İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Sigortalı süreler, 2008 sonrası işe başlayan memurun derece ve kademesini değiştirir mi?

2008 sonrası ilk defa memur olan ve teknik hizmetler sınıfında çalışan, 2008 öncesi SSK'lı olarak teknik hizmetlerde işçi olarak çalışan ve bu çalışmasını belgelendiren memurun derece-kademesi değişir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 03 Ağustos 2018 11:05, Son Güncelleme : 02 Ağustos 2018 11:04
Sigortalı süreler, 2008 sonrası işe başlayan memurun derece ve kademesini değiştirir mi?

2008 sonrası ilk defa memur olan ve teknik hizmetler sınıfında çalışan, 2008 öncesi SSK'lı olarak teknik hizmetlerde işçi olarak çalışan ve bu çalışmasını belgelendiren memurun derece-kademesi değişir mi?

Kısa net ifadelerle konuyu değerlendirmemiz

2008 yılı Ekim ayından sonra ilk defa memur olanlar sosyal güvenlik işlemlerinde 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamındadırlar.

5510 sayılı Kanunda, 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununda olduğu gibi emekli keseneğine esas aylık tabiri bulunmaz.

5510 sayılı Kanunda Sosyal Güvenlik Kurumu prim kesintilerinde memurun almakta olduğu görev aylığı esas alınır ve prime esas kazançlar esas alınarak kesinti yapılır. Memurun hem memurluk süresi hem işçilik veya esnaflık süresi olsun bir intibak işlemi yapılarak kesintiler belirlenmez.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde 36 hükmünde memurların kazanılmış hak aylık derecelerini belirleyen hükümler bulunur. Bu hükümler arasında memurluk haricinde meslekleri üzerine çalışılan süreler de bulunur. Bu hükümlerden bazıları şöyledir;

"Teknik hizmetler sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel müesseselerde ifa edenlerle memuriyetten ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memuriyete girmek isteyenlerin teknik hizmetlerde geçen süresinden bu kanun ve bu kanunun 87 nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen sürenin tamamı ve geri kalan sürenin 3/4 ü toplamı memuriyette geçmiş sayılarak bu süreler her yılı bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir."

"Sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel kurumlarda yapanlarla, memurluktan ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memurluğa girmek isteyenlerin sağlık hizmetlerinde geçen süresinden, bu kanun ve bu kanunun 87 nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen süreleri ile 196 ncı maddede belirtilen şekilde tespit edilecek mahrumiyet bölgelerinde en az 3 yıl çalışanların veya çalışacak olanların sürelerinin tamamı ve geri kalan sürelerinin 3/4 ü toplamı memurlukta geçmiş sayılarak bu sürelerin her yılı için bir kademe ilerlemesi ve her üç yılı için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir."

"Avukatlık hizmetleri sınıfına girenlerin memuriyete girmeden önce veya memurluktan ayrılarak (...)(1) avukatlıkla geçirdikleri sürelerin 3/4 ü memuriyette geçmiş sayılarak, bu sürelerin her yılı bir kademe ilerlemesine ve her üç yılı bir derece yükselmesine esas olacak şekilde değerlendirilir."

"Basın Kartları Yönetmeliğine göre, basın kartına sahip olmak suretiyle gazetecilik yaparak memurluğa girenlerin; meslekleriyle ilgili görevlerde istihdam edilmeleri şartiyle, fiilen gazetecilik yaparak geçirdikleri sürenin 3/4 ü fiilen memuriyette geçmiş sayılarak, bu sürenin her yılı bir kademe ilerlemesi ve her üç yılı bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir."

"Özel okullarda öğretmenlik veya yöneticilik yaptıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı emrinde memuriyet kabul edenlerin özel okullarda geçen hizmet sürelerinin 2/3 ünün her yılı bir kademe ilerlemesine ve her üç yılı bir derece yükselmesine esas olacak şekilde değerlendirilir.

Yukarıdaki fıkralara göre, değerlendirilecek hizmet süresinden sadece özel sektörde geçen süre 12 yılı geçemez."

657 sayılı Kanundaki bu hükümler hem eski memurlar için hem de yeni memurlar için halen uygulanmaktadır. Yeni memurlar hakkında uygulanan bu hükümler memurun almakta olduğu görev aylığını belirler, görev aylığını belirleyeceğinden dolayı da görev aylığını artırmaya katkı sağlar ve Sosyal Güvenlik Kurumu prim kesintilerini belirlemede kullanılan prime esas kazanç tutarını da artırabilir.

Sonuç değerlendirmemiz olarak;

5510 sayılı Kanuna tabi memurun sigortalı veya esnaflık sürelerinin en fazla 12 yılı, bitirmiş oldukları meslekleri ile ilgili bir çalışma ise ve bu çalışmaları belgelendirilmiş ve de bu mesleklerini icra eden sınıflarda (yukarıda yer verildi) görev yapıyorlar ise yeni memurun derece ve kademesini yükselteceğini değerlendirmekteyiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber