OHAL gerekçe gösterilerek aylıksız izin talebi reddedilebilir mi?

Kamu Denetçiliği Kurumu, OHAL'in gerekçe gösterilerek aylıksız izin verilmemesi yönündeki uygulamanın hukuka ve hakkaniyete uygun olmadığına karar verdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 24 Mayıs 2018 09:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
OHAL gerekçe gösterilerek aylıksız izin talebi reddedilebilir mi?

Emniyet Genel Müdürlüğünde yaşanan olayda, bir polis memuru, 09/01/2018 tarihinde, idaresine müracaatla Avukatlık Stajını yapabilmek amacıyla 1 yıl süreliğine ücretsiz izin talebinde bulunmuş ancak bu talebi reddedilmiştir.

Emniyet Genel Müdürlüğü, aylıksız iznin verilmemesine gerekçe olarak, ülke genelinde uygulanmakta olan OHAL'i belrtmiştir.

Öyleki, Ankara Valiliği, bir birimine yazdığı resmi yazıda, aylıksız izin taleplerinin Olağanüstü Hal süresince değerlendirmeye dahi alınmaması gerektiğini dahi belirmemiştir.

Kamu Denetçiliği Kurumu yaptığı incelemede uygulamanın hukuka ve hakkaniyete uygun olmadığına karar verdi.

Karar gerekçesinde şöyle denildi:

"Tüm bu açıklamalar bir bütün olarak değerlendirildiğinde? 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108 inci maddesindeki "Ancak, sıkıyönetim, olağanüstü hal veya genel hayata müessir afet hali ilan edilen bölgelere 72 nci madde gereğince belli bir süre görev yapmak üzere zorunlu olarak sürekli görevle atananlar hakkında bu bölgelerdeki görev süreleri içinde bu fıkra hükmü uygulanmaz." şeklindeki düzenlemenin, ülke genelinde olağanüstü hal ilan edilmesi durumunu kapsamadığı, gerek 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile gerekse de Olağanüstü Hal süresi içerisinde çıkarılan diğer Kanun Hükmünde Kararnamelerde ve 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanununda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108 inci maddesine göre kullanılacak izinlerle ilgili herhangi bir yasaklayıcı hüküm bulunmadığı kaldı ki 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "olağanüstü hallerde çekilme usulü" başlıklı 96 ncı maddesindeki "Devlet memurlarının, yerine atanacaklar gelip işe başlamadıkça görevlerini bırakamayacakları" şeklindeki düzenlemenin dahi 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yapılan düzenleme doğrultusunda idareye takdir yetkisi tanınmak suretiyle esnetildiği, bu bağlamda avukatlık stajı yapmak isteyen başvuranın aylıksız izin talebinin sırf olağanüstü hal ilanı gerekçe gösterilmek suretiyle reddedilmesine yönelik işlemin hukuka ve hakkaniyete uygun olmadığı değerlendirilmiştir."

KDK'nın bu kararı tavsiye niteliğinde. Emniyetin 30 gün içinde bir karar vermesi gerekiyor. Emniyet eğer olumsuz görüş verirse, kişi idari yargıda dava açacak.

Kararın tam metni için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber