Bank Asya hissedarlarının FETÖ davası başladı

Bank Asya'nın ticari ve idari karar alma, yonetim kurulunu belirleme, oy ve itiraz hakkına sahip A grubu hissedarı 62 sanığın yargılanmasına başlandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Haziran 2018 16:03, Son Güncelleme : 26 Haziran 2018 16:07
Bank Asya hissedarlarının FETÖ davası başladı

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) finans ayağı kapsamında, Bank Asya'nın ticari ve idari karar alma, yonetim kurulunu belirleme, oy ve itiraz hakkına sahip A grubu hissedarı 24'ü tutuklu 3'ü firari 62 sanığın, ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan yargılandığı davanın ilk duruşması görülüyor.

İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Alibey Spor Salonu'ndaki duruşmaya 24'ü tutuklu 46 sanık ile avukatları katıldı.

Duruşmada, sanıkların kimlik tespitinin ardından savunmaların alınmasına geçildi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) talimatlarını yerine getirmeyen, bankanın faaliyetlerini kamu yararından cıkararak belli amaclara yonelik kullanmaya sebebiyet veren, bankanın mali yapısının bozulmasına neden olan yonetimi secen ve bu sekilde bankanın FETÖ ile baglantılı hale gelmesine sebebiyet veren banka yonetimini belirleyen A grubu hissedarlara yonelik sorusturmanın tamamlandığı, diğer şüpheliler yönünden ise devam ettiği belirtiliyor.

Asya Finans Kurumu Anonim Sirketi'nin 15 Aralık 2005'te A ve B grubu paylara bolunmek suretiyle sermaye artırımına gittigi, A grubu pay sahiplerinin bankanın imtiyazlı ortaklık grubunda yer aldığı, B grubu pay sahiplerinin ise imtiyazsız banka ortagı olduğu anlatılan iddianamede, 17-25 Aralık 2013 sureci sonrasındaki faaliyetleri izlenen FETO/PDY silahlı terör örgütünün Kaynak Holding AS, Koza-Ipek ve en buyuk finans kurulusu Asya Katılım Bankası AS ile alakalı ticari faaliyetleri, sorunlu-muvazaalı kredileri, calısan ust duzey personel ve yoneticilerinin eylemlerine yonelik sorusturmaların başlatıldığı kaydediliyor.

FETÖ'nün Ocak 2014 Banka talimatı

İddianamede, 15 Ocak 2014'te ulusal medyada, 14 Ocak 2014'te ise video paylasım sitesi Youtube'da yayımlanan FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'e ait 25 Aralık 2013 tarihli telefon konusmasında, mezkur sahısla konusan kisinin bankanın likidite durumuna iliskin bilgi verdigi ve cemaat icerisindeki kisilerle bunların cevrelerinin bankaya yonlendirilmesi noktasında mezkur sahıstan onay aldıgı ve mezkur sahsın da bu talebe onay verdigi anlatılıyor.

FETÖ elebaşı Gülen'e ait oldugu iddia edilen bu konusmanın icerigi ile bankadan mevduat cıkısının yogun bir sekilde yasandıgı Aralık 2013-Haziran 2014 arasındaki doneme iliskin yapılan incelemelere göre, olagan bankacılık faaliyetleriyle bagdasmayacak sekilde bankaya mevduat yonlendirilmesi yapıldıgı belirtilen iddianamede, ''1 Aralık 2013-30 Haziran 2014 tarihlerindeki donemde banka nezdinde 334 bin 123 hesap acılmıstır. Hesap acılısları 6 Ocak 2014 tarihinden itibaren artıs gostermis olup en fazla hesap acılısı 30 Ocak 2014 tarihinde 6 bin 69 adet olarak gerceklesmistir. Ulkemizde yasanan 2000 ve 2001 yılı bankacılık krizleri sonrasındaki surecte, hem sektor genelinde hem de bankanın mevduat kaleminde bu denli buyuk bir mevduat cıkısı yasanmamısken, acılan hesap sayısındaki artısın bir yonlendirmenin neticesi oldugu kanaatine varılmıstır.'' deniliyor.

İddianamede, dönemin Banka Genel Muduru Ahmet Beyaz'dan Yonetim Kurulu Baskanı Erhan Birgili ile Yonetim Kurulu Uyeleri Ercument Güler, Zafer Ertan, Mehmet Uruç, Recep Koçak, Mehmet Gözütok ve Ali Celik'e 6 Ocak 2014'te iletilen, banka calısanı G.Y.'nin Ahmet Beyaz'a gonderdigi "Affınıza Mahcuben!" konulu elektronik posta mesajın içeriği yer alıyor.

Mesaj iceriginde, "Bizim iklimimizden bir abim, bankamız icin seferberlik ilan ettik. Aynen 2001'de oldugu gibi, neyimiz varsa namusumuz bildigimiz bankamız icin yarından tezi yok getirecegiz. Arkadaslar, evini arabasını satacak, gerekirse baska bankadan kredi cekecek bankamıza mevduat koyacagız..." ifadelerinin yer aldığı belirtilen iddianamede, şunlar kaydediliyor:

''Bankada mevduat hesabı acılıslarının 6 Ocak 2014'ten sonra artıs gosterdigi yonundeki tespit ve söz konusu e-posta birlikte degerlendirildiginde bankaya mutat olmayan yollarla mevduat girisinin 6 Ocak 2014'te basladıgı anlasılmaktadır. Nitekim, BDDK raporlamalarında 2013 Aralık ayından 6 Ocak 2014 tarihine kadar mevduatı surekli gerileyen bankanın mevduatı bu tarihten sonra gunluk bazda artıs gostermeye baslamıstır. 2013 Aralık-6 Ocak 2014 doneminde banka mevduatı 1 milyon 684 bin 368 bin TL azalırken, 6 Ocak 2014-10 Ocak 2014 doneminde 227 bin 240 bin TL tutarında artmıstır."

İddianamede, tüm sanıkların ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

Mustafa Hatipoğlu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber