Bir yıldan az sürelere ait emekli ikramiyesi için örnek dava dilekçesi

Bir yıldan az sürelere ait emekli ikramiyesi için örnek dava dilekçesi

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 07 Haziran 2018 14:16, Son Güncelleme : 31 Mayıs 2018 15:19
Bir yıldan az sürelere ait emekli ikramiyesi için örnek dava dilekçesi

Memurlar.net sitesinde, 26 Şubat 2018 tarihinde, 1 yıldan az sürelere emekli ikramiyesi verilmesi için SGK'ya hitaplı başvuru dilekçesi yayınlanmıştı. Tıklayınız.

Başvuruları olumsuz sonuçlanan veya 60 gün içinde cevap verilmeyerek zımnen reddedilenler için örnek dava dilekçesi yayımlıyoruz.

.......... İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINA

Davacı : ...............................

T.C.Kimlik No. : ...............................

Adres : .............................................................

Davalı : Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı

Adresi : Mithatpaşa Caddesi No. 7 Sıhhiye-ANKARA

Dava Konusu: ............ yıl ........ ay, ...... gün üzerinden emekli olmam ve bu süre üzerinden emekli aylığı bağlanmasına rağmen, sadece ........ yıl üzerinden emeklilik ikramiyesinin ödenmesi, kalan diğer sürelerime emeklilik ikramiyesi ödenmemesi yönünde Sosyal Güvenlik Kurumunun yaptığı işlemin iptali ile bu işlemden dolayı maddi kayıplarımın değer kaybı hesaplanarak ödenmesi.

Bildirim Tarihi : Bu konu hakkında ................... Tarihli dilekçemle ................... Tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuruda bulundum, ancak bugüne kadar olumlu veya olumsuz herhangi bir cevap verilmemiştir.

Dava Konusu İşlemlerin Dayanakları: .................. yılında çalışmış olduğu ..................... Kurumundan kendi isteğimle emekliye ayrıldım. Ayrıldığım tarihte Sosyal Güvenlik Kurumu ...... yıl, ...... ay, ........ gün üzerinden emekli aylığımı bağladı ve ...... yıl üzerinden emeklilik ikramiyemi ödedi. Ancak, kalan küsuratlı hizmet sürelerime karşılık bir ödeme yapılmadı.

............ tarihli dilekçemle ................. tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuruda bulunmama rağmen,1 yıldan az sürelerime ikramiye ödenmesi yönünden olumlu veya olumsuz bir cevap da verilmedi.

Küsuratlı hizmet sürelerime emeklilik ikramiyesi verilmemesi hukuka uygun olmamaktadır. Şöyle ki, sosyal güvenlik hakkı Anayasamızda " Herkes sosyal güvenlik hakkına sahiptir.." hükmü ile aktif çalışmaları sona eren kişilerin emeklilik statülerinde de sosyal güvenlik haklarının korunması gerektiğini belirlemiştir.

Esasen, görev yapıldığı süre içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna da 1 yıldan az süreler için prim ödemesi de yapılmıştır. Nasıl ki, prim ödemesi yapılan tüm hizmet süreleri esas alınarak emekli aylık tutarı hesaplanıyorsa, aynı şekilde tüm hizmet süreleri esas alınarak emekli ikramiye tutarının da hesaplanması gerekir.

Nitekim emekli ikramiyesinde 30 yıl sınırını kaldıran Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararı 25/12/2014 tarihli ve E.2013/111, K. 2014/195 sayılı kararı 7/01/2015 tarihli ve 29229 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Bu kararda da bahsedildiği üzere çalışmış olduğum ve primleri yatırılmış olan 1 yıldan az sürelere emeklilik ikramiyesi ödenmemesi adalet ve hakkaniyete uygun olmadığından sosyal güvenlik hakkına ve hukuk devleti ilkesine de aykırılık oluşturmaktadır.

Ayrıca, Anayasa Mahkemesinin 02/08/2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 25/07/2017 tarihli ve 2014/7621 sayılı kararı ile de daha önce ödenmeyen ikramiye tutarlarının değer kaybı üzerinden ödenmesi kararı da bulunmaktadır.

Sonuç ve Talep:

1- Yukarıda açıklanan nedenler, Anayasa Mahkemesinin iptal kararları da dikkate alınarak çalışmış olduğum halde .................. tarihinde ............... süreme karşılık emeklilik ikramiyesi ödenmemesi yönünde yapılan Sosyal Güvenlik Kurumu işleminin iptaline,

2- Dava konusu işlemden kaynaklanan maddi zararlarımın değer kaybı esas alınarak ödeme yapılmasına,

3- Yargılama giderlerinin davalı idarece karşılanmasına,

Karar verilmesini,

Saygılarımla arz ederim.

..../..../2018

İmza

EKLER:

1- Sosyal Güvenlik Kurumu işlemi

2- Yapılan müracaatıma ait dilekçem.

3- Anayasa Mahkemesi Kararları

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber