İstifa etmiş sayılan memur, emeklilik hakkını kazandığında, emekli maaşı veya ikramiyesi alabilir mi?

Emeklilik hakki elde etmiş olan bir öğretmen, ücretsiz izinden vaktinde dönmediği için müstafi sayılırsa emekli maaşı ve ikramiyesi alabilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 08 Ağustos 2018 14:05, Son Güncelleme : 06 Ağustos 2018 12:42
İstifa etmiş sayılan memur, emeklilik hakkını kazandığında, emekli maaşı veya ikramiyesi alabilir mi?

Ücretsiz izin sonunda işine başlamayan öğretmenin sosyal güvenlik hakları nasıl olur? Sorunuz özelinde konuyu değerlendirmekteyiz.

Bugün için emeklilik hakkını elde etmiş olan memur 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine bağlı olur.

5434 kurallarına göre; emeklilik kadın memur ise 20, erkek memur ise 25 hizmet süresi + Yaş grubunun tamamlanması ile mümkün olur.

İstifa, müstafi sayılma, görevden atılma, tutukluluk, hüküm giyme, kendi isteğiyle emekli olma vb. gibi durumlarda şayet memur hem hizmet süresini hem de yaş grubunu tamamlamışsa emekli olmasına engel olacak bir durum bulunmaz.

Ancak, sitemizde emekli ikramiyesi konusunda yaptığımız değerlendirmelerde de açıkladığımız hususlardan birisi olarak; şayet emeklilik sadece memurluk hizmet süresi üzerinden olursa herhangi bir şart aranmadan hem emekli aylığı hem de emekli ikramiyesi ödemesi yapılır.

Karma hizmetler üzerinden emeklilik gerçekleştiğinde emekli ikramiyesi bakımından 1475 sayılı İş Kanunu Madde 14 hükümleri uygulanır:

Emeklilik, memurluk süresi ile beraber esnaflık, işçilik gibi karma hizmetler üzerinden yapılırsa, istifa, müstafi sayılma, görevden atılma, tutukluluk, hüküm giyme, kendi isteğiyle emekli olma vb. gibi durumlarda emekli aylığı bağlanır, ANCAK, emekli ikramiyesi ödenmesinde görevden atılma, göreve son verme, hüküm giyme, tutuklanma gibi hallerde emekli ikramiyesi ödemesi yapılmaz.

Karma hizmetler üzerinden emekli aylığı bağlandığında İstifa veya müstafi sayılma veya kendi isteğiyle emekli olma halinde 1475 sayılı İş Kanunu hükümleri uygulanır.

Bu konularda değerlendirmelerimiz sitemizde mevcut olup ziyaret edilebilir.

Öğretmenlerin emeklilik işlemleri Haziran ve Temmuz ayları içinde yapılır.

Bu bağlamda sonuç değerlendirmemiz;

Ücretsiz izin sonunda göreve başlamamış olsanız dahi yukarıda belirttiğimiz şartlar dahilinde emekli olabileceğinizi, emekli ikramiyesi alabileceğinizi, ancak emeklilik işlemlerinizin yine Haziran ve Temmuz aylarında gerçekleşebileceğini değerlendirmekteyiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber