50/d'li ÖYP'liler, Güvenlik soruşturması sonucuna göre yeniden atanabilecek !

Olağanüstü Hal KHK'sı ile bir yılı aşkın süredir güvenceleri ellerinden alınan ÖYP Araştırma Görevlilerinin mağduriyetleri yeniden yapılan yasal düzenleme ile giderildi. İşte detaylar...

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 23 Mayıs 2018 14:20, Son Güncelleme : 23 Mayıs 2018 00:23
50/d'li ÖYP'liler, Güvenlik soruşturması sonucuna göre yeniden atanabilecek !

Bilindiği üzere, 01 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa eklenen ek 30 uncu madde ile Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı kapsamında atanan araştırma görevlilerinin statüleri aynı kanunun 50/d statüsüne dönüştürülmüş oldu.

Oldukça tepkilere sebep olan bu konu birçok mağduriyetler yarattı. Doktorası bittikten sonra ilişiği kesilenler ya da üniversiteleri tarafından yeniden 33/a statüsüne atanamayanların kadroları bir günde ellerinden alınmış oldu.

Ancak, yanlış hesaptan biraz geç de olsa dönüldü ve TBMM'de torba yasaya eklenen geçici bir madde ile kişilere yeniden kadro güvencelerini almanın önü açıldı.

Bu kapsamda; 18 Mayıs 2018 tarihli ve 30425 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7143 sayılı "Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un 15 inci maddesi ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa eklenen geçici 78 nci maddede; "Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı kapsamında 33 üncü maddenin (a) fıkrası uyarınca araştırma görevlisi kadrosuna atanmış olup statüleri 50 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde belirtilen statüye dönüştürülmüş sayılan ve ek 30 uncu madde uyarınca 33 üncü maddenin (a) fıkrasına göre yeniden ataması yapılmayanlardan bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte;

a) Başarısızlık ile Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı kapsamında süresi içinde lisansüstü eğitimlerini tamamlayamama veya terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olmaları nedeniyle araştırma görevlisi kadrosuyla ilişiği kesilenler hariç olmak üzere, Devlet yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı kadrolarında bulunmayan ancak doktora veya sanatta yeterlik eğitimini tamamlayanlar bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içerisinde,

b) Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı kapsamında lisansüstü eğitimine devam eden araştırma görevlilerinin maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içerisinde, kadrosunun bulunduğu yükseköğretim kurumuna müracaat etmeleri halinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen genel şartları taşımaları kaydıyla ilgili üniversite tarafından 33 üncü maddenin (a) fıkrası kapsamında yeniden atamaları yapılır. Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı kapsamında eğitimlerini tamamlayan araştırma görevlileri ihtiyaç halinde başka üniversitelerde de görevlendirilir. Görevlendirmeden itibaren üç ay içerisinde görevine başlamayanlar müstafi sayılır." hükmü eklenmiştir.

Eklenen bu hüküm çerçevesinde;

1- Başarısızlık, lisansüstü eğitimi süresinde tamamlayamayanlar ile FETÖ/PDY irtibatı sebebiyle ilişiği kesilenler hariç olmak üzere, doktorasını tamamlayarak ilişiği kesilenler ile halihazırda 50-d statüsünde lisansüstü eğitimlerine devam edenler bu haktan yararlanabilecekler.

2- Kanunun yürürlüğe girdiği 18 Mayıs 2018 tarihinden itibaren ilişiği kesilenlerde dahil olmak üzere ÖYP'liler kadrolarının bulunduğu yükseköğretim kurumlarına yazılı müracaatlarını yapacaklar.

3- Müracaatta bulunan kişiler öncelikle üniversiteleri tarafından ikamet ettikleri illere yapılacak talepler sonucunda güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasına tabi tutulacaktır.

4- İlgili emniyet birimlerinden gelecek sonuçlara göre durumları uygun görülenler üniversiteler tarafından 2547 sayılı Kanunun 33/a statüsüne göre atamaları yeniden yapılacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber