Doğum saat 22:00'de olursa, Babalık izni ne zaman başlar

Devlet Personel Başkanlığı görüşüne göre, doğum olayı mesaiden sonra da olsa babalık izni doğumun olayının olduğu gün başlatılmaktadır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 01 Haziran 2018 15:05, Son Güncelleme : 01 Haziran 2018 13:00
Doğum saat 22:00'de olursa, Babalık izni ne zaman başlar

SORU: Merhabalar.
Ben babalık izinime ayrıldım. Bebek bu ayın 17sinde saat 22:00 de dünyaya geldi. Dolayısıyla ben ayın 17sinde tam gün çalıştım. Mesai sonrası saat 20:00de eşimi hastaneye götürdüm ve 22:00 da bebek dünyaya geldi. Babalık izinimi bizim idare 17sinde yani tam gün çalıştığım günden başlattı.
Babalık izinimi tam gün çalışmış olmama rağmen 17sinde başlatabilirler mi? Yoksa atın 18inden mi başlatılmalı babalık izini?
Şimdiden teşekkürler.
Hayırlı işler dilerim.

CEVAP: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun "Mazeret İzni" başlıklı 104. maddesinin (B) bendi aşağıdaki şekildedir.
"B) Memura, eşinin doğum yapması halinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir."
Gerek 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda gerekse Kamu Personel Tebliğlerinde babalık izninin başlangıç tarihi ile ilgili bir düzenleme bulunmamaktadır.

Konu hakkında Devlet Personel Başkanlığı 18/05/2011 tarihli ve 9645 sayılı görüşünde babalık izninin başlangıcında doğumun meydana geldiği günün esas alınması gerektiği yönünde görüş bildirmiştir. Bu durumda idarenin yaptığı işlemde herhangi bir yanlışlık bulunmamaktadır.

Ancak, yine de konuyu Kamu Denetçiliği Kurumuna taşıyarak emsal bir karar çıkmasına aracılık edebilirsiniz. Bunun için önce idarenize başvurmanız ve babalık izin sürenizin bir gün sonra başaltılmasının talep etmeniz daha sonra da red cevabı almanız halinde durumu Kamu denetçiliği Kurumuna taşımanız gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber