İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Emeklilikte, ek gösterge için 6 ay, makam tazminatında 2 yıl mı gerekiyor?

Emeklilikte ek gösterge için 6 ay, makam tazminatı için ise 2 yıl şartı bulunmaktadır

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 03 Eylül 2018 16:05, Son Güncelleme : 03 Eylül 2018 14:04
Emeklilikte, ek gösterge için 6 ay, makam tazminatında 2 yıl mı gerekiyor?

SORU: Merhaba, Ben 1999 yılında memuriyete başladım. 2011-2017 yılları arasında Ankara'da bir kurumda 3600 ek göstergeli Daire Başkanı kadrosuyla 6 yıla yakın çalıştım. 1,5 yıl önce idari görevimden istifa ettim ve mühendis kadrosu ile çalışmaya devam ediyorum.

Bu şekilde devam ederek emekli olduğum takdirde ne şekilde emekli olacağım? Daire Başkanlığı kadrosundan elde ettiğim hak ile daire başkanı emeklisi maaşı mı alacağım yoksa emekli mühendis maaşı mı alacağım?

Bu konuda doğru bilgiyi alabilirsem çok sevinirim. İyi çalışmalar.

CEVAP: Sorunuz özelinde konuyu değerlendirmekteyiz.

2008 yılı Ekim ayından önce memurluğa başlamış olanlar hakkında 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu hükümleri uygulanır.

5434 sayılı Kanun işlemlerinde ek göstergenin ve makam tazminatının emekli aylıklarında etkisi yüksektir.

Bu Kanuna göre yüksek ek göstergeli göreve atanmada, yüksek ek göstergeye hak kazanmak için en az 6 ay süre ile bu görevi yapmak şartı aranır.

Makam tazminatına hak kazanmak için ise makam tazminatı uygulanan görevlerde en az 2 yıllık bir süre aranır, 2 yıl süre olmazsa emekli aylığına makam tazminatı eklenmez. Makam tazminatı uygulandığında da ayrıca görev tazminatı eklenir.

Daire Başkanlığı görevinin ek göstergesi 3600, makam tazminatı göstergesi 2000, görev tazminatı göstergesi de 1000 dir.

5434 sayılı Kanuna göre çalışma süresi içerisinde ek gösterge için en az 6 ay, makam tazminatı için ise en az 2 yıllık bir süre de olsa görev yapılmış olması emekli aylıklarının bu ek gösterge ve makam tazminatı uygulanarak hesaplanması için yeterli olmaktadır.

Memurlar için kazanılmış hak olarak çalışma süresi içerisinde hangi unvan yüksek emekli aylığı ve yüksek emekli ikramiyesine hak kazandırıyorsa, bu yütksek unvanlar uygulanır. Bu bir müktesep hak olmaktadır. Ancak, yeni memurlarda böyle bir uygulama yoktur. Yeni memurlar, yani 2008 Ekim ayı sonrası girişlilerde, çalışma süresi içerisindeki Sosyal Güvenlik Primleri prime esas kazançlardan, yani görev aylıklarının tamamından kesinti yapılmaktadır.

Mühendislerin ek göstergeleri Daire Başkanlarının ek göstergeleri ile aynıdır, ancak mühendisler için makam tazminatı bulunmamaktadır.

Bu açıklamalarımız bağlamında sonuç değerlendirmemiz olarak;

Emekli olduğunuzda, Daire Başkanlığınızın müktesep bir hak olması nedeniyle Daire Başkanları için öngörülen ek gösterge ve makam + görev tazminatı uygulanarak emekli aylıklarının bağlanması gerektiğini söyleyebiliriz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber