Ücretli öğretmenin, prim ödeme gün sayısı nasıl hesaplanır?

Ek ders karşılığı eğitim kurumlarında görevlendirilecek öğretmenlerin sigorta prim ödeme gün sayısının hesaplanmasının nasıl yapılacağı Milli Eğitim Bakanlığının başvurusu üzerine Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmiştir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 18 Haziran 2018 10:44, Son Güncelleme : 18 Haziran 2018 11:42
Ücretli öğretmenin, prim ödeme gün sayısı nasıl hesaplanır?

Ek ders ücreti karşılığında çalışanların prim ödeme gün sayısı nasıl belirlenecek?

Bu konu, uzman ve usta öğreticiler için 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı öncesi ve sonrasına göre değişmektedir.

2008 yılı öncesinde prim ödeme gün sayısı, bir takvim ayındaki ek ders saati sayısının, bir günlük çalışma süresi olan 7,5 saate bölünmesiyle elde edilmekteydi. MEB'in 2001 tarihli yazısı için tıklayınız.

Ancak bu uygulama, 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanun'la değiştirilmiştir. 5510 sayılı Kanunun 80. maddesinin 1/j bendi şu şekildedir:

"Milli Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında ilgili mevzuatı çerçevesinde uzman ve usta öğretici olarak çalıştırılanların prim ödeme gün sayısı 30 günü aşmamak kaydıyla, bir takvim ayı içerisinde hak kazandıkları brüt ek ders ücreti toplam tutarının, prime esas günlük kazanç alt sınırına bölünmesi sonucu bulunur. Bu şekilde yapılacak hesaplamalarda tam sayıdan sonraki küsuratlar dikkate alınmaz."

Kanunda, Milli Eğitim Bakanlığında çalışan uzman ve usta öğreticiler için farklı bir düzenleme yapılmıştır. Bu nedenle de, 2008 yılı sonrası uygulamasında, uzman ve usta öğreticilerin prim ödeme gün sayısı; brüt ek ders ücreti toplam tutarının, prime esas günlük kazanç alt sınırına bölünmesiyle bulunacaktır. MEB'in 2009 tarihli görüş yazısı için tıklayınız.

Diğer taraftan uygulamada hala sorunlar çıkması üzerine, MEB 2010 yılında Maliye'den bir görüş yazısı daha almıştır. Maliye bu yeni görüş yazısında da 2009 yılındaki görüşlerini tekrarlamış ve farklılığın, 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanundan kaynaklandığını belirtmiştir. 2010 tarihli görüş yazısı için tıklayınız.

Özetle, uzman ve usta öğretici öğretmenin prim ödeme gün sayısı,

- 2008 öncesinde bir takvim ayındaki ek ders saati sayısının, bir günlük çalışma süresi olan 7,5 saate bölünmesiyle

- 2008 sonrasında ise brüt ek ders ücreti toplam tutarının, prime esas günlük kazanç alt sınırına bölünmesiyle

bulunacaktır.

Diğer taraftan yukarıdaki değerlendirme uzman ve usta öğretici öğretmenler içindir. Uzman ve usta öğretici statüsünde olmayan ücretli öğretmenler, 5510 sayılı Kanunun 80. maddesinin 1/j bendinde sayılmamıştır. Bu nedenle, Uzman ve usta öğretici statüsünde olmayan ve ek ders karşılığı statüsünde çalışan öğretmenlerin prim ödeme gün sayısının, 2010 görüş yazısında belirtildiği üzere, bir takvim ayındaki ek ders saati sayısının, bir günlük çalışma süresi olan 7,5 saate bölünmesiyle belirlenmesi gerekmektedir. Zaten Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararının 9. maddesinde de, ders ücreti karşılığında görevlendirilenler ile uzman ve usta öğreticiler farklı maddelerde ele alınmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber