Otel kayıtlarından dolayı güvenlik soruşturması olumsuz çıkabilir mi?

Otel kayıtlarının emniyet ve jandarma sisteminde tutulmasından dolayı, buradaki verilerden hareketle, güvenlik soruşturmasının olumsuz çıkması mümkündür

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 05 Temmuz 2018 14:03, Son Güncelleme : 03 Temmuz 2018 13:19
Otel kayıtlarından dolayı güvenlik soruşturması olumsuz çıkabilir mi?

2016 yılında, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 48. maddesine eklenen hükümle, "Güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olmak." şartı, memur olma şartları arasına alınmıştır.

Bu düzenlemeden sonra tüm memurlar için güvenlik soruşturması zorunluluğu getirilmiştir.

Yönetmeliğe göre, güvenlik soruşturmalarında bakılan kayıtlardan birisi de, "Şeref ve haysiyetini ihlal edecek ve görevine yansıyacak şekilde kumara, uyuşturucuya, içkiye, paraya ve aşırı bir şekilde menfaatine düşkün olup olmadığı, ahlak ve adaba aykırı davranıp davranmadığı"dır. Özellikle askeri, istihbarat ve güvenlik personeli alımında karşı cinse olan zaaf önem verilen bir konudur.

Güvenlik soruşturması yönetmeliğinde yer alan bu düzenleme genel olarak askeri, istihbarat ve güvenlik personeli ile üst düzey bürokrasi için getirilmişti. Ancak 2016 yılındaki düzenleme sonrasında bu düzenleme herkesi kapsar hale gelmiştir.

Diğer taraftan, otel kayıtları, her gece otomatik olarak emniyet ve jandarmaya açılmaktadır. Bu sayede otel odalarında kimlerle kalındığı gibi bilgiler arşivlenmekte, bu arşiv bilgileri sayesinde kimlerle otelde kalındığı bilgisi, güvenlik soruşturmasının olumlu veya olumsuz çıkmasına karar verecek idarelere bir veri olarak sunulmaktadır.

Özetleyecek olursak, otel kayıtları bilgisi güvenlik soruşturmasının olumsuz çıkmasına neden olabilir, böyle bir durumda kişilerin, güvenlik soruşturmasının olumsuz çıktığının kendilerine tebliğ edildiği tarihten itibaren 60 gün içinde yürütmeyi durdurma istemli olarak idare mahkemesinde dava açmaları gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber