri, 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerinde saptanan süreyi ve 1 inci derece Devlet Memurlarına ödenen harcırah miktarını açmamak üzere sözleşmelerde belirtilir." hükmü yer almaktaydı. Bu maddeye bir cümle eklenmiştir. Eklenen cümle şu şekildedir: "Sözleşmeli personele geçici görev yolluğu dışında harcırah ödenemez."

Bu düzenlemeye göre 4/B'li personele sadece geçici görev yolluğu ödenecektir. Geçici görev yolluğuna dair soru ve cevaplar için tıklayınız.

SAĞLIK İZNİ

Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan ve doğrudan radyasyona maruz kalan sözleşmeli personele sağlık izni verilmemekteydi. Yapılan düzenleme ile bu sözleşmeli personele ilgili mevzuatı uyarınca ücretli sağlık izni verilmesi hükme bağlanmıştır. Bu konudaki mevzuat için tıklayınız.

DOĞUM İZNİ SONRASI DÖNÜŞ

Doğum yapan personelin, doğum sonrasında göreve dönüşleri düzenlenmiştir. Ancak madde metni, "yeniden işe alınabilir" gibi idarenin takdir hakkı bulunan tümceyi kullanmış olduğundan personelin doğum sonrasında yeniden işe dönebileceği kesin bir husus değildir. Bu konudaki düzenleme ek madde ile yapılmıştır. Ek madde şu şekildedir:

"Doğum sebebiyle hizmet sözleşmesi feshedilen sözleşmeli personel, ayrıldıkları kurumlarında yeniden işe alınabilir. Ancak yeniden işe alınacak sözleşmeli personelin;
a) Sözleşmesinin fesih tarihi itibarıyla iş sonu tazminatını almamış bulunması,
b) Doğum izninin bitimini müteakip en geç bir yıl içinde tekrar işe alınmak için ayrıldığı kurumuna yazılı talepte bulunması,
c) Ayrıldığı kurumunda aynı unvanlı münhal pozisyonunun bulunması,
gerekmektedir.
İşe alınma talepleri, ilgili kurumlarca otuz gün içinde değerlendirilir ve gerekli şartları taşıyanlar yeniden işe alınabilirler. Sağlık Bakanlığınca, 181 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncü maddesine göre sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfındaki unvanlarda istihdam edilmek üzere yeniden işe alınacak personelle yapılacak sözleşme eski sözleşmenin devamı niteliğindedir.
Bu madde hükmüne göre tekrar işe alınma talebinde bulunanlardan, aynı unvanlı pozisyon için müracaat edenler arasında tarih itibarıyla önce müracaat edenin talebi öncelikle değerlendirilir. Aynı tarihte müracaat edenler arasında ise, aynı unvanlı pozisyon için müracaat edenlerin sayısının, münhal pozisyon sayısından fazla olması hâlinde; öncelik merkezi sınav sonucuna göre işe alınanlardan puanı yüksek olana, merkezi sınav sonucuna göre işe alınanın bulunmaması hâlinde ise sınavsız istihdam edilenlerden hizmet süresi fazla olana verilir.
Bu Esaslar çerçevesinde sözleşmeli personel olarak çalışılmış olması, yeniden istihdam edilebilme açısından kazanılmış hak teşkil etmez."

Daha önce doğum iznine ayrılanların durumu

Bu konuda geçici madde ile bir düzenleme yapılmıştır. Geçici madde şu şekildedir: "Bu Esasların yürürlüğe girdiği tarihten önce doğum sebebiyle sözleşmesi feshedilenler; ayrıldıkları kurumlarında aynı unvanlı münhal pozisyon bulunması ve kurumun isteği hâlinde, öncelikle ayrıldığı görev yerinde, mezkur görev yerinde aynı unvanlı münhal pozisyon bulunmaması hâlinde ise ilgili kurumca diğer birimlerindeki aynı unvanlı münhal pozisyonda istihdam edilmek üzere, bu değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç otuz gün içinde ayrıldıkları kurumlara yazılı müracaatta bulunmaları kaydıyla bir defaya mahsus olmak üzere işe alınabilirler. Bu madde hükümlerine göre öncelikli olarak işe almada ek 1 inci madde hükümleri uygulanır."

MEMURLAR.NET'İN DİĞER AÇIKLAMALARI

Ne yazıkki yapılan düzenlemeler 4/B'linin yaşamış olduğu sorunlara çözüm getirmekten uzaktır.

1- Askerlik dönüşü sonrasında ne olacağı konusunda düzenleme yapılmamıştır. Bu konuda daha önce Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünce, düzenleme yapılacağı şeklinde kamuoyuna açıklama yapılmış olmasına rağmen, 12 Myıs 2007 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararında bu konuya yer verilmemiştir.

2- Nakil hakkı hala kısıtlıdır: 2 milyon kamu personeli nakil hakkına sahip iken, uygulama farklılıkları olmakla birlikte, 4/B'li personelin nakil hakkı konusunda hiçbir iyileştirici adım atılmamıştır. En azından eş durumu için olumlu bir düzenleme yapılabilirdi, bu dahi, yapılamamıştır.

3- Becayiş hakkı da yok: Nakil hakkının olmadığı bir ortamda en azından becayiş konusunda bir düzenleme yapılabilirdi. Bu yöndeki bir düzenleme bile bu statüdeki personele nefes aldıracaktı. Ancak bu konuya dair de bir düzenleme yapılmamıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber