Genel müdür, daire başkanı, il ve ilçe müdürlerinin görevleri devam ediyor mu?

Yayımlanan 703 sayılı KHK ve 3 nolu CBK'ya göre Genel Müdürler görevden alınmış mıdır?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 01 Ağustos 2018 11:42, Son Güncelleme : 01 Ağustos 2018 11:45
Genel müdür, daire başkanı, il ve ilçe müdürlerinin görevleri devam ediyor mu?

703 SAYILI KHK'DA YER ALAN HÜKÜMLER

703 sayılı KHK'da görevden alınmalara ilişkin olarak yer alan hükümler şu şekildedir:

Geçici Madde 32- Bakanlık ve bağlı kuruluşlardaki müsteşar, müsteşar yardımcısı ve merkez valisi kadroları iptal edilmiştir. İptal edilen bu kadrolar kurumların kadro cetvellerinin ilgili bölümlerinden çıkarılmıştır.Bakanlıklarda bakan yardımcıları, bağlı kuruluşlarda başkanlar atanıp göreve başlayıncaya kadar mevcut müsteşarlar görevlerine devam ederler.

Geçici Madde 34- Bu maddenin yayımı tarihinde, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu hariç olmak üzere 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (III) sayılı Cetvelde sayılan düzenleyici ve denetleyici kurumlar ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunda görev yapmakta olan Kurul başkan ve üyelerinden;
a) Atanma tarihi itibarıyla görevde dördüncü yılını doldurmuş olanların görevleri bu maddenin yayımı tarihinde,
b) Atanma tarihi itibarıyla görevde dördüncü yılını doldurmamış olanların görevleri dördüncü yılı doldurdukları tarih itibarıyla,
başka bir işleme gerek kalmaksızın sona erer.

Geçici Madde 6- (1) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte TÜBİTAK başkan yardımcıları ile Bilim Kurulu üyelerinin görevleri sona erer.

Geçici Madde 12- (1) Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihte Türkiye Adalet Akademisinde; Başkan, Başkan Yardımcıları, Daire Başkanları, Genel Kural, Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyeleri, Eğitim Merkezi Müdürü ve müdür yardımcıları, mülga 4954 sayılı Kanunun 23 üncü maddesi uyarınca görevlendirilen hakim ve savcılar ile diğer personelin görevleri sona erer.

Geçici Madde 13- (1) Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihte Avrupa Birliği Bakanlığında; a) Başkan, Daire Başkanı, 1. Hukuk Müşaviri ve Strateji Geliştirme Daire Başkanı, unvanlı kadrolarda bulunanların görevleri bu Kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihte sona erer.

Geçici Madde 1- a) Adalet Bakanlığında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında, Dışişleri Bakanlığında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü ile Spor Genel Müdürlüğünde, Maliye Bakanlığında ve Hazine Müsteşarlığında, İçişleri Bakanlığında, Kültür ve Turizm Bakanlığında, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında ve Orman ve Su İşleri Bakanlığında, Gümrük ve Ticaret Bakanlığında ve Ekonomi Bakanlığında, Kalkınma Bakanlığında, Avrupa Birliği Bakanlığında bazı yönetim kadrolarında bazı unvanlar tek tek sayılmış ve bu kadrolarda bulunanların görevlerinin sona erdiği belirtilmiştir.

3 NOLU CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİNDE (CBK) YER ALAN HÜKÜMLER

3 nolu Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde yer alan hükümler şu şekildedir:

Madde 4- (1) Bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine ekli (I) sayılı cetvelde yer alanların görev süresi, atandıkları tarihte görevde bulunan Cumhurbaşkanının görev süresini geçemez. Cumhurbaşkanının görevi sona erdiğinde, bunların görevi de sona erer. Ancak bunlar, yerlerine atama yapılıncaya kadar görevlerine devam eder. Görev süreleri sona erenler, yeniden atanabilir. Bunlar, görev süreleri sona ermeden de Cumhurbaşkanınca görevden alınabilir.

Mevcut üst kademe yöneticileri
Geçici Madde 1
- (1) Bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 4 üncü maddesi, bu maddenin yayımı tarihinde görevde bulunan ekli (I) sayılı cetvelde belirtilen görevlerde bulunanlar hakkında da uygulanır.

DEĞERLENDİRME

1- 703 sayılı KHK'da kimlerin görev sürelerinin sona erdiği tek tek belirtilmiştir. Genel olarak şunu söyleyebiliriz. Müsteşar, müsteşar yardımcısı, merkez valileri, Tubitak, Rtük, Türkiye Adalet Akademisi, Avrupa Birliği Bakanlığı ve Geçici 1. maddede sayma yoluyla belirtilen bakanlıklardaki bazı yönetim kadrolarında yer alanların görev süresi sona ermiştir. Sayma yoluyla belirtilmeyen diğer tüm yöneticiler görevlerine devam edecektir.

2- 3 nolu CBK'nın 4. maddesinde yer alan düzenleme, yeni sistemde Cumhurbaşkanı tarafından atananları kapsamaktadır. Eskiyi kapsamadığını düşünüyoruz. Madde metninde yer alan "atandıkları tarihte görevde bulunan Cumhurbaşkanının görev süresini geçemez" ifadesi, metin kötü yazılmış olsa da, 24 Haziran seçimleri sonrasını kapsamaktadır.

3- 23 Temmuz'da yayımlanan atama kararnamesi yukarıda 1 ve 2 nolu bölümlerde belirttiğimiz açıklamaları doğrulamaktadır. 23 Temmuz'daki atama kararıyla, Karayolları Genel Müdürü görevden alınmıştı. Tıklayınız. Eğer tüm genel müdürlerin, daire başkanların, bölge ve il müdürleri, görevden alınmış olsaydı zaten bu atama kararnamesine gerek olmazdı. 2 nolu bölümde belirtildiği üzere, 703 sayılı KHK'da sayma yoluyla belirtilenler dışında kalan yöneticiler (genel müdür, genel müdür yardımcısı, daire başkanı, bölge, il, ilçe müdürleri) görevlerindedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber